5 tips karpervissen in Juli

5 tips - Karpervissen in Juli

Juli is een goede tijd om op karper te vissen omdat de karper volop geniet van het zuurstofrijke water. De karper zoekt tussen de waterplanten volop naar voedsel. Als jij ze weet te vinden dan heb je goud in handen. Om je vangstkansen te vergroten geven wij je 5 tips voor het vissen op karper in Juli.

Tip 1. Hit en run vissen

Door meerdere plekken enkele dagen vooraf te voeren, kun je op je visdag snel succesvol zijn. Natuurlijk kan dit op één water, maar je kunt ook meerdere stekken op verschillende wateren voorbereiden. Vergeet niet dat het vaak moeilijker is om meerdere wateren te combineren in de beperkte tijd die je hebt.

Voer bijvoorbeeld één makkelijker water met meer karpers per m2, en één of twee moeilijkere wateren. Als je op je visdag begint met het vissen op het makkelijke water, begin je waarschijnlijk al met een vangst op zak op het moeilijkere water. Doe dit alleen als je ook de tijd hebt voor meerdere wateren, kies anders enkel het water dat jij wil bevissen in jouw al schaarse vistijd. Wil je nog meer weten over de Hit en run techniek? We hebben nog meer tips voor je opgeschreven.

Tip 2. Veel voeren op je voerstek

Er is veel natuurlijk aanbod van voedsel, dus wil je de karpers vasthouden op je voerstek zorg dan dat je ruim voer op de stek hebt. Dit kan variëren van 2 tot 3 kilo per voerbeurt, afhankelijk van de dichtheid van de visstand en de grootte van het water.

Het gebruik van een mix van verschillende soorten voer, zoals boilies, pellets, maïs en tijgernoten, kan de aantrekkelijkheid van je voerstek vergroten. Het is ook aan te raden om voerplekken consequent te onderhouden door regelmatig kleine hoeveelheden voer toe te voegen, zodat de karpers wennen aan de aanwezigheid van voedsel en minder argwanend worden. Ook een extra tip bij het inleggen van je rig, voer eerst en daarna werpen op je rig inleggen. Het is namelijk slimmer om de eventueel aanwezige karper te verjagen met nieuw voer, dan met jouw loodinslag of verse rigje.

Om de prijs van het voeren te drukken kun je er ook voor kiezen om boilies zelf te maken.

Tip 3. Zoek naar rietkragen en lelies

Als het mogelijk is, voer dan in de buurt van waterplanten. Vooral in troebel water is dit sterk aanbevolen! Omdat je weinig zicht hebt op de vissen in het water, kunnen waterlelies of riet de aanwezigheid van vissen verraden. Als we voeren in de buurt van verspreide rietstengels, zien we vaak bewegingen van stengels voordat er een aanbeet komt. Hierdoor zijn we al voorbereid op een mogelijke aanbeet, doordat de karper zichzelf al verraden heeft.

Waterplanten geven gedurende de dag ook zuurstof af, dit is een extra reden voor veel waterdieren om de waterplanten overdag op te zoeken. Karper gaat graag op zoek naar voedsel tussen de waterplanten. Ook inkomende waterstroompjes, sluizen of stuwen geven extra zuurstof en voedsel, ook deze zijn zeer interessant voor karpers en karpervissers!

Tip 4. Zigvissen is wat je wil

In juli vind je de karpers overdag vaak hoger in de waterkolom. De zig rig is effectief omdat het haakaas in deze lagen presenteert, precies waar de karpers zich ophouden. Deze techniek is bijzonder nuttig tijdens warme periodes wanneer de vissen zich niet aan de bodem bevinden, maar eerder in het midden of aan de oppervlakte van het water.

Het aas kan variëren van felgekleurde pop-ups tot natuurlijk ogende insectenimitaties. Het gebruik van een zig rig vergt enige finesse en vertrouwen. Door te experimenteren met verschillende dieptes en aasvarianten op plekken waar je karper vaak ziet zwemmen zul je toch binnen 2-3 sessies succesvol moeten zijn. Mocht dit niet zo zijn, vraag dan nog eens aanvullende tips bij je lokale hengelsportzaak die het viswater waarschijnlijk ook op z’n duimpje kent. Of lees meer: Leren zig vissen?

Tip 5: Ga eens op zoek naar graskarpers

Zeker in Juli is het vissen op graskarper zeer interessant. De graskraspers laten zich door het warme weer goed zien. Met name bij kraakheldere sloten, vaarten en kanalen zie je de groepen graskarpers net onder het wateroppervlak zonnen. Let op, want je ze zijn zeer schrikgevoelig!

Probeer aan de windzijde van de groep op ongeveer 15-20 meter afstand van de groep wat drijvende kattenbrokken of drijvend brood in te gooien en kijk op ze reageren als de kattenbrokken of brood over de groep graskarpers heen drijft. Reageren ze? Probeer het dan nog eens maar dan met je drijvende karpermontage ertussen. Wacht met aanslaan totdat de graskarpers lijn nemen, dit voorkomt dat je misslaat en de groep alsnog verjaagd.

Wil je liever graskarper vangen met een bodemmontage? Lees dan ons blog vol graskarper tips.

Tips en tricks voor het karpervissen in Juli

Heb jij nog tips en tricks voor ons of andere vissers voor het karpervissen in Juli? Deel deze tips voor het zomervissen op karper dan met ons in de reacties, dan vullen wij onze informatie aan met jouw gouden tips!

Alvast bedankt namens alle andere karpervissers.

Karper kalender

januari | februari | maart | april | mei | juni |

| juli | augustus | september | oktober | november | december |

karpervissen | Sportvisbrigade.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *