Wedstrijdvissen

Vissen met hennep

Vissen met hennep? Doe je zo

Hennepzaad is van nature vrij zacht en kan gemakkelijk in stukjes worden geperst. Na een goede voorbereiding komen er veel aroma's en smaken vrij die aantrekkelijk zijn voor verschillende soorten vis, zoals voorn, brasem, zeelt en karper. Daarom is het essentieel om het hennepzaad goed te bereiden. Wij leren je alles wat je moet weten over het vissen met hennep!
Logo Sportvisbrigade.nl
Sportvisbrigade
Auteur

Het voorbereiden van hennepzaad

Hennepzaad is afkomstig van de cannabisplant en is uitermate geschikt voor vissen en/of voeren. Net als bij veel andere partikels is het belangrijk om hennepzaad goed voor te bereiden voordat je het gebruikt.

Hennepzaad wordt droog verpakt en heeft een lange houdbaarheid. Door het te weken en te koken, maak je het aantrekkelijk voor vissen. Het weken van het hennepzaad is belangrijk, zodat de zaden voldoende vocht kunnen absorberen en tijdens het koken daadwerkelijk kunnen ontkiemen.

Hoe hennep laten kiemen?

Er zijn verschillende manieren om hennepzaad voor te bereiden en ze werken allemaal naar behoren, maar één van de meest gangbare en effectieve methoden is:

Tip: Gebruik een elektrisch kookstel voor buiten om onaangename geuren in huis te voorkomen.

 • Vul een emmer met de gewenste hoeveelheid hennepzaad en vul deze met voldoende water.
 • Laat ze 24 uur weken (langer is meestal beter).
 • Kook het hennepzaad gedurende minimaal 20 tot 30 minuten. Tijdens het koken kun je extra additieven zoals zout, chilipoeder of aroma’s toevoegen.
 • Laat de hennep in het kookvocht afkoelen, na een paar uur zal het hennepzaad ontkiemd zijn.

Het hennepzaad is nu klaar voor gebruik!

Vissen met hennep

Mijn hennepzaad kiemt niet?

Het is erg belangrijk dat het hennepzaad ontkiemt na de voorbereiding. Dit betekent dat het zaad open is en een witte kiem zichtbaar is. Als dit niet het geval is, kan dit komen door:

 • Het hennepzaad is te oud; vers hennepzaad ontkiemt veel beter.
 • De kwaliteit van het hennepzaad is slecht.
 • De gebruikte potten of pannen waren niet schoon genoeg.
 • Je hebt ingrediënten toegevoegd die het kiemproces belemmeren.

Hennep aan de haak doen

Nu we weten hoe we hennepzaad moeten bereiden, is het tijd om ermee te gaan vissen. Vanwege de vele attractors die na een goede voorbereiding uit het hennepzaad vrijkomen, heeft het een enorme aantrekkingskracht op verschillende soorten vis.

Je kunt hennepzaad gebruiken voor het vissen op witvis of karper. Als je het wilt gebruiken voor het vissen op witvis, kun je het toevoegen aan je lokvoer, puur bijvoeren met een cuppingkit/katapult of aan een klein witvishaakje bevestigen als aas. Vooral in de winter is hennepzaad een echte killer als aas!

Koop goede hennep uit blik of gebruik je eigen gekookte en goed gekiemde hennepkorrel. 

 1. Kies een stevige hennepkorrel met mooie witte kiem
 2. Pak de hennepkorrel aan beide zijdes vast
 3. Steek vanaf de bovenkant van de korrel opening je haakmaat 18/20 in de kiem en haal deze door tot onder in de kiem. De haakpunt moet er een klein stukje uit komen.

Karper vissen met hennepzaad

Hennepzaad is een partikel dat goed samengaat met andere partikels, mede daarom wordt het zoveel gebruikt bij het karpervissen. Een veelgebruikte en succesvolle combinatie is het mengen van hennepzaad met tijgernoten en vissen met een tijgernoot aan de hair! Het voordeel van hennepzaad is dat het de karper niet snel verzadigt, dus je voert niet te veel.

Als er weinig karpers op je voerplek zijn, worden de korrels vaak ook opgegeten door andere vissoorten. Dit voorkomt dat er onnodig voer op je stek blijft liggen als de karper besluit niet te azen.

Heb je geen zin om te koken of wil je snel gaan vissen? Kies dan voor kant-en-klaar hennepzaad dat in potten of blikjes wordt bewaard en een langere houdbaarheid heeft. 

Veel succes bij het vissen met hennepzaad!

Als je nog andere vragen hebt over het vissen met hennep, helpen we je graag verder. Stel je vraag in de comments en dan beantwoorden we je vraag graag. Indien nodig vullen we de tekst aan.

Op zoek naar een goedkope visspullen?

10% is de maximale hoeveelheid hennepkorrel in lokvoer. Zolang je onder dit percentage blijft voorkom je het vroegtijdig uit elkaar vallen van de voerbal of voer uit de voerkorf. Wil je meer hennep in je voer gebruiken? Kies dan voor gemalen hennep of hennep olie. Hier mee kun je wel tot 20% gaan qua percentage.

48 uur is de stelregel voor het weken van hennep. Hierdoor zuigt de hennepkorrel zich vol en verbetert dit het kiemproces na koken.

Leren vissen voor beginners

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We value your privacy

We use cookies to enhance your browsing experience, serve personalized ads or content, and analyze our traffic. By clicking "Accept All", you consent to our use of cookies.