5 tips – Snoekvissen in december

5 Tips - Snoekvissen in december

December is een goede tijd om op snoek te vissen omdat de snoek dan actief op zoek is naar voedsel. Als het water te koud is, kan de snoek traag zijn. Het is daarom slim om de weers- en wateromstandigheden in de gaten te houden voordat je op pad gaat. Om je vangstkansen te vergroten geven wij je 5 tips voor het snoekvissen in December.
Sportvisbrigade Logo
Sportvisbrigade
Auteur

Tip 1. Vis met snoekstreamers

Het vissen met streamers op snoek is erg succesvol in december. Een veelgebruikte techniek is het werpen van snoekstreamers met de spinhengel naar een potentiële hotspot, zoals bijvoorbeeld bij een inhammetje of in de buurt van obstakels of andere onderbreking in het water.

Vervolgens vis je de streamer op een realistische manier binnen door middel van korte tikjes met de hengel, hierdoor wordt de snoek verleid tot een aanbeet. Het is belangrijk om te vissen met een stevige/stugge hengel met een goede werpactie en een gevlochten lijn om de snoekstreamers goed te kunnen werpen en krachtige snoeken te kunnen landen.

Tip 2. Gebruik kleine dode aasvissen

Dat doodaas vissen in december zeer effectief is, is geen geheim meer. Zowel het doodaas vissen op de bodem als doodaas vissen met dobber montage levert al snel mooie vangsten op in december. 

Onze tip is dan ook het formaat; “Gebruik kleine dode aasvissen als je gaat snoekvissen in December“. Kleine voorns of kolblei zijn ideaal als dode aasvis voor snoek. Heb je meer vertrouwen in zeevis als aasvis, gebruik dan kleine makreel, sardine of grote spiering. Je kunt ook een voerplek maken voor snoeken in de winter, voer dan 1 of 2 dagen voor met stukken dode vis.

Tip 3. Ochtend of avond

Ga ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat snoeken in de winter, wanneer de snoek actiever. Bij het wisselen van het licht, dus nacht naar dag of vice versa is de snoek actief op zoek naar aasvis. Je hebt er als snoekvisser voordeel bij om deze aastijden van de snoek te benutten. 

Met name plekken waar de diepte ook wisselt zijn interessant om te bevissen. Hier wisselt de aasvis rond de ochtend/avond van diep naar ondiep en andersom, de snoek ligt bij de rand van het talud als hinderlaag. Is het zonnig? Zoek dan de snoeken in de middag in de buurt van de ondiepte, je hebt dan kans dat ze de aasvis achterna zijn gezwommen.

Tip 4. Tijdens het snoekvissen in December kleed je je goed aan

“Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel”, aldus het KNMI. Als je gaat snoekvissen in de winter is het belangrijk om je goed aan te kleden.

Gebruik een goed warmtepak tijden het snoekvissen in December of kleedt je aan met meerdere laagjes. Gebruik het 3 lagen systeem. Dat begint bij een goede onderlaag van thermo-ondergoed, daarna een laag bovenkleding met een goede broek en trui. Als buitenste laag een regenpak of softshell-jas. 

Iedere laag geeft extra warmte af en biedt je de gelegenheid in te spelen op de omstandigheden. Een warmtepak is vaak ademend, die speelt dus automatisch in op de omstandigheden. Bij een warmtepak vervalt dan ook het 3 lagen systeem.

Door het dragen van goede kleding aan de waterkant houdt je het langer uit en vergroot je dus je vangstkansen.

Tip 5. Neem een compact groot schepnet mee

Bij het vissen met doodaas in de winter en/of kunstaas heb je niet altijd zicht op de plek van de dreggen in de snoekbek. Dit is de reden dat je altijd een schepnet bij je wil hebben om de snoek te kunnen scheppen indien nodig. Kies voor een compact net dat je makkelijk kunt meenemen maar dat groot genoeg is om een metersnoek te kunnen scheppen. 

Gebruik alle sessies een onthaakmat en goede onthaaktang, visveiligheid staat altijd voorop. Ook bij het snoekvissen!

snoekvissen | Sportvisbrigade.nl

Sportvisbrigade.nl

Sportvisbrigade.nl wordt gedreven door de simpele overtuiging dat de prachtige hobby vissen bijdraagt aan een betere mentale gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *