Snoekstreamers vissen met de spinhengel

Vissen met snoekstreamers aan de spinhengel

Snoekstreamers zijn het beste kunstaas in de winter om mee snoek te vissen. Althans dat vinden wij! Het is een onderschat, slecht te krijgen en weinig gebruikt kunstaas voor snoek, terwijl het mega-succesvol is. Niet alleen aan de vliegenhengel, ook aan een spinhengel of reel hengel zijn snoekstreamers goed te vissen. Wij leggen je uit waarom wij enthousiast zijn, dit kunstaas mag namelijk nooit meer ontbreken in jouw snoek uitrusting als je in het najaar of de winter op pad gaat.
Sportvisbrigade Logo
Sportvisbrigade
Auteur

Streamer materiaal

Snoekstreamers worden gemaakt van diverse materialen, naast de haak en/of trailerhaak bestaat een streamer vaak uit onder andere; vliegendraad of staaldraad, looddraad, tinsel, binddraad, zonkerstrips, marabou, flashabou, hertenhaar, hackles, EP fibre, beads, coneheads, lijm en/of wax.

Door bovenstaande materialen verschillend te gebruiken zijn er diverse creaties te maken. Veel voorkomende en goed vangende snoekstreamers bindpatronen zijn imitaties van waterdieren zoals vissen, insecten en waterdieren. De creaties hebben onderling verschillende eigenschappen;

Minnow steamer: De minnow imiteert een visje, vaak op één enkele haak geboden in de vorm van een visje. Meeste materialen zijn synthetisch, door het lage volume aan materiaal erg licht om te werpen. Om deze goed inzetbaar te maken voor de spinhengel is het aan te raden iets meer verzwaring aan te brengen, dit heeft zonder compensatie van drijvende materialen ook invloed op de zwemdiepte.

Tandem streamer: Dit is één van onze favoriete modellen vanwege de grote waterverplaatsing. De dubbele haak geeft een scharnierwerking in de streamer, dit zorgt voor een unieke en wispelturige zwemactie. Doordat er twee haken gebonden worden heeft dit type vaak meer volume dan andere modellen.

Insect streamer: Dit type wordt vaak gebonden met pootjes die uitsteken, om een insect imitatie mee te geven. Wij vinden dit een beter model voor baars dan voor snoek. Zeker aan het begin van de zomer, net na de Gesloten Tijd, is dit een model dat erg goed vangt. Waarschijnlijk omdat dan de snoek nog voorkeur heeft voor kleiner aas.

Frog/rat streamer: Dit type wordt vaak gebonden met hertenhaar of andere bindmaterialen die de lucht iets langer vasthouden waardoor ze net onder de oppervlakte binnengevist kunnen worden. Dit is ook de plek waar veel waterdieren zwemmen zoals ratten en kikkers. Beide bindpatronen staan bekend als echte polder streamers, ideaal dus om in de zomer de polders mee door te vissen. Krijg je er veel actie op dan is het zelfs interessant om over te schakelen op topwater kunstaas.

Tube Fly: Dit is onze nummer één, met name de Dobb Daddy is dé streamer om aan de spinhengel of baitcaster te vissen. Tube flies worden vaak gevist op een staaldraad of leadermateriaal, hierdoor kun je snel wisselen van streamer patroon. De Dobb Daddy streamers hebben een werpgewicht als lichaam onder de streamer en zijn zelf vorm te geven met dubbele fly bodies, trailer hooks en wiggle tails. Creëer je eigen snoek magneet en ga nooit meer zonder op pad, net als ons. Dit aasje is bij ons onmisbaar als we gaan snoekvissen in de winter.

Het zweefmoment

Het zweefmoment is het aanbijt moment voor snoek bij het kunstaas vissen, en wat is nou net het sterkste punt van snoekstreamers? Het zweefmoment!

Omdat de streamers nagenoeg gewichtsloos zijn onderwater zijn ze ideaal voor het vissen op snoek. Afhankelijk van de verzwaring die je toepast zijn ze binnen te vissen op iedere gewenst diepte, zolang je geen “bonken lood” gebruikt en subtiel te werk gaat is het aasje op iedere diepte succesvol te vissen. 

Welke aanpassing je ook doet, welke techniek je ook gebruikt voor het binnen vissen… Probeer het zweef moment te allen tijde te behouden.

snoekstreamers vissen met de spinhengel

Vissen met snoekstreamers

Vissen met snoekstreamers aan de spinhengel of baitcaster is op meerdere manieren te doen. Door te testen met deze technieken op jouw viswater in de buurt, vind je 100% de sleutel tot succes. In de winter is het vaak laag en traag vissen, in het najaar is het nog even zoeken. De vistechnieken die je kunt proberen zijn:

 1. Steady-retrieve: Het binnenhalen van de streamer op constande snelheid. Ideaal als de streamer iets verzwaard is.
 2. Spin-stops/stop-and-go: Binnenhalen en af en toe pauzeren, dat is het vissen met spinstops of “stop-and-go”. Het zweefmoment is goud!
 3. Jerkend: Ideaal voor tandem streamers, deze flanken dan extra veel. En als je even stopt met draaien na de ruk aan de hengel, dan heb je direct een zweefmoment. Dat wil je!
 4. Trollend: Probeer eens de streamer de verzwaren met een 5 of 10 gram gewicht bij aan de speldwartel en je kunt trollend vissen met streamers. Trek af en toe aan de lijn tussen de reel/vismolen en het eerste oog om de lijn te laten springen en de streamer in tempo te laten wisselen. Dat is nog eens dressuur doorbrekend vissen, zeker in het najaar zul je verbaasd zijn hoe succesvol dit is.

Snoekstreamers of doodaas in de winter

Dit is een dilemma die wij niet kunnen beantwoorden. Doodaasvissen in de winter is erg succesvol, maar als er een kunstaastype is dat in de winter succesvol is dan is het het de snoekstreamer! Doordat de streamer zoooo ontzettend traag te vissen is, is dit zelfs voor de meest passieve snoek moeilijk te weerstaan merken we. En in de ondiepe sloten heb je geen harde klappen van jerkbaits of andere hardbaits die wellicht een schrikreactie kunnen geven bij de kortbij liggende snoek.

Ons advies voor het ideale momentum is, start in de nazomer met jerkbaits en twitchbaits te vissen. En heb je een sessie dat je geen aanbeet meer krijgt? Schakel dan over op snoekstreamers, dit is hét moment om trager te gaan vissen en dus met snoekstreamers moet starten. Zo blijf je het gehele najaar succesvol op snoek.

Snoekstreamer variaties

De minnow-, insect-, tandem- en frog/rat streamers hebben we al benoemd als bindpatronen. Natuurlijk bedenken de creatieve roofvissers daar creaties op zoals de combinatie met;

 • Streamer Chatterbait: Het chatterbait blad voor de streamer zorgt voor nog meer waterverplaatsing dus dat werkt positief. Wel moet je rekening houden met het opwaartse effect van dit aasje, iets verzwaring is noodzakelijk.
 • Loodkop streamer: Ideaal om een pelagische combinatie te maken, de waterverplaatsing is enorm dus ook in de nacht zeer effectief.
 • Spinnerbait Streamer: Weedless vissen met een enorme trammelant schopper, perfect! Verzwaren is niet nodig want de body van de spinnerbait dient als verzwaring.
 • Tailbait streamer: Het is een soortgelijk model als de tandemstreamer maar dan met een hardbody voorop. Perfect om ook op diepte succesvol de voordelen van een streamer te benutten. Ga je werpen vanaf de boot, neem dan ook zeker hier een model van me de boot in.

De beste snoekstreamers

De beste snoekstreamers voor de spinhengel in Nederland verkrijgbaar zijn:

 • Je eigen gemaakte creaties
 • Dobb Daddy Spinfly
 • Kappikeflies Tandemstreamers

Niks zo goed als eigen creaties, je kunt niet méér met je hobby bezig zijn dan het zelf maken van kunstaas/streamers. Je leert je aasjes en de specifieke eigenschappen echt goed kennen. Dus in onze ogen een echte aanrader om mee te starten en te proberen. Er zijn ook diverse bindavonden, workshops of andere momenen om het zonder eigen materiaal te leren.

Dobb Daddy is zo gebalanceerd en modulair dat het moeilijk te evenaren is in de toekomst voor andere producenten. Probeer er eens 1 en je zult het met ons eens zijn. 

Een andere echte leverancier van snoekstreamer musthaves is Kappikeflies. Dit is handgemaakt en top kwaliteit. Wij zijn vooral erg fan van de Wiggle Tail snoekstreamers.

Veelgestelde vragen over snoekstreamers

 • Tandem streamer: De dubbele haak geeft een scharnierwerking in de streamer, dit zorgt voor een unieke en wispelturige zwemactie. Doordat er twee haken gebonden worden heeft dit type vaak meer volume dan andere modellen.
 • Insect streamer: Dit type wordt vaak gebonden met pootjes die uitsteken, om een insect imitatie mee te geven. 
 • Frog/rat streamer: Dit type wordt vaak gebonden met hertenhaar of andere bindmaterialen die de lucht iets langer vasthouden waardoor ze net onder de oppervlakte binnengevist kunnen worden.
 • Tube Fly: Tube flies worden vaak gevist op een staaldraad of leadermateriaal, hierdoor kun je snel wisselen van streamer patroon.

Bevestig de snoekstreamer aan een fastach clip, speldwartel splitring of de bekende Luc Coppens fluorocarbon knoop. Maak het zo licht en subtiel mogelijk om de actie van de streamer niet te beinvloeden. Maar het wel sterk zodat je ook een metersnoek kunt landen.

Kies voor een 2.40 meter Heavy spinhengel met een 2500-3000 model spinmolen. Kies je voor een baitcaster? Kies dan een 2.10meter hengel met een strakke blank dus ook een Heavy of Extra Heavy afbouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *