Spinnerbaits vissen, doe je zo

Vissen met spinnerbaits, doe je zo

Spinnerbaits zijn een populair kunstaasje voor professionele roofvissers. Toch wordt de vangkracht door veel vissers nog teveel onderschat. Wij nemen je mee in het vissen met een spinnerbait, hoe je ze het beste kunt gebruiken en waarom dit kunstaas zéker niet in jouw kunstaasbox mag ontbreken.
Sportvisbrigade
Sportvisbrigade
Auteur

Spinnerbaits - Hét multi-inzetbare kunstaas voor de roofvisser

Weedless kunstaas #1 - Vissen met spinnerbaits

Wat zijn spinnerbaits?

Spinnerbaits zijn kunstaasjes die bestaan uit een loodkop, haak, skirt en spinnerblad. Het spinnerblad zorgt voor een vibrerende beweging onder water, wat de aandacht van de vis trekt. De skirt zorgt voor extra beweging en imiteert de tentakels van een prooi. Spinnerbaits zijn verkrijgbaar in verschillende maten, kleuren en patronen, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende soorten roofvis en situaties. De beste manier om een spinnerbait binnen te vissen is steady-retrieve, dit maakt het ook een ideaal voor de vissers die beginnen met roofvissen.

Spinnerbaits montage

Over het algemeen wordt de spinnerbait aan een fluorocarbon leader/onderlijn bevestigd met een wartel. De lengte van de fluorocarbon mag 1 meter lang zijn en de dikte het liefst 1mm.

De grootte van de loodkop en het spinnerblad zijn afhankelijk van de diepte en stroming van het water en de soort vis waarop je vist. Als je niet zeker weet wat je nodig hebt, kies dan voor een lichte spinnerbait, en verzwaar deze eventueel door een extra loodje bij aan de speldwartel te hangen.

Zorg voor een zo glad mogelijke lijnknoop tussen je gevlochten lijn en fluorocarbon zodat er geen wier of andere drijfvuil grip heeft op je lijn. Anders is het ondanks de juiste aaskeuze alsnog niet fijn vissen tussen de waterplanten.

Hoe vis je met spinnerbaits?

Een spinnerbait vis je met je hengel naar de spinnerbait toe wijzend. Door de hengel niet in een hoek te vissen ten opzichte van het kunstaas voorkom je onnodig druk op je pols en arm. Hierdoor vergroot je het viscomfort en houdt je het vissen met spinnerbaits langer vol.

Bij het vissen tussen de planten is het belangrijk om te voorkomen dat je gaat trekken of rukken met de hengel zodra je vastloopt in een plant. De spinnerbait is namelijk ontworpen om te kantelen wanneer hij tegen een plantenstengel aanloopt. Als je een ruk geeft, zal hij omvallen en de planten vasthaken. Als je steady retrieve toepast en dus rustig blijft draaien, schiet de spinnerbait er vanzelf langs. Omdat er niet veel wordt gevist tussen de plantenbedden, kan je de snoek verrassen en zijn de aanbeten vaak ontzettend hard!

Trollen met spinnerbaits

Het trollen met spinnerbaits is een effectieve manier om vis te vangen. Gebruik een visboot of rubberboor met elektromotor om de spinnerbaits langzaam door het water te trekken. Verzwaar indien nodig je spinnerbait om op de juiste diepte te vissen.

Het voordeel van het trollen is de constante snelheid van varen, hierdoor heeft de spinnerbait al zijn ideale zwemactie. Raak je de bodem met de spinnerbait, draai dan drie slagen lijn binnen. Daarmee kom je weer net boven de bodem te vissen.

De spinnerbait is een allround aas en erg geschikt om mee te trollen, zowel in helder water met veel waterplanten werkt dit goed. Maar mede door zijn grote waterverplaatsing door de skirt en de trillingen van de spinnerbladen worden ze ook goed opgemerkt in troebel water.

Ideale spinnerbait hengel en molen

Voor de visserij met spinnerbaits op snoek is het belangrijk om een hengel te kiezen met een sterke body en topactie, met een ideale lengte van rond de 240 cm en een werpgewicht tussen de 60-100 gram. 

Wij geven voorkeur aan een Westin baitcast hengel, de keuze valt op een “reel hengel” vanwege de constante as druk bij het vissen met spinnerbaits.

Qua reel vinden we een lage inhaalsnelheid belangrijk, hoge remkracht en een laag gewicht qua body. De Abu Garcia Revo Beast 41 is een uitstekende keuze, ook de Revo Toro Beast 51 of Revo Toro Winch 51 zijn goede modellen. Voor de lijn gebruiken we 25/00 gevlochten lijn en als onderlijn kiezen we voor een fluorocarbon lijn van 1mm dik en één meter lengte.

Spinnerbaits baars

Spinnerbaits zijn een effectief kunstaas voor baars. De trillende beweging van het spinnerblad trekt de aandacht van de baars en zorgt voor een aanbeet. Gebruik lichtere spinnerbaits in ondiep water en verzwaar indien nodig bij diepere stekken. 

De baars houdt van een flinke hap, maar overschat deze niet dus ga niet extreem groot als je specifiek op baars vist. Begin bijvoorbeeld met micro spinnerbaits en vergroot het aas bij iedere vangst. Zo weet je precies wat werkt en wat niet.

Spinnerbaits snoekbaars

Voor snoekbaars wordt er vaak gekozen voor chatterbaits en/of shads in combinatie met een jigkop. Toch zijn met name de spinnerbaits tot 21 gram erg interessant om aan te bieden bij snoekbaars. 

Lukt het jou om de spinnerbait dichtbij de snoekbaarzen te presenteren dan zul je snappen wat wij bedoelen. De waterverplaatsing in combinatie met trilling kan de snoekbaarzen echt op hol doen slaan. We hebben meermalen vreetfestijnen meegemaakt van snoekbaarzen, terwijl de spinnerbait het aas was.

Spinnerbaits snoek

Voor snoek zijn spinnerbaits verreweg het meest effectieve kunstaas. Gebruik grotere spinnerbaits met een zwaardere loodkop en felle kleuren om de snoek aan te trekken. Gebruik spinnerbaits in de buurt van waterplanten en laat deze rustig zinken voordat je begint met binnendraaien.

Ga helemaal all-out en zet een shad bij op de haak + trailerhook. Hierdoor vergroot je de hap en de waterverplaatsing en ook de attractiviteit van de spinnerbait. Houdt bij het vergroten en verzwaren van je spinnerbait altijd rekening met het werpgewicht en eigenschappen van de hengel + molen.

 

Vissen met spinnerbaits

Spinnerbaits voorjaar

In het voorjaar zijn spinnerbaits een goede keuze, vanwege de wisselende waterkleur. Zowel in helder als troebel water is het goed te vissen met een spinnerbait. Kies in het voorjaar voor een micro spinnerbait of spinnerbait tot 21 gram, de roofvis aast vlak voor de gesloten tijd hoofdzakelijk op kleinere aasvissen. Speel hier op in met je spinnerbait keuze.

Spinnerbaits zomer

In de zomer zijn spinnerbaits het ideale wapen tegen waterplanten! Wil jij wiervrij op snoek, snoekbaars op baars vissen? Dan zijn met name spinnerbaits jouw vriend! 

Spinnerbaits zijn het #1 kunstaas voor het weedless vissen. Werp er mee in, over of nabij waterplanten en haal op één snelheid binnen en de kans op vastkomen is minimaal. 

Kies wel voor stevige hoofd- en onderlijn om lijnbreuk op de waterplanten te voorkomen. Met name het vissen tussen lelies en losstaand wier is mega interessant met spinnerbaits.

Spinnerbaits najaar

In het najaar zijn spinnerbaits een goede keuze, vooral bij koeler wordend weer. Gebruik donkere kleuren en grotere spinnerbaits in dieper water. Grote zware spinnerbaits zijn zeer effectief bij het vissen op en boven de bodem.

Met name de snoeken maar ook de baars en snoekbaars willen best gaan voor een grote hap, zorg dus dat je groot aas aanbiedt en vis traag. Stem het formaat af op jouw keuze voor baars, snoekbaars of snoek.

Spinnerbaits winter

Gebruik kleinere spinnerbaits en verzwaar deze indien nodig. Probeer ze op diepe stekken aan te bieden en ga op zoek naar de snoek of andere roofvis. Het troebele water maakt het op zicht jagen moeilijk voor de snoek, vandaar dat spinnerbaits wederom een goede keuze is. Door de trilling en waterverplaatsing hoef je niet bang te zijn dat de roofvis jouw aas niet opmerkt. Je hebt natuurlijk altijd kans dat ze nog geen honger hebben, blijf vooral vissen want als het bijt-uurtje begint dan komen de aanbeten vanzelf.

Waar let je op bij het kopen van een spinnerbait?

Let bij aanschaf van een spinnerbait op de gebruikte spinnerbladen:

  • Colorado blad – Dit blad is wat ronder van vorm, trekt hierdoor harder aan de hengel (bredere omwenteling) en veroorzaakt meer trillingen. Colorado bladen zijn ideaal voor gebruik in open water.
  • Willow blad – Dit blad trekt wat minder hard en zal kleinere omwentelingen maken. Willow bladen hebben de voorkeur bij het vissen tussen plantenbedden, ze presteren daar beter.

Let ook op de mogelijkheden om een extra shad of trailerhook toe te voegen. Hierdoor kun je de spinnerbait naar wens tunen.

Let als laatst ook op het werpgewicht van je hengel en de specificaties van je molen. Vis bij voorkeur met een baitcaster en baitcasthengel.

5 redenen waarom jij een spinnerbait moet hebben!

  1. Wiervrij plezier
  2. Hele jaar effectief kunstaas
  3. Simpel steady-retrieve te vissen
  4. Naar wens te tunen
  5. Voor de liefhebber ook eenvoudig zelf te maken.

Wat zijn de beste spinnerbaits?

Natuurlijk hebben wij veel ervaring met spinnerbaits en hebben we enkele favorieten! Momenteel is dit onze top 3

  1. Westin Monstervibe
  2. Caperlan Spinnerbait Spino
  3. Hart Spinnerbait Duster

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *