Snoek vissen

Weedless kunstaas

Wiervrij snoek vissen; Top 5 beste weedless kunstaas soorten

In de zomer op snoek is fantastisch, zeker als het water helder is zie je ze volgen en zie je spectaculaire aanbetern. Helaas is er niets zo frustrerend als je kunstaas dat vast komt te zitten in het wier en waterplanten. Vis met weedless kunstaas en je vist precies daar waar de snoek ligt zonder vast te zitten. Hier zijn de top 5 beste weedless kunstaas soorten zodat ook jij wiervrij kan snoekvissen.
Sportvisbrigade Logo
Sportvisbrigade
Auteur

Nummer 1; Spinnerbait

Een spinnerbait is hét ideale stuk kunstaas om mee door de waterplanten te vissen. Deze herrieschopper maakt zichzelf goed zichtbaar en hoorbaar onderwater. Door de grote waterverplaatsing, vele trillingen van het spinnerblad en grote silhouet heeft de snoek hm sowieso gezien als ie voorbij komt.

Weedless kunstaas #1 - Vissen met spinnerbaits

Een spinnerbait “trekt” vaak flink aan de hengel, hierdoor kan het vissen met een spinnerbait vermoeiend zijn. Vis daarom altijd met je hengelpunt naar de spinnerbait toe om de druk op de hengel zo laag mogelijk te houden. 

Spinnerbaits vissen het fijnste aan snoekhengels met een strakke actie en een reel, hierdoor kun je ver en secuur werpen zonder dat de spinnerbait in de knoop raakt. Dit gebeurt met name veel als je met een spinmolen vist, ook de constante druk op de molen as is af te raden als je vaak met spinnerbaits vist.

Nummer 2; Snoekstreamers

Snoek streamers aan de spinhengel is één van de meest onderschatte vistechnieken qua effectiviteit. Er zijn weinig manieren van kunstaas zo succesvol als deze, het wordt écht te weinig gedaan.

Weedless kunstaas #2 - Snoekstreamers

Met name in de zomer en in het najaar is dit de visserij die spraakmakende vangsten op kan leveren. Waar 90% van de vissers met jerkbaits, swimbaits en pluggen staat te werpen vist slecht 10% maar met echt productief kunstaas qua vangsten. Vaak zijn het de streamers die op visloze dagen het verschil kunnen maken.

Ze verstoren het water niet met een inslag qua gewicht, dus ook in de eerste meter van het binnenhalen kun je al een aanbeet verwachten. Met name in polderwateren en grote wateren met losstaande planten MOET je dit kunstaas mee hebben in je vistas. Geloof ons, je zult er geen spijt van krijgen.

Nummer 3; Shad + Offsethook

Shads zijn ALTIJD goed, het hele jaar door kun je afhankelijk van formaat er snoek mee vangen. Rondom de gesloten tijd, zijn het de kleinere shads en in het najaar kun je “all out” met groot kunstaas! Vis je shads in de zomer vooral in combinatie met een offset-hook.

Weedless kunstaas #1 - Spinnerbait

Een offset hook vind je in diverse modellen en eigenlijk zijn ze allemaal goed.

Je heb zoals op de foto de screw-in offset; deze draai je in de voorkant van de shad, de haakpunt haal je door het lijf van de shad en de haakpunt laat je mooi vlak aan de bovenkant wegvallen.

Je hebt ook de offsett-haak zonder screwin; hierbij steek de haakpunt in de voorkant van de shad en laat je deze na 3mm er weer aan de onderkant uitkomen. Daarna steek je de haakpunt wederom door het midden van de shad heen om óók de punt weer netjes vlak aan de bovenkant te laten vallen.

Daarnaast heb je nog offset-hooks met gewicht voor een betere balans en offset-hooks met een spinnerblad voor nog meer rumoer onderwater. 

Het fijne is, je kunt geen verkeerde keuze maken! Kies een shad + offset haak die past bij de diepte die jij wil vissen. Vis dus zonder verzwaring ondiep, of ga voor een weighted variant voor de diepere wateren.

Nummer 4; Chatterbait

De chatterbait is over komen waaien van de baarsvisserij, maar zeker een welkome toevoeging op de kunstaasbox van vele snoekvissers. Het chatterblad (chatterblade), zorgt ervoor dat de waterplanten wegblijven van de haakpunt.

Weedless kunstaas #1 - Spinnerbait

Ideaal voor de zomerse visserij net na de gesloten tijd. In deze periode wil je nog met klein en toegankelijk aas vissen om groots te kunnen vangen. 

De chatterbaits zijn ideaal op diepte aan te bieden en heel rustig binnen te halen. Kies voor een hengel waarbij je goed contact houdt met je aas en dus iedere aanbeet kan voelen. 

Vind je de chatterbaits te klein, maak er dan bijvoorbeeld een extra trailerhook bij aan vast om meer volume te creëren. Zo kun je het aas helemaal naar wens tunen.

Nummer 5; Topwater

Dit is dé meest spectaculaire snoekvisserij die er is, topwaters! Zowel in troebel als in helder water een aanrader voor iedereen zonder pacemaker! Vis met ploppers, walk-the-dog of topwater ducks en beleef een onvergetelijke dag.

Weedless kunstaas #1 - Spinnerbait

Bijkomend voordeel en onderschat voordeel is, je kunt ze ook over de waterplanten vissen. Let goed op de positie van de haak bij het aas dat je kiest, dit mag geen hangende dreg zijn. Anders is het aas niet geschikt als weedless kunstaas. Je moet kunstaas kiezen met een zogenaamde verzonken haak, zodat de haak geen vat heeft op waterplanten maar wel bij een aanbeet naar buiten gedrukt wordt en dus inhaakt.

Belangrijk om te weten voor het weedless vissen;

Naast het kiezen van geschikt kunstaas voor het vissen tussen de waterplanten is het belangrijk om rekening te houden met enkele extra factoren:

  • Vis met zwaardere gevlochten lijn (0,25 honderdste +) om ook visveilig te vissen tussen de waterplanten.
  • Vis in helder water altijd in combinatie met een fluorocarbon leader van 1mm dik, voor een lagere zichtbaarheid en goede schuurbestendigheid.
  • Laat je keuze niet commercieel beinvloeden, kies voor kunstaas waar je zelf ook vertrouwen in hebt. Anders is het een kort leven beschoren. 

Heb jij nog meer tips voor het vissen met weedless kunstaas? Laat het ons weten in de reacties en wellicht kunnen we ons blog nog weer completer maken voor andere vissers. Alvast bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We value your privacy

We use cookies to enhance your browsing experience, serve personalized ads or content, and analyze our traffic. By clicking "Accept All", you consent to our use of cookies.