Waarom vang ik niks

Waarom vang ik niks?

“Waarom vang ik niks?” Dat is een vraag die iedere visser zich wel eens stelt! Zelfs de professionals stellen zichzelf deze vraag, en misschien zelfs wel vaker op een visdag dan jij nu denkt. De vraag is simpel, het antwoord iets moeilijker. Wij proberen je te verklaren waarom jij even geen vis vangt.
Sportvisbrigade Logo
Sportvisbrigade
Auteur
Waarom vang ik niks | Sportvisbrigade.nl

Het antwoord op de vraag verschilt per type vissoort. Het aasgedrag van iedere vissoort is anders en dat gedrag verschilt ook nog eens per type water. In dit blog benaderen we de vissoorten in grote lijnen en richten ons op de meest gemaakte fouten per visserij. We behandelen de jaargetijden en de meest efficiënte manier van vissen per seizoen.

Waarom vang ik geen...

Waarom vang ik geen karper?

Karper is een vissoort die in de meeste wateren van Nederland voorkomt. Op de grote waterstelsels, kleine sloten en de meeste afgesloten wateren zwemt wel een karper. Maar waarom is het jou nog niet gelukt om er een te vangen?

De locatie is het belangrijkste aspect bij het karpervissen. Vis je niet op de goede plek, dan is de kans ontzettend klein om er eentje te vangen. Natuurlijk zijn er factoren die de vangst behoorlijk kunnen beïnvloeden zoals het gebruikte aas en de juiste onderlijn, maar net als de locatie verschilt dit per water en per seizoen. Verderop geven wij wat handvatten waar je rekening mee kunt houden.

De juiste locatie weet je te vinden door het gebruik van een peilhengel met marker en markerlood. Of door Sonar Chart Viewer of Genesis Maps te checken

De juiste aaspresentatie is, naast de juiste locatie, ontzettend belangrijk. Stem je onderlijn dus ook af op de manier van vissen. Gebruik een korte onderlijn wanneer je kleine compacte voerplekken aanlegt en juist een wat langere onderlijn wanneer je verspreid voert.

Vis dus niet met een korte onderlijn, wanneer je verspreid voert en visa versa. Dit zal averechts werken.

Vis je op een zachte bodem, bijvoorbeeld door wier of dode plantenresten? Gebruik dan een zogenaamde helicopter-rig. Deze zorgt er voor dat je altijd zeker bent van een juiste aaspresentatie.

Maak je nog geen gebruik van PVA foampjes? Doe dit dan na het lezen van deze blog zeker.

De PVA schuimpjes bieden het voordeel dat je tijdens het zakken van de montage, geen vuil of wier op de haak prikt. Daarnaast zorgt dit er ook voor dat de onderlijn langzaam afzinkt en mooier op de bodem komt te liggen.

 Met bovenstaande tips gaat hij jou zeker lukken om een karper te vangen. Het belangrijkste is vertrouwen, want vertrouwen vangt!

Meer lezen? Lees dan karpervissen voor beginners!

Waarom vang ik geen snoek?

Net als de karper is ook snoek een vissoort die in bijna alle wateren van Nederland voorkomt. Het is een vis die de voorkeur heeft van plantenrijk en helder water, want de snoek is een echte zichtjager.

Dat is dan ook meteen de eerste tip voor het vangen van snoek. Vis in helder water. Is jouw beoogde water op het moment niet helder door bijvoorbeeld het vele regen dat is gevallen? Probeer dan een water in de buurt op te zoeken wat wel helder is. Vis dus niet in wateren die heel troebel zijn, want dat verkleint aanzienlijk de kans op een vangst.

Daarnaast is het belangrijk om het juiste aas te gebruiken. Stem het aas waarmee jij vist, af op het natuurlijke aas van de snoek op dat moment. In de winter mag dat vrij vors zijn, maar het eind van de maand maart en het begin van het nieuwe seizoen dien je klein aas te gebruiken. De roofvissen zijn op dat moment gefixeerd op klein aas, zoals het natuurlijke speldaas. Gebruik kunstaas tot een centimeter of 10. Naarmate het seizoen vordert kun je het formaat aas ook opschroeven.

Gebruik het juiste aas, op de juiste stek. In de zomer hebben wij steeds meer te maken met de vele waterplanten. Vervelend als je je bedenkt dat dat juiste de stek is waar je wil vissen. Maak gebruik van kunstaas waarbij je door de planten kunt vissen, zoals spinnerbaits of oppervlakte kunstaas zoals kikkers en poppers.

Probeer niet met een plug door de planten heen te vissen, want dat zorgt alleen voor frustratie. Vissen hoort leuk te zijn, en dat is het ook!

Snoeken is zoeken is een term die je regelmatig hoort en dat is niet zonder reden. Snoeken is actief vissen. Kom je aan op de beoogde stek, maak een worp of 5 á 10 en loop door naar de volgende stek. Blijf niet te lang hangen op 1 stek om zo je kans te vergroten. Des te meer water je hebt bevist, des te groter de kans is dat je een groenjas tegen komt.

Meer lezen? Lees dan snoekvissen voor beginners!

Waarom vang ik geen snoekbaars?

In tegenstelling tot de snoek, is snoekbaars juist een vis die gedijt bij troebel en vaak diep water. Kanalen, rivieren en diepe gaten hebben dan ook de voorkeur.

Vis je in dit type water, maar lukt het nog steeds niet om de snoekbaars te vangen?

Vraag jezelf dan af of je op de juiste plek hebt gevist, met de juiste techniek. Vis in de buurt van obstakels zoals dukdalven, brugpijlers of een gemaal.

Vis je op deze locaties? Kijk dan eens goed naar de toegepaste techniek. De snoekbaars is een vis die veelal dicht tegen de bodem aan ligt en zich daar goed laat vangen. Probeer het met de dropshot montage of de standaard jig. Belangrijk is dat je het juiste gewicht van de lood kop of dropshotlood gebruikt. Gebruik op ondiep water, zonder stroming, lichte gewichten zoals 5 tot 10 gram. Belangrijk is dat het zweefmoment lang genoeg is voor de snoekbaars, om het kunstaas te pakken. Gebruik op diep water een hoger gewicht om bodemcontact te houden, maar houd altijd vast aan de vuistregel: Zo licht als mogelijk, maar zo zwaar als nodig.

Probeer dus niet met een 20 of 25 grams loodje op maar één meter water te vissen, maar ook zeker niet een 5 grams loodje in de stroming of op diep water. Daardoor vis je niet in de strike-zone van de snoekbaars en vang je geen vis.

Meer lezen? Lees dan snoekbaarsvissen voor beginners!

Waarom vang ik geen brasem?

De brasem is een mooie vis om gericht op te vissen, doordat deze zich goed laat vangen op de meeste wateren van Nederland. Belangrijk is dat je het aasgedrag van een brasem kent en daar je materiaal en montages op af stemt.

De brasem heeft namelijk een zogenaamde onderstandige bek. Dat betekent dat de brasem op de bodem aast en dat is dan ook de plek waar je deze slijmjurken kunt vangen.

Zowel met de feeder, als met de vaste stok of werphengel, zijn de brasems goed te vangen. Mits je de montage zo hebt afgestemd, dat je op de bodem vist. Peil de stek dus eerst goed uit voor je gaat vissen, zodat je er zeker van bent dat er geen obstakels of planten op de bodem liggen die de aaspresentatie in de weg gaat zitten.

Met de vaste stok kan je dit heel gemakkelijk doen met een peilloodje. Met de werphengel of feeder is dat te doen door een aantal keren in te werpen met een werploodje op de beoogde stek. Vervolgens haal je het loodje rustig naar je toe, door een paar meter binnen te draaien met de molen. Je voelt snel genoeg of de bodem schoon genoeg is om op te vissen.

Gebruik genoeg aas, zoals wormen, maden en casters. De brasem zwemt vaak in scholen en kunnen behoorlijk vreten. Het is dus erg belangrijk om voldoende aas te brengen, zodat de vis ook op jou stek blijft zwemmen. 

Een brasem, en zeker een school brasems heeft en liter maden of kilo wormen zo opgevreten en dan zwemmen ze door. Zonde, want je wil deze vis juist vast houden op je stek.

Meer lezen? Lees dan brasemvissen voor beginners!

Waarom vang ik geen voorn?

Net als de brasem, is ook de voorn een vis die in alle wateren wel voorkomt. Daardoor is dit misschien wel de meest voorkomende vissoort van Nederland. De voorn heeft een eindstandige bek en aast daardoor in de middelste waterlagen en op de bodem. Kies bij het vissen met de vaste stok op de voorn dan ook voor het vissen met een zogenaamde staande haak. En zorg ervoor dat jouw aas langzaam richting de bodem zakt. Hiermee geef je de voorn meer kans om jouw aas op te nemen.

Meer lezen? Lees dan voornvissen voor beginners!

Waarom vang ik geen zeelt?

De zeelt is een vis die in veel plantenrijke wateren goed gedijt, maar lang niet alle wateren van Nederland herbergen de ‘Tinca Tinca’. Kies bij voorkeur voor ondiepere wateren met veel plantengroei, zoals wier, lelievelden en rietkragen. Daar houd de zeelt van en dat is dan ook de stek waar jij jou montage wil inwerpen.

Vermijd de monotone kanalen als je voor het eerst op zeelt gaat vissen. De kans op slagen is hier veel kleiner dan op de poldersloten met plantengroei.

De laatste jaren is de method feeder behoorlijk in opmars en dat is niet voor niets. Deze manier is perfect voor het vissen op grote brasem, maar ook zeker op zeelt! Doordat je met attractief voer en korte onderlijnen op een zelfhakend systeem vist, bied dit jou de mogelijkheid om dicht op de obstakels zoals wiervelden, lelievelden en rietkragen te vissen. Zonder dat de onderlijn tijdens de worp in de knoop raakt, of vast komt te zitten.

De zeelt is wel een vis die zich voornamelijk vanaf het voorjaar tot het najaar goed laat vangen. Ze komen, net als de karper, uit een wintermodus zodra de watertemperatuur begint op de warmen. Kies er dus voor om in deze periode achter de zeelt aan te gaan en niet in de winterperiode.

Meer lezen? Lees dan zeeltvissen voor beginners!

Waarom vang ik geen barbeel?

De barbeel, een vis die vele vissers nog een keer willen vangen en wij krijgen dan ook vaak de vraag: Waarom vang ik geen barbeel?

Belangrijk om te weten is dat de barbeel zeker niet in alle wateren voorkomt. De barbeel is een stroom minnende vissoort en komt dan ook voornamelijk voor op de rivieren en beken in ons land, zoals de IJssel, Rijn, Waal, Maas enzovoort. Niet ieder deel van deze rivier is een goede stek om te vissen op deze vissoort. Barbeel gedijt heel goed op een grindbank in de stroming. Stekkeuze en waterkennis is dus absoluut een pre, voordat je je kunt richten op deze vissoort.

Neem eens de tijd om een deel van de rivier goed af te zoeken naar de juiste stek. Neem een hengel mee en peil de stek goed af. Krib voor krib, totdat je de juiste stek gevonden hebt. De stekkeuze is de sleutel tot succes bij het vissen op barbeel.

Kies voor zwaar materiaal, in plaats van het dunne witvismateriaal. De barbeel is een ontzettend sterke vis en een te dunne onderlijn of hoofdlijn gaat er voor zorgen dat je lijnbreuk oploopt. Kies voor een zware feederhengel, sterke molen en een zelfhakend systeem, zoals de onderlijn met hair. Vaak wordt er gekozen voor pellets, kaas of miniboilies als aas voor de barbeel.

Waarom vang ik geen forel?

De forel heeft voorkeur voor koel en zuurstofrijk water, als dit weet dan dienen de eerste stekken zich al aan.

Kies voor de windhoek of het vissen in de buurt van de zuurstofpomp. De forel is het het hele jaar door goed te vangen, ze hebben wel voorkeur voor bepaalde waterlagen of zones in de vijver.

In het voorjaar vang je ze ondiep, in de zomer kunnen ze bij extreem warm weer dieper weg liggen. In de herfst zwemmen de dan weer ondieper en in een koude winter vind je ze wederom weer dieper. Vis met contrasterende kleuren en goed draaiend powerbait of goed draaiende wasmotlarven achter een bombetta.

Presenteer je aas attractief in de juiste waterlaag en je vangt al snel weer forel. 

Meer lezen? Lees dan forelvissen voor beginners!

Waarom vang ik geen baars?

Baars heeft door het hele jaar heen genomen voorkeur voor helder water. Ga dus vissen als jouw viswater helder is of in ieder geval niet mega troebel.

Vis je in dit type water, maar lukt het nog steeds niet om de baars te vangen?

Vraag jezelf dan af of je op de juiste plek hebt gevist, met de juiste techniek. Vis in de buurt van obstakels zoals dukdalven, brugpijlers of overhangende bomen.

Vis je op deze locaties? Kijk dan eens goed naar de toegepaste techniek. De baars is een vis die veelal dicht bij elkaar en als je ze vind zich goed laat vangen. Probeer het met de dropshot montage of de standaard jigkop met creature bait. Belangrijk is dat je het juiste gewicht van de lood kop of dropshotlood gebruikt.

Gebruik op ondiep water, zonder stroming, lichte gewichten zoals 5 tot 10 gram. Belangrijk is dat het zweefmoment lang genoeg is voor de baars, om het kunstaas te pakken. Gebruik op diep water een hoger gewicht om bodemcontact te houden, maar houdt altijd vast aan de vuistregel: Zo licht als mogelijk, maar zo zwaar als nodig.

Probeer dus niet met een 20 of 25 grams loodje op maar één meter water te vissen, maar ook zeker niet een 5 grams loodje in de stroming of op diep water. Daardoor vis je niet in de strike-zone van de baars en vang je geen vis.

Meer lezen? Lees dan baarsvissen voor beginners!

Gouden tip!

Voor iedere visserij en vissoort geldt, de aanhouder wint. Blijf volhouden en de gewenste vissoort komt aan de haak. Kom je er nou niet uit, vraag ook andere vissers aan de waterkant eens naar tips en tricks. Ook kunnen ze jou helpen aan de juiste stekkeuze en het benodigde materiaal voor het vissen op jouw viswater.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *