Vissen op steurvijvers: welk aas werkt het beste?

Vissen op steurvijvers: welk aas werkt het beste?

Als je op zoek bent naar een spannende uitdaging in de hengelsport, dan is het vissen op steur zeker een activiteit die je moet proberen. Steuren zijn prachtige en imposante vissoorten die vaak te vinden zijn in speciaal aangelegde steurvijvers. Maar welk aas werkt nu het beste om deze indrukwekkende vissen aan de haak te slaan? In deze blog gaan we dieper in op deze vraag en delen we waardevolle tips en tricks om je te helpen bij het juiste aas voor het vissen op steur.
Sportvisbrigade Logo
Sportvisbrigade
Auteur

De uitdaging van het vissen op steur

Het vissen op steur is geen eenvoudige opgave. Steuren staan bekend om hun kracht, wat het vangen van deze vissoort tot een ware uitdaging maakt. Om succesvol te zijn, is het van groot belang om de juiste stek te kiezen. Steur houdt van zuurstofrijk water, dus vis bij voorkeur in de buurt van een zuurstofpomp of een plek waar de wind op staat en het water goed circuleert.

Wees vroeg aanwezig om de beste stek aan de vijver te benutten en steuren vaak actiever zijn tijdens de vroege ochtenduren.

Het belang van het juiste aas

Het selecteren van het juiste aas is cruciaal bij het vissen op steurvijvers. Er zijn verschillende populaire aassoorten die goede resultaten opleveren. Stukjes zalm, stukjes zure haring, kaas, garnalen en speciale steurboilies zijn enkele voorbeelden van aas dat vaak effectief is. Steuren hebben een uitstekend reukvermogen, dus het gebruik van geurig aas kan de kans op een succesvolle vangst vergroten.

Vissen op steurvijvers welk aas werkt het beste

De beste aassoorten voor steurvissen

  1. Stukjes zalm: Steuren worden sterk aangetrokken door de geurige en vette textuur van zalm. Het is een natuurlijk aas dat rijk is aan eiwitten en dat de aandacht van steuren. Met name onder de dobbermontage is dit aas goed te vissen. Steek de haak meermalen door een stukje zalmfilet zodat het goed blijft zitten. Mocht je gebruik maken van een hair, kies dan voor een bredere hairstopper zodat de zalmfilet goed blijft zitten. Twee pakjes zalmfilet voor een ochtend vissen is vaak meer dan genoeg, neem het mee in de koelbox en laat de tweede verpakking dichtzitten zolang je deze niet gebruikt. Misschien houdt je dan ondanks slechte vangsten toch nog wat over voor een lekker toastje in de avond.
  2. Stukjes (zure) haring: Haring heeft een sterke geur en smaak die steuren niet kunnen weerstaan. Zure haring kan vooral effectief zijn, omdat de zure smaak de interesse van steuren verder kan stimuleren. Haring is wat steviger dan zalm en blijft beter zitten op de haak en hair. Gebruik toch de bredere hairstops zodat je er ook nog iets mee kan werpen.
  3. Kaas: Steuren hebben een goed ontwikkeld reukvermogen en worden aangetrokken door de sterke geur van kaas. Het gebruik van kaas als aas werkt goed op de nieuwsgierigheid van de steuren, het ruikt niet alleen flink maar het valt met de gele kleur ook goed op onderwater. Vis een blokje kaas op de hair voor de beste inhakingskansen. Laat de harde “rand/korst” aan de kaas als je er ook mee wil werpen, met name met de loodmontage is dit belangrijk. Steek de boilienaald door de korst en daarna door het zachte gedeelte naar buiten. Trek de hair door de kaas heen en zet de boiliestopper vast tegen het harde gedeelte van de kaas. Wil je inscheuren van het zachte gedeelte voorkomen, gebruik dan een stukje van een plastic rietje.
  4. Garnalen: Garnalen zijn een favoriet voedsel van steuren. Ze hebben een intense geur en een smaakvolle textuur die steuren aantrekken. Het gebruik van garnalen werkt goed op de haak en ook op de hair. Koop kleine hollandse cocktail garnalen of de wat grotere scampi’s voor de beste vangstkansen.
  5. Speciale steurboilies: Steurboilies zijn speciaal ontworpen aassoorten die zijn afgestemd op de voedingsbehoeften en voorkeuren van steuren. Ze zijn vaak rijk aan vismeel en bevatten ingrediënten die steuren aantrekken en stimuleren om te azen. Vis de steurboilies op een hair-rig en voeg gebroken boilies bij. Dit aas is makkelijk voor de beginners en is bijna succes gegarandeerd.

Het beste voer voor steurvijvers

Naast het juiste aas is ook het voer van groot belang bij het vissen op steurvijvers. Vismeel pellets van 10mm zijn een uitstekende keuze als voeding voor steur. Het regelmatig voeren van kleine beetjes aas en voer kan steuren aantrekken en in de buurt houden van je visplek. Zorg ervoor dat je het voer iedere paar minuten bijvoert, zodat de steuren continu reden hebben om terug te komen op je stek. Ook het geluid van vallend voer op de oppervlakte werkt erg goed voor steuren.

Tips voor je aaspresentatie

Bij het vissen op steur is het essentieel om zorgvuldig te zijn bij het presenteren van je aas. Steuren hebben een lange en krachtige staart, evenals scherpe vinnen, waarmee ze gemakkelijk je lijn kunnen oppakken en de haak en vislijn kunnen voelen. Om dit te voorkomen, is het aan te raden om een langere onderlijn te gebruiken en je haakaas goed te bevestigen. Zorg ervoor dat je lijn slap op de bodem ligt en houd je hengel goed in de gaten om eventuele aanbeten direct op te merken.

Ook het vissen met dobber is handig vanwege de verticale lijn, zorg er wel voor dat er genoeg ruimte tussen het laatste loodje en de haak. Wij raden een afstand aan van ongeveer 50 centimeter om zodoende minder lijnzwemmers te krijgen. Kies de beste montage die bij jouw visserij past. Karpermontages zijn een goede basis om met enkele kleine aanpassingen te gebruiken voor het steurvissen.

Experimenteer met verschillende aassoorten

Het vissen op steurvijvers is een leerproces waarbij experimenteren met verschillende aassoorten en technieken van groot belang is. Probeer verschillende aascombinaties uit en ga op zoek naar de juiste mix die de steur tot een aanbeet verleidt. Het kan soms even duren voordat je de perfecte combinatie hebt gevonden, maar met geduld en doorzettingsvermogen zal je uiteindelijk succes boeken.

De uitdaging en voldoening van het vissen op steur maken het een unieke ervaring binnen de hengelsport in Nederland. Met het juiste aas, het juiste voer en de juiste montage vergroot je de kans op een succesvolle visdag. Vergeet niet om respectvol met de vissen om te gaan en de visstek netjes achter te laten.

Heb jij nog meer tips en ervaringen met het vissen op steurvijvers? Deel ze met ons en help andere lezers hun kansen op een succesvolle vangst te vergroten.

vissen in utrecht

Het beste aas is, zure haring. Haring heeft een sterke geur en smaak die steuren niet kunnen weerstaan. Zure haring kan vooral effectief zijn, omdat de zure smaak de interesse van steuren verder kan stimuleren. Lees hier meer aastips en vang meer tijdens je volgende steursessie.

Kies voor een dobbermontage of loodsysteem en weerhaakloze haak. Doe een stukje zure haring aan de hair en je kansen om een grote steur te vangen nemen direct al toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *