Zeeltvissen in de winter

Zeeltvissen in de winter

Tinca Tinca, de doktersvis! Het hele jaar door goed te vangen en in de winter grijpen vele vissers keer op keer mis. Wij leggen je uit waar je moet zeeltvissen in de winter om ze te kunnen vangen. Met deze tips ga jij ook succesvol wintervissen op zeelt.
Sportvisbrigade Logo
Sportvisbrigade
Auteur

De beste stek voor zeelt in de winter

Zoek nabij duikers en bruggen, ze liggen bijna stil op de bodem op beschutte plekken. Ook diepe plekken zijn interessant als jouw viswater weinig obstakels kent, check de diepe gaten dan op Sonar Chart of Genesis maps.

Zoek dus bij jou in de buurt de viswateren op waar je in de zomer goed zeelt kunt vangen, en kies daar de beschutte plekken. En dan met name de plekken die buiten bereik liggen van de koude noordenwind.

Omdat de aastijden heel kort zijn, is het nachtvissen op zeelt ook interessant. Aangezien dan de kans groter is dat je meerdere aasmomenten mee pakt.

zeeltvissen in de winter

De beste vistechniek voor zeelt in de winter

Er zijn twee technieken het beste voor het wintervissen op zeelt; zeelt vissen met pen en method feeder met mais. Beide technieken kunnen zeer succesvol zijn.

Het vissen met de pen is met name effectief omdat je erg mobiel bent met relatief weinig materiaal. Het vissen met de method feeder is ideaal omdat je kans op lijnzwemmers lager ligt. 

“Hoeveel gram method feeder?”, vraag je je natuurlijk af. Zeker in de winter wil je zo licht als mogelijk vissen en zo zwaar als nodig, in 9 van de 10 gevallen is een methodkorf van twintig gram ideaal. Wij raden een inline methodkorf aan vanwege de directere inhaking. De montage voor het zeelt vissen houden we ook zo simpel mogelijk.

Montage zeelt vissen, met de pen:

  • Dobber (engelse pen)
  • Bulkloodje
  • Korte onderlijn met maïs op de hair.(lus in lus verbonden)

Montage zeel vissen, method korf:

  • Inline Methodkorf 20 gram
  • Micro swivel maat 11
  • Korte onderlijn met maïs op de hair.

Aasperiode van zeelt in de winter

De aasperiode is, op de stek na, de belangrijkste factor om rekening mee te houden in de winter! De aastijden kunnen soms maar één uur per dagdeel zijn, of soms maar 20-30 minuten. Zorg er dus voor dat als het bijt moment begint, jouw aas in positie ligt. 

Zorg dat je reserve onderlijnen, voer en desnoods een hakensteker bij de hand hebt zodat je snel kan handelen.

Wil je beginnen met zeeltvissen? Houdt dan rekening met de aasperiodes per jaargetijde, deze zijn in de zomer langer dan in de winter. Dit maakt de zomer interessanter voor beginners om te starten met zeeltvissen.

Voorvoeren voor zeelt

Om je kansen te verdubbelen is het raadzaam om één á twee dagen voor te voeren met wat zoete maïs eventueel gemengd met een aminozuur zoals minamino. Dit zorgt ervoor dat je de trage stofwisseling van de zeelt alvast iets activeert en de vis alvast iets in beweging kan brengen. De zeelt zwemt niet ver in koud water, dus je wilt ze net binnen bereik van je beoogde visstek hebben. Onder de duiker is met de pen bijvoorbeeld lastiger vissen dan iets voor de duiker. Deze paar centimeter kun je met voorvoeren winnen, als je ook op vaste momenten voert kun je ook het bijt moment iets beïnvloeden.

Tips en tricks voor het zeeltvissen in de winter

De belangrijkste tips zijn; voorvoeren, bijt moment in de gaten houden en minamino gebruiken als attractor en activator van de stofwisseling.

Heb jij meer tips ter aanvulling van deze informatie? Deel deze dan met ons in de comments en wij complementeren waar nodig dit artikel. Zo kunnen we steeds een beetje effectiever zeeltvissen in de winter met zijn allen. Alvast bedankt namens ons en alle andere vissers.

Check onze complete Zeelt Kalender om per maand, de beste stek, techniek en aas te lezen.

zeeltvissen | Sportvisbrigade.nl

Veelgestelde vragen over het zeeltvissen in de winter

De zeelt van je het beste in de winter door kleine beetjes voor te voeren op vaste momenten, nabij duikers en bruggen. Meng je voer met een goede attractor die de stofwisseling van de zeelt bevorderd. Minamino bijvoorbeeld.

Zeelt vang je in de winter bij duikers, bruggen en andere stekken buiten bereik van de koude noordenwind.

Ja! 1 á 2 dagen met zoete maïs en attractor nabij de winter hotspots zoals duikers, bruggen en andere stekken buiten bereik van de koude noordenwind.

Sportvisbrigade.nl

Sportvisbrigade.nl wordt gedreven door de simpele overtuiging dat de prachtige hobby vissen bijdraagt aan een betere mentale gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *