5 tips – Snoekbaars vissen in januari

5 tips - Snoekbaars vissen in januari

Als je grote snoekbaarzen wil vangen moet je in januari zeker op pad. Weet jij de juiste stekken en techniek dan ga je ze zeker vangen. Wij geven je 5 tips voor het snoekbaars vissen in januari.

Tip 1. Go big or go home!

In januari, wanneer het water koud is, is het belangrijk om groter kunstaas te gebruiken. Een grotere snoekbaars zal zich alleen inspannen voor een prooi die de moeite waard is. Prooien die te klein zijn, worden vaak genegeerd. Gebruik shads van ongeveer 15 centimeter. Deze grotere shads kunnen de aandacht van de grotere snoekbaarzen trekken. Vergeet niet om een stinger te gebruiken, omdat veel vissen juist daaraan worden gehaakt. De presentatie van dit grotere aas bij de bodem kan lastiger zijn vanwege de grotere weerstand, dus pas je loodgewicht en lijndikte hierop aan. Een dunne lijn helpt om de weerstand te verminderen en zorgt voor een betere presentatie van je kunstaas.

Ook in stromend water zorgt een grotere shad met paddle tail voor meer reuring in het water, waardoor de snoekbaars de trilling van jouw shad wél kan waarnemen.

Tip 2. Vis met een sleepje op snoekbaars

Als je gericht op snoekbaars wilt vissen, is het gebruik van een sleepje een effectieve techniek, vooral tijdens de koudere maanden. Een sleepje – een montage waarbij het aas vlak boven de bodem wordt gepresenteerd – is bij uitstek geschikt om de aandacht van de snoekbaars te trekken.

Het vissen met doodaas op de bodem met behulp van een schuifloodje is een klassieke aanpak. Het loodje zorgt ervoor dat je het aas langzaam over de bodem kunt slepen. Hierbij is het belangrijk dat het aas trage en natuurlijke bewegingen maakt, wat een aanbeet kan uitlokken.

Als het om de keuze van doodaas gaat, zijn natuurlijke aasvissen zoals spiering, sprot, kleine voorns en alvers zeer effectief. Deze vissen lijken niet alleen in vorm op het natuurlijke dieet van de snoekbaars, maar ze hebben ook een geur die de snoekbaars aantrekt. Zelfs in koud water, waar vissen minder actief zijn, kan de juiste geur het verschil maken tussen een dag zonder aanbeten en een succesvolle visdag.

Let op; Kies altijd voor VERSE dode aasvissen!

Tip 3. Finesse dropshotten

Als het grote kunstaas niet werkt en ook het sleepje niet genoeg oplevert… Wij kunnen het ons niet voorstellen, maar dan is het slim om te “downgraden” Deze finesse techniek vraagt om wat meer subtiliteit en vooral beheersing. Je werpt de dropshot-montage uit en vist hem heel langzaam binnen. Je sleept als het ware de montage over de bodem door de hengeltop naar je toe te bewegen. Breng de hengeltop niet te ver naar je toe; de 13:00 uur stand moet je eigenlijk als maximum aanhouden. Zo houd je bij een aanbeet genoeg ruimte over voor het aanslaan. Op het moment dat je de hengeltop weer van je af beweegt, draai je de ‘overtollige’ lijn op de molenspoel.

We leggen hier de nadruk op het heel langzaam binnenvissen, omdat dit heel erg belangrijk is! Voor beginners geldt (vooral in de winter) de volgende stelregel: ‘als je denkt dat je te langzaam vist, dan is het eigenlijk nog te snel’. Het binnenvissen van een worp van ca. 30 meter, kan zo gerust drie minuten duren! Soms loont het zelfs om de shad 10 seconden op een bepaalde plek te laten rusten en hem heel subtiel af en toe een tikje te geven. 

Mochten de aanbeten nog steeds uitblijven, dan kun je de snelheid van het binnenvissen ietsjes opschroeven. De plek waar je nu een aanbeet krijgt, kun je daarna millimeter voor millimeter uitkammen. Dat is sowieso raadzaam bij het dropshotten op snoekbaars of het dropshotten op, aangezien dit echte scholenvissen zijn.

Tip 4. Kies voor minder zonnige dagen of de avonduren

Wanneer het water na regenval of omwoeling troebel is geworden, kan het voor snoekbaars lastiger zijn om het aas visueel waar te nemen. Het is dan aan te raden om over te schakelen op kunstaas dat opvalt. Felle kleuren zoals neongroen, feloranje of hot pink kunnen het verschil maken. Deze kleuren contrasteren sterk met de omgeving, zelfs in troebel water, waardoor ze sneller de aandacht van de snoekbaars trekken.

Kleine shads die veel water verplaatsen zijn ook een goede keuze. Hun beweging in het water creëert vibraties en geluidsgolven die de zijlijnorganen van de snoekbaars prikkelen. Dit zintuig helpt vissen om prooien en obstakels te detecteren door veranderingen in waterdruk te voelen, wat essentieel is wanneer het zicht slecht is.

Naast het kiezen van het juiste kunstaas is ook de techniek van belang. Trage en overdreven bewegingen met het kunstaas kunnen effectiever zijn omdat ze de snoekbaars meer tijd geven om te reageren. Laat je shad langzaam zinken en voer dan een trage, maar stevige twitching actie uit. Dit imiteert een gewond visje dat een gemakkelijke prooi lijkt te zijn.

Zoek de diepe stekken op, hier liggen de snoekbaarzen vaak per 3 tot 5 dicht bij elkaar. Zoek ze op met de dieptemeter of als je vanaf de kant gaat vissen doe dan je huiswerk via Sonar Chart Viewer van Navionics. Hierdoor kun je eenvoudig de diepe stekken vinden en maak je meer kans op dikke najaarssnoekbaarzen. 

De watertemperatuur speelt een belangrijke rol bij het vissen op snoekbaars in januari. Snoekbaarzen zijn koudbloedige vissen, wat betekent dat hun activiteit sterk wordt beïnvloed door de watertemperatuur. Als de zon begint te schijnen en het water iets opwarmt, zullen snoekbaarzen naar ondiepere waterlagen trekken. Dit is het moment om actiever of pelagisch te vissen. Houd echter in gedachten dat snoekbaarzen gedurende de dag kunnen verplaatsen, vooral als de temperatuur daalt. Experimenteer met verschillende dieptes om de snoekbaarzen te vinden op basis van de watertemperatuur.

Tip 5. Vis door tot het donker!

Omdat de dagen kort zijn in januari, kan nachtvissen op snoekbaars een boeiende en productieve optie zijn. Tijdens de schemering en ‘s nachts worden snoekbaarzen vaak actiever en agressiever in hun voeding. Zorg ervoor dat je over de juiste verlichting beschikt om je handelingen goed te kunnen zien en wees voorzichtig bij het manoeuvreren in het donker. Nachtvissen kan een lonende techniek zijn om grote snoekbaarzen te vangen, met name in kraakheldere wateren maakt dit een groot verschil.

Zet je hoofdlamp uit tijdens het werpen en vissen, bij een aanbeet of het drillen kun je dan de lamp aanklikken en bij schijnen waar nodig.

Tips en tricks voor het snoekbaarzen in januari

Snoekbaarzen zijn het hele jaar door te vangen in Nederland, hoewel de vangst het beste is in het najaar en winter. Je moet ze alleen even weten te vinden en scherp vissen. De winter is een goede tijd om te leren snoekbaarsvissen!

Heb jij nog tips en tricks voor ons of andere vissers voor het snoekbaarsvissen in januari? Deel deze tips voor het snoekbaarzen dan met ons in de reacties, dan vullen wij onze informatie aan met jouw gouden najaartips!

Alvast bedankt namens alle andere snoekbaars vissers.

Snoekbaars kalender

januari februari |maart | april mei | juni |

| juli | augustus | september | oktober | november | december |

snoekbaarsvissen | roofvissen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *