Hoe kies je de beste plug voor snoek?

Zo kies jij de beste snoek plug!

De keuze is reuze! Lange pluggen, kleine pluggen, dikke pluggen, felle pluggen, pluggen die op echte vissen lijken en pluggen die helemaal niet op echte vissen lijken. Welke plug kies je als je aan de waterkant staat en waar moet je op letten bij het kiezen van een plug? Wij leggen de belangrijkste punten uit zodat je bij je volgende vistrip een betere keuze kunt maken!
Sportvisbrigade Logo
Sportvisbrigade
Auteur

Hoe diep zwemt de plug?

Veel (beginnende)snoek vissers kijken alleen naar de kleur van het kunstaas, terwijl de zwemdiepte veel belangrijker kan zijn! Kijk daarom naar de duiklip van de plug. De duiklip bepaalt hoe jouw plug zich onder water gedraagt en of je hem snel of langzaam kunt vissen. Snoeken zijn vissen die vooral vanuit een hinderlaag aanvallen. Dit kan een brugpijler zijn, een rietkraag of bijvoorbeeld een kuil op de bodem. In ieder geval een plek waar ze kleinere vissen kunnen verrassen. Het is belangrijk om je plug daar te presenteren!

Een roofvis plug die maar een halve meter diep gaat, zal in diep water geen hongerige snoek benaderen. Een plug die veel te diep gaat zal zich in ondiep water snel aan de bodem vastklampen, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Meestal kiezen we voor een plug die de bodem niet raakt. Dus als het 4 meter diep is, gebruiken we bij voorkeur een plug met een diepgang van 3 meter. In dat geval zal jouw plug zich het grootste deel van de tijd op de effectiefste waterlaag bevinden en zul je zelden vast komen te zitten. Je kunt de diepte van de plug altijd corrigeren door de top van je hengel gewoon wat hoger of lager te houden. Check op sonar chart viewer hoe diep het viswater bij jou in de buurt is!

Heb je wel de juiste zwemdiepte maar pak je teveel waterplanten en wier op met de dreggen? Kies dan voor weedless kunstaas om lekker door te kunnen vissen.

Welke maat plug moet ik kiezen?

Snoek plug | Vissen met crankbaits

Als je op snoek gaat vissen, moet je je pluggen(crankbaits) niet te klein kiezen. Veel vissers zijn bang voor groot kunstaas, maar snoeken zijn dat niet. Snoeken zijn zoals de meeste roofdieren, zo lui als maar kan. Ze zullen zich altijd afvragen of het de moeite waard is om een vis te vangen. Ze zullen een kleine zwemmende vis niet achtervolgen, simpelweg omdat het ze bijna meer energie zou kosten dan ze zou opleveren.

Een groter zwemmende vis is interessanter en men zal meer moeite doen om die prooi te vangen. Des te kouder het water, des te meer het telt. Daarom worden grote snoeken in de winter vaak gevangen met grote dode aasvissen. Er is immers niets gemakkelijker te eten dan het vangen van grote dode aasvissen.

Kies klein in het voorjaar

Er is eigenlijk maar één uitzondering op de regel “groot kunstaas snoek”. En dat is in het voorjaar of de vroege zomer. Dan zijn is er veel jongbroed en soms zelfs honderden jonge vissen te zien boven in het water die plotseling verrast worden door een felle plons. Vaak is het een snoek die probeert door een school van deze minivisjes heen te komen.

Wanneer de snoek zich volledig richt op deze kleine aasvisjes, vangt hij vaak de aasvis die net iets anders is dan de rest. “De langzaamste of slapste van de school”, zeg maar. In dit geval kiezen we een plug(lees: crankbait) die precies lijkt op de kleine aasvis. Als zo’n gewonde aasvis zich anders gedraagt dan de rest van de jonge vissen, is hij onweerstaanbaar voor de snoek!

Welke kleur kunstaas moet ik gebruiken?

De vuistregel is: troebel water = heldere kleuren, helder water = natuurlijke kleuren. Deze regel is over het algemeen correct. Snoeken zijn zichtjagers en reageren op hun instincten. Hoe duidelijker het doelwit, hoe zekerder hij zal zijn van zijn aanval. Je kan inspelen op de zichtbaarheid door felle- en UV kleuren te gebruiken, maar vergeet het contrast niet! Heldere, contrasterende kleuren zouden ons advies zijn voor troebel water. Zou dit de reden zijn waarom de “Redhead plug” al jaren een bestseller is? Door het rood/witte contrast is deze kleurencombinatie zeer opvallend!

We hopen dat we je een beetje uitleg hebben kunnen geven over waar we op letten bij het kiezen van een “plug”. Kies een “plug” waar je vertrouwen in hebt en geef deze een goede kans qua vistijd. Vis de plug in verschillende snelheden binnen en werp meerdere keren op dezelfde plaats. Maar wees niet bang om te experimenteren, durf af te wijken van de bestaande regels om de snoek te verleiden. Zo ontdek je nieuwe manieren van vissen en word je een betere visser!

De beste plug voor snoek is; de plug waar jij het meeste vertrouwen in hebt. Kies een kleur en formaat die bij jou past en stem deze af op de zwem- en waterdiepte van jouw viswater. Kies een plug die tot 1 meter boven de bodem zwemt.

Twitchbaits zijn de beste pluggen voor snoekbaars. Lees deze en meer snoekbaars informatie in onze kennisbank voor het snoekbaarsvissen.

De vuistregel is: troebel water = heldere kleuren, helder water = natuurlijke kleuren. Deze regel is over het algemeen correct.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *