Het geheim van dubbele leem

Het geheim van wedstrijdvissers: dubbel leem

Het vissen met schraal voer kennen we al en tippen we al vaak. Voor wedstrijdvissers behoeft dit geen uitleg. Een unieke techniek en truc voor wedstrijdvissers is, dubbele leem. Wij leggen de voordelen van “dubbel leem” uit en geven je de redenen waarom deze zo populair en succesvol is geworden tijdens witviswedstrijden.
Sportvisbrigade Logo
Sportvisbrigade
Auteur

Dubbel leem: Alles wat je moet weten

Wat is “dubbel leem”?

Het vissen met schraal lokvoer kennen we al en tippen we al vaak. Voor wedstrijdvissers behoeft dit geen uitleg. Een unieke techniek en truc voor wedstrijdvissers is, dubbele leem.

Dubbele leem, ook wel “double earth” genoemd, komt uit Engeland. De afgelopen jaren is het een succesvol wapen geworden in witvis wedstrijden. Het is een mengsel van leem en kleefstof (meestal bentoniet) waardoor je het aas zeer precies op de visplek kan leggen, maar ook bevroren wormen of hennep. 

Natuurlijk heeft de uitvinding van het cuppen hieraan bijgedragen. Het grote voordeel is dat het mogelijk is om je aas snel en precies op de plek te leggen, omdat de dubbele leem snel openbreekt op de bodem, en het aas dus op de stek blijft

Benodigdheden voor het maken van dubbele leem:

 • Leem: bij voorkeur verse leem van de rivier (terre de somme).
 • Bentonite: deze kleefstof is een zeer fijn klei.
 • Een voermixer: hoewel de mixer niet noodzakelijk is, maakt deze het vooral makkelijk.
 • Een zeef: om de leem te zeven voor het mengen.
 • Een sprayfles: ideale manier om het mengsel te bevochtigen.
 • Aas: vers de vase, maden, casters, gesneden wormen, particels.
voer verschralen | Leem zeven

Voorbereiding:

Om dubbele leem te maken, moet je eerst de leem zeven met een medium maas van 4mm, hierna moet je het bentoniet toevoegen in de hoeveelheid van 10 tot 15% van het mengsel, dat is 200g tot 250g bentoniet voor 2kg leem. 

De hoeveelheid bentoniet varieert afhankelijk van de hoeveelheid aas die je aan het mengsel toevoegt. Meer aas betekent meer bentoniet.

Wanneer het mengsel is gemaakt, kan het natmaken beginnen, dit is een zeer belangrijke stap omdat het geleidelijk moet worden natgemaakt terwijl het wordt gemengd. Het beste is om een ​​mixer te hebben die op de accuboormachine past, dit gaat sneller dan met de hand. 

Het natmaken gebeurt idealiter door spuiten of door het toevoegen van kleine hoeveelheden water, wanneer het mengsel kleine balletjes vormt, is de leem klaar.

Aas en dubbel leem:

Dubbel leem is vooral nuttig om snel en in grote hoeveelheden aas, zoals bijvoorbeeld muggenlarven, te plaatsen op een beperkte oppervlakte. 

Muggenlarven | Dubbele leem

De dubbele leem wordt vaak gebruikt om delicaat voer, zoals vers de vase(muggenlarf), pinkies of casters, te laten zinken. Het wordt ook gebruikt om geknipte wormen snel te kunnen voeren, aangezien versneden wormen snel leeglopen. Het is echter best moeilijk om ballen van dubbele leem te maken met wormen, die veel te beweeglijk zijn en de ballen breken voordat ze op de plaats van bestemming zijn. Daarom kun je mestpieren beter eerst invriezen, dan breken dan pas toevoegen aan het mengsel van dubbele leem.

Het gebruik van de dubbel leem

De dubbele leem kan zowel in een vijver, kanaal of rivier worden gebruikt. De dubbele grond is een relatief zwaar en kleverig mengsel, waardoor het snel de bodem bereikt en goed tegen stroming kan. Maar als het de bodem raakt, breekt het snel, waardoor je aas snel op de bodem verspreid.

Deze eigenschappen kunnen dus op verschillende manieren goed worden gebruikt:

 • Tijdens de wedstrijd; wanneer het aantal aanbeten afneemt kan dit betekenen dat de vis niet genoeg aas vindt op de stek. Dan is het slim om een balletje dubbel leem in de cup te leggen en het aas zal snel te eten zijn voor de aanwezige vis.
 • Aan het begin van de wedstrijd; door meerdere balletjes dubbel leem neer te leggen op de stek voordat je begint met lokvoer, komt het los als de vis tussen het voer gaat zoeken. Hierdoor houdt je de vis langer bezig op de plek.
 • Puur; zeer nuttig tijdens koude periodes, tijdens bijvoorbeeld de havenvisserij. Omdat de vis al aanwezig is en lokvoer de vis snel zou kunnen verzadigen. Dan is dubbel leem de ideale oplossing. Eventueel in combinatie met bijvoorbeeld duivenmest.

Hoeveelheid te gebruiken aas

De hoeveelheid aas die wordt gebruikt hangt af van diverse factoren: de aanwezige witvis, de eetlust, of het alleen wordt gebruikt of als aanvulling op gevoerd lokvoer. Zoals altijd moet je je aanpassen aan de omstandigheden. 

Het is ook mogelijk om te variëren met de hoeveelheid aas. Bijvoorbeeld, eerst 6 balletjes gebruiken met weinig aas en dan 4 balletjes met veel aas er bovenop. De vis zal snel worden gelokt door het aas, maar zal langer op zoek moeten gaan naar dat wat eronder zit.

Vissen met dubbele leem

Net als bij iedere techniek vereist dubbele leem wel precisie. Het is belangrijk om balletjes van dezelfde grootte te gebruiken, vooral bij vissen in stromend water, omdat een eventueel verschil in gewicht de verspreiding onderwater beïnvloed.

Maak de balletjes wat platter als je op een talud of stromend water vist, dit voorkomt het wegrollen door hoogte verschil of stroming.

Dubbele leem is al jaren een succesvol wapen bij wintervissen, het vissen op moeilijke wateren of grote wateren zoals het IJsselmeer. Het maken ervan is voor iedereen haalbaar, het belangrijkste is om de tijd te nemen en goed te doseren.

Tips & tricks

Als jij het succesvol weet toe te passen ben je in het voordeel ten opzichte van de andere vissers. Heb jij tips en tricks of aanvullingen op deze techniek? Laat het ons weten in de reacties. Zo helpen we ook andere vissers succesvol te zijn tijdens viswedstrijden.

Er zijn 5 soorten verkrijgbaar:

 • Russisch (groot)
 • Hongaars (groot)
 • Litouws (groot)
 • Pools (middel)
 • Frans (klein)

De hoogste kwaliteit vers de vase vind je bij verdelers zoals; Bob Bianchi en Evezet.

Stappenplan voor het gebruiken van muggenlarven voor witvis:

 1. Meng twee soorten aarde (Terre de Somme en zelf gezochte bosgrond) om een goede binding te bereiken. Terre de Somme dient ook als wolkenmaker onder water.
 2. Scheiden van de larven: Gebruik gedroogde aarde om de compacte bal van larven uit elkaar te halen.
 3. Voeg de gescheiden muggenlarven toe aan de emmer met gemengde aarde.
 4. Voerballen maken.
 5. De voerballen zijn klaar voor gebruik.

Wil je vers gevangen muggenlarven bewaren? Om de houdbaarheid te verlengen, moet je ze zuurstof geven. Dit doe je door een grote container of regenton van een zuurstofpomp te voorzien. Doe hier de muggenlarven in om ze langer te bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *