Vissen op het Zuidlaardermeer

Vissen op het Zuidlaardermeer

Het Zuidlaardermeer is misschien wel één van de bekendere meren van Oost-Groningen. Toch heb zeker bij de eerste keer vissen, wat extra informatie nodig. Wij geven je tips, tricks en stekken om succesvol te vissen op het Zuidlaardermeer.
Sportvisbrigade
Sportvisbrigade
Auteur

Het Zuidlaardermeer ligt in het zuiden van de provincie Groningen en het noorden van Drenthe

In de zomer wordt er fanatiek gevist op het Zuidlaardermeer, maar dit hoeft geen overlast te veroorzaken als het goed wordt aangepakt. Veel mensen die een visvakantie hebben geboekt in de omgeving gaan graag een dagje vissen op het meer. Mits er voldoende ruimte wordt gegeven aan elkaar, is er genoeg vis te vangen voor iedereen. Wij bieden tips, trucs en richtlijnen per vismethode en seizoen om succesvol te zijn tijdens het vissen op het Zuidlaardermeer.

Karpervissen op het Zuidlaardermeer

Karpervissen op het Zuidlaardermeer is zeer succesvol tussen de maanden Mei en Oktober.

Voer 1 á 2 dagen voor met grote boilies en/of tijgernoten en je kansen nemen direct al toe. De karpers zijn gewend om grote afstanden af te leggen, dus breng genoeg voer om ze vast te houden op de stek. Heb je er één gevonden, blijf dan nog even zitten. De kans op nòg een aanbeet is groot, zowel overdag als in de nacht zijn de karper goed te vangen.

Roofvissen op het Zuidlaardermeer

Het pelagic vissen is erg populair op het Zuidlaardermeer, helaas ben je bij de pelagische vistechniek wel afhankelijk van dure apparatuur als je succesvol wilt zijn. 

Gelukkig is er ook vanaf de kant en ook vanaf de boot zonder dure apparatuur goed roofvis te vangen. Zoek de diepere stekken of stekken met veel waterplanten en je kunt al snel baars en snoek vangen. Doe je huiswerk goed met de Genisis map en je beleeft een goede visdag als je wilt baarsvissen of snoekbaarsvissen op het Zuidlaardermeer.

Witvissen op het Zuidlaardermeer

Tijdens het witvissen op het Zuidlaardermeer heb je de kans om grote hoeveelheden vis te vangen, waaronder grote brasems en windes en dikke voorns.

Vis met schraal voer en veel aas. Er is vaak voldoende aanvoer van aas en lokvoer nodig, waardoor de vis snel kan worden gevonden en als er een school brasems over de voerplek komt, kun je ze een tijdje vasthouden op de stek. 

Het is afhankelijk van het seizoen, waarbij in het verleden Mei een goede vangstmaand was, is tegenwoordig augustus en september vaak een top maand om te vissen op het Zuidlaardermeer.

Snoekvissen op het Zuidlaardermeer

Snoekvissen kan zeer succesvol zijn op het Zuidlaardermeer maar niet zozeer gemakkelijk. De snoek houdt zich in de zomer en najaar vooral op rond het kanttalud en waterplanten. Vis tussen de waterplanten met spinnerbaits, weedless shads en/of snoekstreamers. Dit zijn de betere aasjes voor het actief werpen op snoek. 

Afhankelijk van de dag liggen ze onderaan of aan de bovenkant van het talud te wachten op de witvis die de ondiepte op- en afzwemt. Ook het trollen met de fireball langs de taludranden kan zeer effectief zijn.

Vissen op het zuidlaardermeer

Visboot huren op het Zuidlaardermeer

Huur een sloep aan het Zuidlaardermeer, en ga lekker vissen of touren over het Zuidlaardermeer.

Ga dropshotten op de diepere stekken, trollen met crankbaits of werp de taludranden en wierbedden af met kunstaas.

Meerdere technieken kunnen zeer effectief zijn op het Zuidlaardermeer het belangrijkste is om de vissen eerst te vinden. 

Onze tip, begin met trollen tot de eerste aanbeet en werp dat stuk dan secuur uit.

Dieptekaart Zuidlaardermeer

De dieptekaart van het Zuidlaardermeer vind je op Sonar Chart Viewer en Genesis maps. Zij geven hèt antwoord op de vraag “Wat is de diepte van het Zuidlaardermeer?. Richt je voornamelijk op de interessante dieptes kort bij de kant zodat je ook werpend succesvol kan zijn. En dus geen boot nodig hebt.

Heb je de eerste keer niet wat gevangen? Kom dan zeker vaker terug, want als je het eenmaal doorkrijgt wat de goede momenten in het jaar zijn dan kun je iedere sessie vis vangen op het Zuidlaardermeer ongeacht welke visserij of techniek je voor ogen hebt.

Leestip: Snoeken op groot water

Vissen op het Zuidlaardermeer: Alles wat je moet weten

Tips voor je visvakantie? Boek bijvoorbeeld een visvakantie bij het Zuidlaardermeer en ontdek in jouw vakantie het vissen in Groningen. 

De beste visstekken zijn de stekken die je zelf ontdekt. Het water is zo groot en de stekken zo seizoens afhankelijk dat we niet specifiek één stek als beste aan kunnen wijzen. Voor de roofvissers zijn de waterplanten goede stekken, voor de serieuze karpervissers zijn het de waterplanten en taludranden.

Heb jij tips wat betreft vistechnieken specifiek voor het Zuidlaardermeer? Deel deze dan met ons, en wij nemen ze op in de tekst.

Help andere vissers zodat ook zij plezier beleven met de hengel aan de waterkant.

vissen in groningen
Vissen op het zuidlaardermeer (1)

Visvergunning Zuidlaardermeer

  • Het is verboden meer dan één snoek in bezit te hebben (In sommige wateren en in alle vijvers mag helemaal geen vis worden meegenomen, lees daarom alle voorwaarden bij het betreffende water).
  • Gevangen snoekbaars groter dan 70cm, moet onmiddellijk na vangst levend in hetzelfde water worden teruggezet.
  • Snoekbaars gevangen in maart, moet onmiddellijk na vangst levend in hetzelfde water worden teruggezet.
  • Het is verboden te vissen in sluiskolken. Daarnaast is het verboden te vissen binnen een afstand van 50 meter van VISpassages en andere vismigratievoorzieningen.
  • Het is niet toegestaan zich met gemotoriseerde voertuigen op schouwpaden te bevinden.
  • Het is verboden te vissen (én te kamperen) vanaf de oevers in eigendom van het Groninger Landschap (zie figuur).
  • Vissen vanuit de boot is alleen toegestaan buiten de gebieden die zijn aangegeven als verboden te vissen (zie kaartje). Verder is vissen alleen toegestaan vanaf oevers die toegankelijk zijn vanaf de openbare weg en waar de toegang niet op enigerlei wijze is verboden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *