5 tips – Forelvissen in januari

5 tips - Forelvissen in januari

Veel beginnende vissers, maar ook ervaren vissers die forelvissen op forelvijvers in januari hebben moeite om aanbeten te krijgen of missen de ene beet na de andere. Daarom geven wij tips & tricks voor het forelvissen in januari.
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Tip 1. Vis traag

In januari is het water koud en zijn de forellen traag. Om succesvol te vissen, moet je jouw aas ook traag aanbieden. Kies daarom voor een aaspresentatie met een lang zweefmoment, of een presentatie die langzaam binnengevist kan worden. Suspenderende bombetta’s, lichtgewicht glaslood of dobberpresentaties zijn succesvolle technieken om te gebruiken in januari.

Tip 2. Dobbermontage

De forellen zijn traag in januari, dus is het super effectief om vers aas aan te bieden met een dobber. Je kunt bijvoorbeeld vissen met wasmotlarven, meelwormen of maden en op zoek gaan naar de forel. Zowel het statisch vissen met een dobber als het langzaam vissen met de foreldobber is goed om te proberen.

Doordat je langzaam vist, kan de forel de tijd nemen om je aas te checken. Zorg dus altijd dat je met goed vers aas vist. Oude powerbait, stinkende maden of oude wasmotlarven hebben namelijk een negatieve invloed op je vangsten.

Tip 3. Fluorocarbon

Gebruik fluorocarbon lijn als onderlijn bij het forelvissen in januari. Fluorocarbon is vrijwel onzichtbaar onder water, waardoor het minder snel opgemerkt zal worden door de forel. Zeker op de heldere forelvijvers kun je daardoor je aas beter presenteren en de kans op een goede visdag vergroten.

Bijkomend voordeel van fluorocarbon lijn is dat het schuurbestendiger is dan nylon en stugger is dan nylon, waardoor je de aanbeten van de forel beter kunt voelen en sneller kunt reageren.

Tip 4. Vis doordeweeks

Het aantal forelvissers wat in januari op pad gaat is al minimaal en diegene die tijd hebben zijn vaak toegewezen op het weekend. Wees dus slim en neem eens een dag vrij of ga om een andere reden eens doordeweeks naar de forelvijvers, het is dan rustiger aan de waterkant en de vangsten zijn vaak beter. 

Mocht jouw forelvijver op maandag ook nog eens dicht zijn, dan kunnen wij verklappen dat de dinsdag een TOP dag is om te gaan forelvissen.

Tip 5. Handwarmers

In januari kan het behoorlijk koud zijn tijdens het forelvissen. Hoewel de forel nog steeds gevangen kan worden, is het belangrijk om jezelf warm te houden om optimaal te kunnen vissen. Één van de manieren om warm te blijven tijdens het vissen is het meenemen van handwarmers.

Naast het meenemen van handwarmers zijn er nog andere manieren om jezelf warm te houden tijdens het forelvissen in januari. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je warme thermo kleding draagt, zoals een thermische onderlaag, een dikke trui en een wind- en waterdichte jas.

januari | februari | maart | april | mei juni |

juli augustus | september | oktober | november december |

forelvissen | Sportvisbrigade.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *