Vissen op het Slotermeer

Vissen op het Slotermeer

Het Slotermeer is een prachtig watergebied in Friesland en een populaire bestemming voor vissers. Het meer biedt een diversiteit aan vissoorten, waaronder snoek, baars, snoekbaars, blankvoorn, karper en nog veel meer.

Door je te houden aan deze regels lever je een waardevolle bijdrage aan het behoud van dit prachtige natuurgebied, de vispopulatie en de visrechten. Graag delen we enkele handige tips en trucs om succesvol te kunnen vissen op het Slotermeer.

Geschiedenis van het Slotermeer

Het Slotermeer, ook wel bekend als Sleattemer Mar, heeft een rijke geschiedenis als het gaat om vissen. Het Slotermeer heeft op de één of andere manier een magische aantrekkingskracht. Als één van de grootste meren in Friesland dient het als decor voor het spectaculaire skûtsjesilen en speelt het een unieke rol in de Elfstedentocht. De naam van het meer is afgeleid van de kleinste en meest kenmerkende van de Friese Elfsteden, en het vormt de verbinding tussen het merengebied en Gaasterland.

Al eeuwenlang is dit meer een geliefde plek voor vissers, zowel lokaal als van verder weg. Het heeft een unieke charme en biedt diverse vismogelijkheden voor zowel recreatieve als professionele vissers.

Vissen op het Slotermeer

Karpervissen op het Slotermeer

Het Slotermeer staat bekend om zijn goede bestand aan karper. Voor karpervissers is dit meer een waar paradijs. Met zijn uitgestrekte wateroppervlak en verschillende visrijke gebieden biedt het Slotermeer volop mogelijkheden om op karper te vissen. Of je nu een fanatieke karpervisser bent of net begint, het Slotermeer heeft voor iedereen iets te bieden.

Start een voersessie op een interessant diepteverloop, windhoek of versmalling als de karper rondtrekt. Zeker in het voor- en najaar is de karper goed te vangen op de diverse trekroutes. Zeker als je gaat karpervissen in de herfst heb je goede kansen!

Roofvissen op het Slotermeer

Om succesvol op baars en snoekbaars te vissen op het Slotermeer, check je eerst Sonar Chart Viewer om te zien waar de echt interessante dieptes en taluds zitten. Ga bijvoorbeeld met een bootje en de dropshot of pad. Kies sowieso voor een finesse techniek om succesvol te zijn..

Snoek vang je in de zomer en najaar in de watergangen om de grote plassen heen. Ga lekker trollen met een visboot en kunstaas dat ongeveer 1 meter diep loopt. Kies natuurlijke kleuren want het water is kraakhelder. Werp ook eens een ondiepe baai uit met snoekstreamers, je zult versteld staan.

Witvissen op het Slotermeer

Rondom de instroom van de Ee, de Luts en het Slotergat liggen enkel interessante diepteverschillen. Met name op de dagen dat daar de wind op staat te blazen kun je hier grote voorns, windes en brasem verwachten. 

Voer met schraal voer en veel aas, om de vis lang op de stek vast te houden. 

Ook het vissen met de methodfeeder is erg interessant op het Slotermeer, je kunt er grote witvis soorten verwachten zoals windes, kopvoorns, kolblei, brasems en dikke voorns.

Visboot huren op het Slotermeer

De Marswal is hét adres voor het huren van een visboot op het Slotermeer.

Alles is op locatie te regelen, van informatie tot overnachting. Ga lekker trollen met crankbaits of swimbaits en je zult altijd wel een snoek kunnen vangen rondom het Slotermeer. 

Zoek naar waterplanten en andere onderbrekingen in het water, dit zijn vaak de stekken waar de vis zich ophoudt.

De beste visstekken van het Slotermeer: Alles wat je moet weten

Op zoek naar de beste bestemming voor je visvakantie? Check dan zeker de natuurhuisjes op rond het Slotermeer, dit zijn droomlocaties voor vissers in Friesland.

De beste visstekken van het Slotermeer zijn de stekken die je zelf ontdekt. Het watergebied is zo divers dat we niet specifiek één stek als beste aan kunnen wijzen. Voor de roofvissers zijn de watergangen en waterplanten om de plassen heen goede stekken, de serieuze karpervissers kunnen het beste eerst een stek opbouwen voordat er gevist word.

Heb jij tips wat betreft visplekken en vistechnieken specifiek voor het Slotermeer? Deel deze dan met ons, en wij nemen ze op in de tekst.

Help andere vissers zodat ook zij plezier beleven met de hengel aan de waterkant.

vissen in friesland

Visdocumenten Slotermeer

  1. Snoek moet onmiddellijk na de vangst levend in hetzelfde water worden teruggezet.
  2. Gevangen snoekbaars groter dan 70cm, moet onmiddellijk na vangst levend in hetzelfde water worden teruggezet.
  3. Snoekbaars gevangen in maart, moet onmiddellijk na vangst levend in hetzelfde water worden teruggezet.
  4. Nachtvissen binnen de begrenzingen van natuurgebieden van It Fryske Gea niet toegestaan (zijn met bordjes aangegeven).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *