Vissen op het van Harinxmakanaal

Vissen op het van Harinxmakanaal

Vissen in het van Harinxmakanaal

Zin voor avontuur en op zoek naar een uitdagende visplek? Het van Harinxmakanaal is de perfecte bestemming voor sportvissers! Met zijn diverse vissoorten en prachtige natuur of industrie omgeving is het van Harinxmakanaal een populaire plek voor vissers van alle niveaus.

Pak je vishengel en maak je klaar voor een avontuurlijke dag vissen op het van Harinxmakanaal na het lezen van onze tips!

De geschiedenis van het van Harinxmakanaal

Bron: Wikipedia

Het Van Harinxmakanaal stroomt door de provincie Friesland, vanaf het dorpje Warga (nabij Leeuwarden) naar de havenstad Harlingen, waar het uitmondt in de Waddenzee.

Het Van Harinxmakanaal is een kanaal dat in de jaren ’30 van de vorige eeuw werd ontworpen om een betere verbinding te creëren tussen Friesland en de rest van Nederland. Het doel was om een breder en dieper kanaal te maken met zo min mogelijk belemmeringen. Het kanaalvak ten noorden van Harlingen en het nieuwe sluizencomplex werden pas na de Tweede Wereldoorlog voltooid. In december 1939 besloten de Friese Staten om het kanaal de naam Van Harinxmakanaal te geven, vernoemd naar de commissaris der koningin mr. Pieter Albert Vincent van Harinxma thoe Slooten. Bij de feestelijke opening in 1951 werd de naam bevestigd en werden de Tsjerk Hiddessluizen onthuld. Op het eilandje tussen het Woudmansdiep en het nieuwe kanaalvak werd baggerspecie opgeslagen en later omgevormd tot recreatiepark Froskepôlle. 

Karpervissen op het van Harinxmakanaal

Het van Harinxmakanaal is fantastisch voor karpervissers, de rijke historie van dit water geeft het vissen veel charme mee. De karpervissers moeten wel even zoeken en voorwerk doen voor goede stekken, eenmaal gevonden is er echt een visje te vangen.

In de zomers trekken de karpers naar de ondiepere delen van het kanaal om af te paaien. In de winter kun je ze beter zoeken op de diepere delen van het kanaal. 

Als je een nacht gaat vissen op het van Harinxmakanaal, wacht dan met “zwaarder” voeren tot de laatste boot langsvaart. Check hiervoor even de sluistijden en apps zoals Marine traffic of Shipfinder. Nadat de laatste boot langs is gekomen kun je meer voer brengen omdat dit langer blijft liggen. Zodoende heb je goede kansen in de nacht en is het vangen van één karper per nacht zeker mogelijk.

Roofvissen op het van Harinxmakanaal

Snoekbaarsvissen op het van Harinxmakanaal is met name goed te rond de schemering. Vis met een dood visje aan een sleepje in de buurt van bruggen of diepere stekken en je maakt veel kans tijdens het kantvissen op snoekbaars.

Snoek vang je het beste door trollend te vissen langs de taluds van de vaargeul, zowel het trollen met de fireball alsook het trollen met kunstaas is erg effectief. 

Baarsvissen op het van Harinxmakanaal is goed zoeken, de meeste kans maak je rond de taluds van de insteekhavens of zwaaikommen. Hier profiteert de baars van de kleine aasvissen die zich hier vaak ophouden. Vis traag met kleine shads of creature baits en gebruik een ultra light hengel want de aanbeten zijn vaak voorzichtig.

Witvissen op het van Harinxmakanaal

Witvissen doe je met de vaste stok op 11 meter net achter de talud rand, vis met schraal voer en een dobber van 0,75 – 2,5 gram afhankelijk van de stroming en je maakt goede kans op een leuk dag vol vangsten van voorn tot grote brasem.

Feedervissen op het van Harinxmakanaal kan het beste met de korf strak tegen de overkant of tegen het talud aan van de overkant. Door te vissen met pelletvoer of schraalvoer en mini-boilies of pieren maak je goede kans op grote brasem. Wil je liever voorns, kolblei en kleinere witvis vangen kies dan voor het vissen met maden.

Bootvissen op het van Harinxmakanaal

Dit is de meest effectieve manier van roofvissen op het van Harinxmakanaal, met de boot! Alle stekken worden daardoor bereikbaar en waar je een aanbeet krijgt kun je nauwkeurig uitvissen. Let wel goed op tijdens het vissen want je bent te gast en de commerciële scheepvaart gaat gewoon door. 

Leg jezelf vast in een insteekhaven om nauwkeurig stekken uit te werpen op baars, vis de diepe stekken uit op snoekbaars of ga lekker trollend op zoek naar snoek. 

Een goede trailerhelling van Harinxmakanaal is lastig te vinden, dus ook het vissen met eigen rubberboot is ideaal op dit water.

Tips en Tricks voor het vissen op het van Harinxmakanaal

Het van Harinxmakanaal is een ideaal water om lekker een dagje te gaan vissen in de zomer als je op vakantie bent in Friesland. Let op, kijk in de zomer uit met zwemmen in het van Harinxmakanaal, de scheepvaart gaat gewoon door.

In het voorjaar, najaar en winter is het een kwestie van de vis zoeken, maak meerdere stekjes en vis deze 1 voor 1 af. Heb je de vis gevonden, blijf dan lekker zitten en beleef een visdag vol actie.

Heb jij nog tips en tricks voor ons om te delen met anderen? Laat het ons weten, dan nemen we deze op in onze tekst. 

Alvast bedankt namens alle andere vissers. 

vissen in friesland

Lijst van viswateren - van Harinxmakanaal

Sportvisserij Fryslân – Grou:

  • Snoek moet onmiddellijk na de vangst levend in hetzelfde water worden teruggezet.
  • Gevangen snoekbaars groter dan 70cm, moet onmiddellijk na vangst levend in hetzelfde water worden teruggezet.
  • Snoekbaars gevangen in maart, moet onmiddellijk na vangst levend in hetzelfde water worden teruggezet.
  • Nachtvissen binnen de begrenzingen van natuurgebieden van It Fryske Gea niet toegestaan (zijn met bordjes aangegeven).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *