Vissen op de Hoge Vaart

Vissen op de Hoge Vaart

Zin voor avontuur en op zoek naar een uitdagende visplek? De Hoge Vaart is de perfecte bestemming voor sportvissers in de Flevopolder. Met zijn diverse vissoorten en prachtige natuur is de Hoge Vaart een populaire plek voor vissers van alle niveaus. Pak je vishengel en maak je klaar voor een avontuurlijke dag vissen op deze mooie vaart na het lezen van onze tips!

De geschiedenis van de Hoge Vaart

De Hoge Vaart is een kanaal in Flevoland, tussen het Ketelmeer en het Markermeer bij Almere.

Flevoland wordt doorkruist door twee hoofdvaarten van het noordoosten naar het zuidwesten. De Hoge en Lage Vaart zijn vernoemd naar de waterhuishouding en verwijzen naar de twee polderpeilen in respectievelijk Oostelijk en Zuidelijk Flevoland. Deze twee peilen zijn nodig vanwege de aflopende bodem van het zuidoosten naar het zuidwesten. De Hoge Vaart, met een lengte van 61,50 km, ontwatert de hoger gelegen delen van Flevoland die grenzen aan de randmeren. De Lage Vaart is 45,75 km lang en bevindt zich aan de lagere westkant. Naast hun hoofdfunctie voor waterbeheer en afwatering hebben de twee vaarten ook een belangrijke rol in de beroepsscheepvaart.

Stuw-/stroomvakken van de Hoge Vaart

Bron: Wikipedia

De Hoge Vaart doorkruist de hele Flevopolder en heeft nog een afsplitsing, de Hoge Dwarsvaart, die uitkomt in het Veluwemeer. De Larservaart verbindt de Hoge Vaart met de Lage Vaart.

De Hoge Vaart begint bij Almere bij het gemaal De Blocq van Kuffeler en gaat vervolgens dwars door de gehele stad, langs het centrum en door de wijken Tussen de Vaarten Noord en Zuid, onder de A6, tussen Almere Haven en Almere Hout door, vervolgens ook onder de A27 (bij afslag 36 – Almere Overgooi) en buigt dan af om richting het Horsterwold bij Zeewolde te gaan. De Hoge Vaart gaat niet door Zeewolde heen, maar gaat er langs, richting het Harderbos waar de Hoge Dwarsvaart uitkomt in het Veluwemeer bij Harderwijk en de buurtschap Harderhaven. Vervolgens komt het kanaal bij het Biddingbos en Biddinghuizen. Hierna gaat het door weilanden richting de Lage Vaart, waarna ze uitkomen op het Ketelmeer.

Vissen op de Hoge Vaart

Witvissen op de Hoge Vaart

Witvissen doe je met de vaste stok op 11 meter net achter de talud rand, vis met schraal voer en een dobber van 0,5 – 2,5 gram afhankelijk van de stroming en je maakt goede kans op een leuk dag vol vangsten van voorn tot grote brasem.

Feedervissen op de Hoge Vaart kan het beste met de korf strak tegen de overkant of tegen het talud aan van de overkant. Door te vissen met pelletvoer of schraalvoer en mini-boilies of pieren maak je goede kans op grote brasem. Wil je liever voorns, kolblei en kleinere witvis vangen kies dan voor het vissen met maden.

Roofvissen op de Hoge Vaart

Snoekbaarsvissen op de Hoge Vaart is met name goed te rond de schemering. Vis met een dood visje aan een sleepje in de buurt van bruggen, haventjes of diepere stekken en je maakt veel kans tijdens het kantvissen op snoekbaars.

Snoek vang je het beste door trollend te vissen langs de taluds van de vaargeul, zowel het trollen met de fireball alsook het trollen met kunstaas is erg effectief. 

Baarsvissen op de Hoge Vaart is goed zoeken, de meeste kans maak je rond de taluds van de insteekhavens of zwaaikommen. Hier profiteert de baars van de kleine aasvissen die zich hier vaak ophouden. Vis traag met kleine shads of creature baits en gebruik een ultra light hengel want de aanbeten zijn vaak voorzichtig.

Karpervissen op de Hoge Vaart

De Hoge Vaart is fantastisch voor karpervissers, de jonge historie van dit water geeft het vissen veel charme mee. De karpervissers moeten wel even zoeken en voorwerk doen voor goede stekken.

In de zomers trekken de karpers naar de ondiepere delen van het kanaal om af te paaien. In de winter kun je ze beter zoeken op de diepere delen van het kanaal. 

Karpervissen op de Hoge Vaart is zeer succesvol tussen de maanden Mei en Oktober. Neem een rodpod mee want niet alle stekken zijn geschikt voor losse steunen.

Voer 1 á 2 dagen voor met grote boilies en/of tijgernoten en je kansen nemen direct al toe. De karpers zijn gewend om grote afstanden af te leggen, dus breng genoeg voer om ze vast te houden op de stek. Heb je er één gevonden, blijf dan nog even zitten. De kans op nòg een aanbeet is groot, zowel overdag als in de nacht zijn de karper goed te vangen.

Bootvissen op de Hoge Vaart

Dit is de meest effectieve manier van roofvissen op de Hoge Vaart, met de boot! Alle stekken worden daardoor bereikbaar en waar je een aanbeet krijgt kun je nauwkeurig uitvissen. Let wel goed op tijdens het vissen want je bent te gast en de commerciële en recreatieve scheepvaart gaat gewoon door. 

Leg jezelf vast bij een insteekhaven of instroom van een andere vaart om nauwkeurig stekken uit te werpen op baars, vis de diepe stekken uit op snoekbaars of ga lekker trollend op zoek naar snoek. 

Een goede trailerhelling is er in de haven van Biddinghuizen. Voor een paar euro kun je hier al veilig traileren. Ook het vissen met eigen rubberboot is ideaal op de Hoge Vaart.

Tips en Tricks voor het vissen op de Hoge Vaart

De Hoge Vaart is een ideaal water om lekker een dagje te gaan vissen in de zomer als je op vakantie bent in Flevoland.

In het voorjaar, najaar en winter is het een kwestie van de vis zoeken, maak meerdere stekjes en vis deze 1 voor 1 af. Heb je de vis gevonden, blijf dan lekker zitten en beleef een visdag vol actie.

Heb jij nog tips en tricks voor ons om te delen met anderen? Laat het ons weten, dan nemen we deze op in onze tekst. 

Alvast bedankt namens alle andere vissers. 

vissen in flevoland

Visvergunning - Hoge Vaart

 • Snoek moet onmiddellijk na de vangst levend in hetzelfde water worden teruggezet!

Let op! Vissen vanaf de oevers tussen de Karekietweg en de Nonnetjesweg in beheer van Natuurmonumenten is niet toegestaan. Vissen vanuit de boot is wel toegestaan.

Nachtviszones Flevopolders:

Er is in Flevoland een aantal zones waar u het gehele jaar kunt nachtvissen met
een vistentje, mits u in het bezit bent van een nachtvistoestemming. Vissen met
een derde hengel kan hier ook, mits u in het bezit bent van de derdehengeltoestemming.

Beide toestemmingen zijn verkrijgbaar via de website van
Sportvisserij MidWest Nederland.

 1. Lage Vaart, Trekweg vanaf viaduct N 702 tot aan de Vaartplas in Lelystad
  (in de Vaartplas zelf is nachtvissen verboden)
 2. Hoge Vaart, het gedeelte langs de Groenlingweg in Almere (achter de vuilnisbelt)
 3. Lage Vaart, Lage Vaartbos het gedeelte langs het Rodemijnsteenpad (parallel aan de Dronterweg) in Lelystad
 4. Aangewezen zones op het Weerwater
 5. Aangewezen zones op de Noorderplassen
 6. Aangewezen zones op de Leeghwaterplas
 7. Lage Vaart, de zone gelegen langs het Rietveldpad en de Vaartsluisweg, tussen de N702 en de sluis tussen de Hoge en de Lage Vaart (tegenover industriegebied ‘de Vaart’)
 8. Hoge Vaart, de zone langs de Trekvogelweg, het gedeelte tussen de N 702 en de ophaalbrug naar de Noorderplassen
 9. Hoge Vaart ter hoogte van de Elburgerweg
 10. Lage Vaart ter hoogte van het Lisdodde pad
 11. Noordertocht ter hoogte van de Plavuizenweg
 12. Lage vaart, gedeelte achter de Mc Donalds in Lelystad
 13. Lage Vaart, noordwestelijke oever vanaf de Drieslag tot de vijver Wisentbos; aanlegsteigers vrij houden
 14. Lage vaart, westoever tussen de N307 en de spoorbaan
 15. Plavuizenweg tot net iets voorbij de Bijltocht
 16. Torenvalk – vanaf de Torenvalkweg langs de Warandedreef tot aan het spoorlage Dwarsvaart
 17. Knardijk aan de Lage vaart in Noordelijke richting
 18. Trekweg aan Lage vaart vanaf de Vaartplas tot aan de Knardijk
 19. Meerkoetenweg aan de Larservaart vanaf de brug Noordelijk zo’n 50 meter
 20. Hoge vaart onder de Larserweg brug op de hoek van het Larserpad
 21. De Oostervaart, vanaf de Lage vaart tot aan de Gelderse Hout.

Wedstrijdvissen;

 • Wedstrijden mogen uitsluitend worden gehouden met schriftelijke toestemming van Sportvisserij MidWest Nederland. Aanvragen op www.viswedstrijdaanvragen.nl
 • Een overzicht van de wedstrijden waarvoor Sportvisserij MidWest Nederland toestemming heeft gegeven, vindt u op www.sportvisserijmidwestnederland.nl
 • Definitie van een viswedstrijd en de regelementen zijn te vinden op onze website onder het kopje wedstrijden/wedstrijdaanvragen.
 • Tijdens viswedstrijden waarvoor Sportvisserij MidWest Nederland toestemming heeft gegeven, mag op het daartoe uitgezette parcours uitsluitend worden gevist door de deelnemende wedstrijdvissers

Sportvisbrigade.nl

Sportvisbrigade.nl wordt gedreven door de simpele overtuiging dat de prachtige hobby vissen bijdraagt aan een betere mentale gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *