Vissen in de Mark

Vissen in de Mark

Zin voor avontuur en op zoek naar een uitdagende visplek? De Mark is de perfecte bestemming voor sportvissers! Met zijn diverse vissoorten en prachtige natuur of industrie omgeving is De Mark een populaire plek voor vissers van alle niveaus. Pak je vishengel en maak je klaar voor een avontuurlijke dag vissen op De Mark na het lezen van onze tips!

Stroomgebied van de Mark

Bron: Wikipedia

De Mark ontspringt bij de Zandvenheide in Koekhoven, een Belgisch gehuchtje bij Merksplas. Het brongebied van de Mark, het Turnhouts Vennengebied, vormt de waterscheiding tussen de Maas (Dommel en Mark) en de Schelde (Nete). Via Hoogstraten en Minderhout, waar de Mark een tijdje de rijksgrens vormt tussen België en Nederland, komt de beek uiteindelijk bij grenspaal 218 net ten zuiden van de Markbrug tussen Meersel-Dreef en Galder definitief Noord-Brabant binnenstromen.

In Nederland stroomt de Mark naar Breda waar deze in de singel van Breda uitkomt nabij de straat Boeimeersingel. Even westwaarts heeft het riviertje de Aa of Weerijs haar water aan de singel toegevoegd. Ten noorden van het centrum van Breda verlaat de singel de stad en gaat in noordelijke richting verder als rivier de Mark. Vanaf dit punt is de beek een rivier geworden en is er beroepsvaart mogelijk. Bij het dorp Terheijden maakt de Mark een scherpe bocht naar het westen. Hier is de aansluiting met het Markkanaal, bij Standdaarbuiten gaat de Mark over in de Dintel, waarna de rivier via het Volkerak uitkomt bij Zeeland in de Oosterschelde.

Zijbeken van de Mark zijn onder meer de Kleine Mark, de Hollandsche Loop, het Merkske, de Chaamse Beek, de Galderse Beek, Heerlese Loop, de Kerzelse Beek, de Leijloop, de Molenleij en de Strijbeekse Beek.

Vissen in rivier de Mark - Breda

Karpervissen op De Mark

De Mark is fantastisch voor karpervissers, de rijke historie van dit water geeft het vissen veel charme mee. De karpervissers moeten wel even zoeken en voorwerk doen voor goede stekken, eenmaal gevonden is er echt een visje te vangen.

In de zomers trekken de karpers naar de ondiepere delen van het kanaal om af te paaien. In de winter kun je ze beter zoeken op de diepere delen van het kanaal. 

Als je een nacht gaat vissen op het De Mark, wacht dan met “zwaarder” voeren tot de laatste boot langsvaart. Check hiervoor even de sluistijden en apps zoals Marine traffic of Shipfinder. Nadat de laatste boot langs is gekomen kun je meer voer brengen omdat dit langer blijft liggen. Zodoende heb je goede kansen in de nacht en is het vangen van één karper per nacht zeker mogelijk.

Roofvissen op De Mark

Snoekbaarsvissen op De Mark is met name goed te rond de schemering. Vis met een dood visje aan een sleepje in de buurt van bruggen of diepere stekken en je maakt veel kans tijdens het kantvissen op snoekbaars.

Snoek vang je het beste door trollend te vissen langs de taluds van de vaargeul, zowel het trollen met de fireball alsook het trollen met kunstaas is erg effectief. 

Baarsvissen op De Mark is goed zoeken, de meeste kans maak je rond de taluds van de insteekhavens of zwaaikommen. Hier profiteert de baars van de kleine aasvissen die zich hier vaak ophouden. Vis traag met kleine shads of creature baits en gebruik een ultra light hengel want de aanbeten zijn vaak voorzichtig.

Vissen in de Mark - Dintel

Witvissen op De Mark

Witvissen doe je met de vaste stok op 11 meter net achter de talud rand, vis met schraal voer en een dobber van 0,5 – 2,5 gram afhankelijk van de stroming en je maakt goede kans op een leuk dag vol vangsten van voorn tot grote brasem.

Feedervissen op De Mark kan het beste met de korf strak tegen de overkant of tegen het talud aan van de overkant. Door te vissen met pelletvoer of schraalvoer en mini-boilies of pieren maak je goede kans op grote brasem. Wil je liever voorns, kolblei en kleinere witvis vangen kies dan voor het vissen met maden.

Bootvissen op De Mark

Dit is de meest effectieve manier van roofvissen op De Mark, met de boot! Alle stekken worden daardoor bereikbaar en waar je een aanbeet krijgt kun je nauwkeurig uitvissen. Let wel goed op tijdens het vissen want je bent te gast en de commerciële scheepvaart gaat gewoon door. 

Leg jezelf vast in een insteekhaven om nauwkeurig stekken uit te werpen op baars, vis de diepe stekken uit op snoekbaars of ga lekker trollend op zoek naar snoek. 

Een goede trailerhelling De Mark is lastig te vinden, dus ook het vissen met eigen rubberboot is ideaal op dit water.

Tips en Tricks voor het vissen op De Mark

De Mark is een ideaal water om lekker een dagje te gaan vissen in de zomer als je op vakantie bent in Noord-Brabant.

In het voorjaar, najaar en winter is het een kwestie van de vis zoeken, maak meerdere stekjes en vis deze 1 voor 1 af. Heb je de vis gevonden, blijf dan lekker zitten en beleef een visdag vol actie.

Heb jij nog tips en tricks voor ons om te delen met anderen? Laat het ons weten, dan nemen we deze op in onze tekst. 

Alvast bedankt namens alle andere vissers. 

Lijst van viswateren - De Mark

  • De haven en Nieuwe Mark in Breda centrum.
  • Het is op de Bovenmark verboden te vissen vanaf terreinen van Staatsbosbeheer. Zijnde de westzijde van het water vanaf de fietsbrug over het water tussen de Duivelsbruglaan tot de brug bij Bieberglaan en oostzijde + westzijde van het water vanaf de brug bij de Bierberglaan tot de Reeptiend.
  • De Bovenmark, vanaf de grens met België tot aan de Julianabrug in Breda.
  • De Roode Vaart vanaf rivier de Mark tot ongeveer aan de kop van de oude strekdam buiten de Sluis. 
  • De Mark stroomafwaarts vanaf Breda tot het voormalige Witte Huisje op het eind van de Goudsbloem onder de Gemeente Standdaarbuiten.
  • De Aa of Weerijs, vanaf de grens met België tot aan Bernhardbrug in Breda.
  • Halsche vliet en oostzijde vliet. Halsche vliet lopende van af de Strijpenseweg tot 25m vanaf gemaal Halle en Oostzijde vliet lopende van gemaal Halle tot aan de Mark Dit water is van De Kleine Voorn op de visplanner staan de speciale voorwaarden voor o.a. nachtvissen en het maximaal aantal hengels.

Aanvullende bepalingen:

  • Vissen is uitsluitend toegestaan vanaf de openbaar toegankelijke oevers die eigendom zijn van de Gemeente Breda.
  • Het gebruik van bootjes of andere vaartuigen die ten behoeve van vissen zijn ingericht voor het vervoeren van personen, zijn uitsluitend toegestaan in de Kuil, Asterdplas, Singels en de Mark. Daarnaast zijn op de wateren niet gemotoriseerde bootjes of bootjes aangedreven door een elektromotor en niet ingericht voor het vervoeren van personen toegestaan. Het gebruik van telegeleide voerbootjes is dus toegestaan. De maximumsnelheid bedraagt 5 km/per uur.
  • Op de Singels is vissen vanaf opstapplaatsen voor boten toegestaan maar booteigenaren behouden het recht om de opstapplaatsen te gebruiken.
Vissen in Noord-Brabant

Sportvisbrigade.nl

Sportvisbrigade.nl wordt gedreven door de simpele overtuiging dat de prachtige hobby vissen bijdraagt aan een betere mentale gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *