Vissen op de Oude Maas

Vissen op de Oude Maas

De Oude Maas is een fantastische uitdaging voor vissers in Zuid-Holland. Zeker bij de eerste keer vissen heb je wat extra informatie nodig. Wij geven je tips, tricks en stekken om succesvol te vissen op de Oude Maas.
Sportvisbrigade Logo
Sportvisbrigade
Auteur

Info Wikipedia; De Oude Maas is een getijrivier in de Nederlandse provincie Zuid-Holland die het eiland IJsselmonde scheidt van het Eiland van Dordrecht, de Hoeksche Waard en Voorne-Putten. De rivier begint bij Dordrecht waar de Beneden-Merwede eindigt en de Noord zich afsplitst richting Rotterdam. De rivier is ruim dertig kilometer lang en heeft als zijrivieren de Dordtsche Kil en het Spui. De rivier eindigt bij Vlaardingen waar zij met de Nieuwe Maas samenvloeit tot het Scheur.

Karpervissen op de Oude Maas

Ga je een dagje instant vissen op de Maas karpervissen zonder voorkennis? Dan moet je geluk hebben.

Voer en vis met groot en/of hard aas ter voorkoming van onnodige witvis bijvangsten. Je loodgewicht mag 170 gram zwaar zijn en je onderlijn zo’n 30 centimeter. Hierdoor biedt je je aas rustig aan op de bodem zonder dat het overmatig in beweging is. Voer niet rechtstreeks boven op de rig, maar creëer een voerstrook. De scheepvaart heeft invloed op de positie van je aas en voer dus denk niet dat je je stek compact houdt. Voer gewoon ieder uur/twee uur een voerschep bij, zo ligt er altijd iets voer op je stek.

Roofvissen op de Oude Maas

Snoekbaarsvissen op de Oude Maas is met name goed te rond de schemering. Vis met een dood visje aan een sleepje in de buurt van de steenstort of diepere stekken en je maakt veel kans tijdens het kantvissen op snoekbaars. 

Baarsvissen op de Oude Maas is goed zoeken, de meeste kans maak je rond de taluds van de insteekhavens of zwaaikommen. Hier profiteert de baars van de kleine aasvissen die zich hier vaak ophouden. Vis traag met kleine shads of creature baits en gebruik een ultra light hengel want de aanbeten zijn vaak voorzichtig.

Witvissen op de Oude Maas

Kolblei, brasems, grote voorns, kopvoorns, winde en noem ze allemaal maar op. Het is allemaal te vangen in de Oude Maas, een waar “witvis mekka” is dit water.

Ga met je zitkist, heavy feederhengel en voerkorf montage net achter de keerstroom(nering) vissen en je maakt goede kans. Lees hier de beste techniek voor feedervissen op de rivier.

Vis met schraal en licht gezoet voer om de beste kans te hebben op een succesvolle visdag. Neem pieren, maden en maïs mee als aas en dan komt het qua vangen wel goed.

Kijk naar mooie kribben in de buitenbochten, hier trekken de grote groepen witvis vaak langs gedurende het jaar.

Snoekvissen op de Oude Maas

Werp de kribvakken uit met groot kunstaas als je gaat snoeken op de Oude Maas. Vis niet te subtiel als je gericht op snoek wil vissen. Grote jerkbaits, grote swimbaits en/of grote spinnerbaits dat is wat je wil als je vist op een rivier zoals de Oude Maas. 

Niet te subtiel omdat je daarmee alleen maar bijvangst triggert. Je wil vissen met flinke herrieschoppers die goed op te merken zijn voor de snoek in het altijd bewegende stromende water, trek dus écht de aandacht.

Werp kribvakken systematisch af vanaf een boot of vanaf de kant. Met name de kribhoekjes en kribben met waterplanten zijn erg interessant. Vis met stevige gevlochten lijn, reel en onderlijn want de kans op een snoek van 1 meter, 1.10m, 1.20m of misschien…. zit er zeker in!

Vissen in de Oude Maas - Zuid Holland

Dieptekaart Oude Maas

De dieptekaart van de Oude Maas vind je op Sonar Chart Viewer en Genesis maps. Zij geven hèt antwoord op de vraag “Wat is de diepte van de Oude Maas?. Richt je voornamelijk op de interessante dieptes kort bij de kant zodat je ook werpend succesvol kan zijn. En dus geen boot nodig hebt.

Heb je de eerste keer niet wat gevangen? Kom dan zeker vaker terug, want als je het eenmaal doorkrijgt wat de goede momenten in het jaar zijn dan kun je iedere sessie vis vangen op de Oude Maas ongeacht welke visserij of techniek je voor ogen hebt.

Vissen op de Oude Maas: Alles wat je moet weten

  • Kies de juiste stek op basis van structuur, oevers met veel vegetatie of interessante dieptes.
  • Houd rekening met de watertemperatuur en waterstand per jaargetijde.
  • Bedenk dat de Oude Maas altijd in beweging is en de stek per minuut veranderd, dus ook je vangstkansen.

Tips voor je visvakantie? Boek bijvoorbeeld een visvakantie in Zuid-Holland en ontdek in jouw vakantie het vissen op de Oude Maas. 

De beste visstekken zijn de stekken die je zelf ontdekt. Het water is zo groot en de stekken zo seizoens afhankelijk dat we niet specifiek één stek als beste aan kunnen wijzen. Voor de roofvissers zijn de waterplanten goede stekken, voor de serieuze karpervissers zijn het de vaargeul en steenstort onder eigen kant.

Heb jij tips wat betreft vistechnieken specifiek voor de Oude Maas? Deel deze dan met ons, en wij nemen ze op in de tekst.

Help andere vissers zodat ook zij plezier beleven met de hengel aan de waterkant.

Vissen in Zuid-Holland

Visvergunning de Oude Maas

Oude Maas vanaf het Groot Hoofd te Dordrecht (op het hoekpunt met de rivier De Noord) tot de instroming in de Nieuwe Waterweg

Visrechthebbende:
Sportvisserij Zuidwest Nederland – Drimmelen

Bijzondere bepalingen:

  • Snoek moet onmiddellijk na de vangst levend in hetzelfde water worden teruggezet

Sportvisbrigade.nl

Sportvisbrigade.nl wordt gedreven door de simpele overtuiging dat de prachtige hobby vissen bijdraagt aan een betere mentale gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *