Vissen op de Reeuwijkse Plassen

Vissen op de Reeuwijkse Plassen

De Reeuwijkse Plassen, gelegen tussen Gouda en Bodegraven, is een schitterend watergebied in de provincie Zuid-Holland en een geliefde bestemming voor vissers. Er zijn diverse vissoorten te vinden in de Reeuwijkse Plassen, waaronder snoek, baars, snoekbaars, blankvoorn, karper en nog veel meer. Als je van plan bent om te gaan vissen in de Reeuwijkse Plassen, is het belangrijk om je te houden aan de watersport- en visregels die van toepassing zijn in Reeuwijk. Deze plassen wel vermeld op de landelijke lijst van viswateren, maar je hebt niet overal vis- en looprechten.

Viswater en visrechten | Gouda en Reeuwijkse Plassen
Door je aan deze regels te houden, lever je een bijdrage aan het behoud van dit prachtige natuurgebied, de vispopulatie en de visrechten. Wij bieden je tips en trucs om succesvol te vissen in de Reeuwijkse Plassen.

Namen van de plassen

 • ‘s-Gravenbroek
 • Elfhoeven
 • Klein Elfhoeven
 • Vrijhoef
 • Kalverbroek
 • Nieuwenbroek
 • Gravekoop
 • Groot Vogelenzang
 • Klein Vogelenzang
 • Ravensberg
 • Sloene
 • Roggenbroek
 • Broekvelden/Vettenbroek

De gemiddelde diepte varieert tussen de 0,9 en 2,5 meter, met als diepste plekken maximaal rond de 3 meter in de Sloene en rond de 7 meter in Elfhoeven.

Geschiedenis van de Reeuwijkse Plassen

Bron: Wikipedia
Op de Broekvelden/Vettenbroek na zijn de plassen in de 18e eeuw ontstaan door turfwinning. Vanuit het lintdorp Sluipwijk werd het veen tot ver onder het grondwaterpeil weggebaggerd, om te worden gedroogd tot turf die werd opgestookt door de pottenbakkerijen en bierbrouwerijen van Gouda. In de 19e eeuw ontstonden plannen om de plassen in te polderen, maar daar is het nooit van gekomen. Op 20 juli 1930 werd door Provinciale Staten van Zuid-Holland definitief tegen inpoldering beslist. Broekvelden/Vettenbroek is in de jaren zeventig van de 20e eeuw ontstaan als zandwinningsput voor de aanleg van de A12 en de wijk Bloemendaal in Gouda.

Vissen in de Reeuwijkse Plassen

Karpervissen op de Reeuwijkse Plassen

De Reeuwijkse Plassen bestaan uit meerdere plassen, en ze zijn bijna allemaal interessant voor karpervissers.

Start een voersessie op een interessant diepteverloop, windhoek of versmalling als de karper rondtrekt. Zeker in het voor- en najaar is de karper goed te vangen op de diverse trekroutes. Bekijk goed de dieptekaarten op Sonar Chart Viewer of Genesis maps en kijk waar de interessante dieptes liggen. Deze zijn zeker voor de plassen Elfhoeven en Nieuwenbroek goed te vinden.

Kies in de winter bijvoorbeeld voor de Elfhoeven vanwege het diepste punt, en in het voorjaar meer de ondiepe zones vanwege de paai. In de zomer vind je de karpers met name rondom de waterplanten waarbij het kanttalud naar 2 meter diepte gaat. Daar trekt de karpers ‘s nachts graag langsheen.

Roofvissen op de Reeuwijkse Plassen

Om succesvol op baars en snoekbaars te vissen op de Reeuwijkse Plassen moet je eerst antwoord hebben op de vraag, “Hoe diep zijn de Reeuwijkse plassen?”. 7 meter is het antwoord wat betreft diepste punt. Je hebt echter meer nodig. Check Genesis Maps om te zien waar de echt interessante dieptes en taluds zitten. Ga bijvoorbeeld met de carolina-rig of de dropshot of pad. Kies sowieso voor een finesse techniek om succesvol te zijn.

Snoek vang je in de zomer en najaar in de waterplanten langs de grote plassen. Kies natuurlijke kleuren want het water is kraakhelder. Werp ook eens een ondiepe baai uit met snoekstreamers, je zult versteld staan.

Wil je het meest effectief zijn op roofvis? Kies er dan voor om een bootje te huren of ga zelf op pad met rubberboot en elektromotor.

Witvissen op de Reeuwijkse Plassen

Er zwemt grote witvis op de Reeuwijkse Plassen, weet jij ze te vinden dan ben je de koning te rijk. 

Zet je zitkist aan één van de plassen en je zult mooie voorns en kolblei vangen. Kies voor de feeder en een plekje aan de grote plons en je zult een vangstrijke dag beleven.

Vis sowieso met donkervoer want de veenbodem is ook vaak donker van kleur.

Visboot huren op de Reeuwijkse Plassen

Fun verhuur is hét adres voor het huren van een visboot op de Reeuwijkse Plassen.

Ga lekker trollen met crankbaits of swimbaits en je zult altijd wel een snoek kunnen vangen rondom Reeuwijk. 

De beste visstekken van de Reeuwijkse Plassen: Alles wat je moet weten

Op zoek naar de beste bestemming voor je visvakantie? Check dan zeker de vakantiehuisjes aan de Reeuwijkse Plassen, dit zijn droomlocaties voor vissers.

De beste visstekken van de Reeuwijkse Plassen zijn de stekken die je zelf ontdekt. Het watergebied is zo divers dat we niet specifiek één stek als beste aan kunnen wijzen. Voor de roofvissers zijn de watergangen en waterplanten om de plassen heen goede stekken, de serieuze karpervissers kunnen het beste op de grote plassen bezig.

Heb jij tips wat betreft visplekken en vistechnieken specifiek voor de Reeuwijkse Plassen? Deel deze dan met ons, en wij nemen ze op in de tekst.

Help andere vissers zodat ook zij plezier beleven met de hengel aan de waterkant.

Vissen in Zuid-Holland

Visdocumenten Reeuwijkse Plassen

Reeuwijkse Hout : 1 mrt t/m 31 okt.
Een gedeelte van de Reeuwijkse Plassen, inclusief de Breevaart, gelegen in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, e.e.a. zoals aangegeven op het bijbehorende overzichtskaartje(bovenaan de pagina).

 

 1. Snoek moet onmiddellijk na de vangst levend in hetzelfde water worden teruggezet
 2. Er mag uitsluitend worden gevist op schubvis met maximaal twee (2) hengels.
 3. Het vissen is niet toegestaan:

  a. binnen een afstand van 100 meter van bewoonde bebouwing.

  b. binnen een afstand van 200 meter van een jachthut tijden het jachtseizoen (15 augustus t/m 31 januari) en uitoefening van de jacht.

 4. Per persoon mogen maximaal twee (2) bovenmaatse snoekbaarzen in het bezit worden gehouden en/of worden meegenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *