Zuid-Holland

Vissen in Bodegraven

Vissen in Bodegraven

Bodegraven staat niet alleen bekend om zijn charmante landschap en historische erfgoed zoals Fort Wierickerschans, maar ook om zijn uitstekende mogelijkheden voor vissen. Met diverse viswateren in de omgeving, waaronder de Oude Rijn, de Enkele Wiericke en de Reeuwijkse Plassen, is er voor elke visser een geschikte plek te vinden.

De Oude Rijn is een geliefd viswater in Bodegraven en omstreken. Hier kun je goed snoek, baars, brasem en karper vangen. De Enkele Wiericke, een zijtak van de Oude Rijn, biedt ook goede vismogelijkheden, vooral voor de struinende vissers. En als je op zoek bent naar een wat groter watergebied, dan zijn de Reeuwijkse Plassen zeker de moeite waard om te verkennen. Deze prachtige plassen staan bekend om hun schoonheid en rust.

Naast vissen biedt Bodegraven ook andere leuke activiteiten. Je kunt genieten van de mooie natuurrijke omgeving door te wandelen of te fietsen langs de waterwegen en het groene landschap. Bovendien zijn er in het centrum van Bodegraven gezellige cafés en restaurants waar je kunt ontspannen na een dagje vissen.

Met zijn ideale ligging tussen de vier grote steden AmsterdamRotterdamDen Haag en Utrecht is Bodegraven ideaal om eens te bezoeken met je hengel! Of je nu een ervaren visser bent of net begint met vissen, Bodegraven biedt tal van mogelijkheden voor een geweldige viservaring. Geniet van de rustige wateren en de prachtige natuur terwijl je je hengel uitwerpt in Bodegraven.

Karpervissen in Bodegraven

Houdt je van een uitdaging? Voer dan 1 of 2 dagen voor op de Oude Rijn en beproef je geluk in de nacht. De beste kans heb je vanaf Mei tot en met Oktober, kies voor interessante stekken met waterplanten en interessante diepteverschillen.

Heb je geen dieptemeter of voerboot met fishfinder. Doe dan je huiswerk op Sonar Chart Viewer en noteer de beoogde stekken in je telefoon. 

Vis met tijgernoten en/of boilies en je kunt mooie vangsten boeken tijdens het karpervissen op de Oude Rijn.

Voor de beginnende karpervissers zijn de visvijvers in de wijken een betere stek om het geluk kansrijker te beproeven.

Roofvissen in Bodegraven

Streetfishing in het centrum van Bodegraven is wat je wil! Er zwemmen grote voorns, wat ook duidt op grote roofvis.

In de zomer kun je lekker de vijvers en de Enkele Wiericke afwerpen met weedless shads en spinnerbaits, in het najaar met streamers en jerkbaits en vis in de winter laag en traag met creature baits op baars of doodaas op snoek in het centrum op de Oude Rijn.

Ga je met de rubberboot trollen op de Oude Rijn, kies dan voor stekken met interessant diepteverloop. Vis met crankbaits en je kunt baars, snoekbaars en snoek verwachten. Houdt altijd de andere boten in de gaten als je je op het kanaal begeeft.

Vissen in Bodegraven

Witvissen in Bodegraven

De Oude Rijn is een uitstekende locatie voor witvissen. Voorn, kolblei en bij goede voercampagnes brasem zijn de meest voorkomende vangsten. De Oude Rijn bij Bodegraven is niet makkelijk, maar wel leuk om als witvisser aan te pakken.

Om het meeste uit je viservaring te halen, is het aan te raden om te beginnen met de vaste stok. Als je al geoefend bent is het vissen met de feederhengel ook zeer effectief! Zowel in de vaargeul als aan de rand van de vaargeul zijn goede resultaten te behalen, maar vergeet dus niet om goed uit te peilen.

Voor aas kun je het beste zwaar grondvoer in donkere kleuren gebruiken, vermengd met casters en maden. Als haakaas kun je het best een maden, pieren of maïs gebruiken.

Een andere goede plek om op brasem en zeelt te vissen in Bodegraven is de Enkele Wiericke. Hier kun je ook goed vissen met de winkle picker en of vaste stok, kijk goed naar de stek waar je wilt vissen. De kant is niet overal gelijk, dus een visplateau kan noodzakelijk zijn.

Steur vissen in Bodegraven

Steurvissen in Bodegraven doe je in de regio bij Visvijver de Biesbosch. Op nog geen uurtje rijden vang je de mooiste steuren, karpers en meervallen. Visvijver de Biesbosch is heerlijk rustig gelegen midden in Nationaal park de Brabantse Biesbosch.

Zowel hengelhuur als het vissen met eigen hengel is mogelijk. Ga je een dagje met vriendin vissen of begin je net? Geen probleem, wij geven ook vistips, lees; steurvissen voor beginners.

Forel vissen in Bodegraven

Forelvissen in Bodegraven doe je bij de Zederik. Deze forellen zijn van extreem hoge kwaliteit mede vanwege de huisregels.

De forellen in de Meerkerkse kwekerij zwemmen in uitzonderlijk schoon water. Er wordt geen kunstaas en Powerbait gebruikt waardoor het water vervuild zou kunnen raken.

De vissen zwemmen gemiddeld 3 tot 6 maanden in de vijvers, je vangt dus forellen met een gemiddeld gewicht tussen de 350 en 450 gram! Wil je tips voor de juiste forel hengel set om een dag te gaan vissen? Wij helpen je ook graag aan deze informatie.

Visboot huren in Bodegraven

Huur je visboot bij bootverhuur “de Meerkoet” en ga het water op met een degelijke boot om te vissen. Het is misschien wel de mooiste manier om de Oude Rijn te ontdekken. Lekker in de zomer of visvakantie het water op met vrienden en hengels. 

De Oude Rijn, de Gouwe en de Reeuwijkse Plassen kun je ook met een eigen boot ontdekken. Kies dan voor de trailerhelling in de buurt of ga lekker vissen met de rubberboot + elektro

In de regio zijn ook de kanalen in Gouda ideaal voor het trollend vissen met kunstaas langs de talud rand, kies voor een diepgang van 1,5 meter en je moet wel een aanbeet krijgen.

De beste visstekken van Bodegraven: Alles wat je moet weten

Wil je de viswateren in Bodegraven echt ontdekken? Boek dan een visvakantie in Zuid-Holland en neem de tijd om een viswater en visstek ècht goed aan te pakken.

De beste visstekken zijn de stekken die je zelf ontdekt. Het water aanbod is zo divers in Bodegraven dat we niet specifiek één stek als beste aan kunnen wijzen. Voor de fanatieke roofvissers zijn de polderwateren goede stekken, voor de serieuze karpervissers zijn de Oude Rijn en de Reeuwijkse Plassen een gave uitdaging.

Heb jij tips wat betreft wateren en vistechnieken specifiek voor Bodegraven? Deel deze dan met ons, en wij nemen ze op in de tekst.

Help andere vissers zodat ook zij plezier beleven met de hengel aan de waterkant.

Vissen in Zuid-Holland

Waar mag je vissen in Bodegraven?

Lijst van viswateren HSV Bodegraven:

Bodegraven/ binnenpolder en Voshol 

In en om de landerijen van de heren: 

 • A.A.P. Droogh, Voshol 45, Boskoop (via J.C. Hoogendoornlaan 10-12), perceel langs de spoorbaan. – Mw. M. van Wieringen, J.C. Hoogendoornlaan 12, Bodegraven.
 • Ms. P.P. en M.J.C. Onderwater, J.C. Hoogendoornlaan 10, Bodegraven.
 • K. Rijlaarsdam, J. C. Hoogendoornlaan 8, Bodegraven. 
 • H.J. van Oosterom, J.C. Hoogendoornlaan 6, Bodegraven.
 • P.A.M. Mourits, J.C. Hoogendoornlaan 4, Bodegraven.
 • Oostdam Veehouderij, J.C. Hoogendoornlaan 3, Bodegraven, tussen J.C. Hoogendoornlaan en Dammekade.
 • J.C.N. van Veen, J.G. Hoogendoornlaan 2, Bodegraven.
 • C. de Jong, Dammekade 2, Boskoop. Huurovereenkomst Min. van Landbouw en Visserij. Via Ws. Wilck en Wiericke.De voormalige Molenwetering van de Binnenpolder tot aan de Oude Rijn. 

Bodegraven / Oude Rijn 

LET OP! Voor dit deel van de Oude Rijn geldt tussen 1 januari en 31 december een ALGEMEEN NACHTVISVERBOD. Nachtvissen voor deze periode is alleen toegestaan voor leden in het bezit van een GHV / Groene Hart Nachtviskaart, te bestellen via www.ghvgroenehart.nl. De Oude Rijn vanaf de Molenvliet gelegen bij Barwoutswaarder 1 te Woerden tot aan de Verloostraat te Zwammerdam) 

Bodegraven/Fortgracht Wierickerschans 

De Fortgracht van de Wierickerschans te Bodegraven. Te bereiken vanaf de weg langs de rechterzijde van de Oude Rijn. De gracht mag uitsluitend worden bevist vanaf de buitenoevers. Vissen vanuit een boot, bellyboot of vanaf welk drijvend voorwerp dan ook is dus niet toegestaan. Bovenstaande betekent dat ook het vissen vanaf de Enkele Wiericke vanuit een boot die is aangemeerd tegen de afscheidingspalen van de fortgracht, niet is toegestaan. Het is zelfs volgens de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk geheel verboden om met een door een motor aangedreven boot zich te begeven op de Enkele Wiericke. De rondvaartboten van Fort Wierickerschans hebben een ontheffing van dit zgn. motorvaarverbod. 

Fort Wierickerschans

LET OP! Vissen is hier ALLEEN toegestaan tussen 1 uur vóór zonsopkomst tot 1 uur na zonsondergang. Zowel nachtvissen als nachtelijk verblijf aan de fortgracht is niet toegestaan! 

Men dient zich te onthouden van ALLE handelingen, die zouden kunnen leiden tot het verstoren van vogelnesten, het vangen van vogels en in het algemeen tot verstoring van de rust op rond de fortgracht. Men dient ALLE afval langs de Fortgracht mee te nemen. De toegangsweg aan de zuidkant van de fortgracht dient te allen tijde vrij van obstakels worden gehouden. Er geldt daar een zoneverbod voor parkeren. Ook de weg aan de voorkant van het fort langs de Oude Rijn valt binnen de verbodszone voor parkeren. Men kan het beste eerst zijn visspullen afzetten bij een visplek aan de zuidkant van het fort en dan vervolgens de auto terug rijden naar de oostkant van het fort en daar parkeren op de P-plaats. 

Reeuwijk / Tempelpolder en Wonnewetering 

LET OP! voor de Ringwetering geldt zoals voor alle polderwateren een NACHTVISVERBOD. 

(hinderlijk) parkeren van auto’s langs de Ringdijk is niet toegestaan! Ringsloot, voor zover het water toebehoort aan:

 • Th. A. Nederend, Schinkeldijk 16, Reeuwijk.
 • Beleggingsmaatschappij De Tempel Reeuwijk B.V., Schinkeldijk 52, Reeuwijk.
 • Ms. P.P. en M.J.C. Onderwater, J.C.Hoogendoornlaan 10, Bodegraven (land en water aan de Ringdijk)
 • M.M. Vermeulen, Ringdijk 8, Reeuwijk
 • Hoogheemraadschap van Rijnland te Leiden. 

Bodegraven-Reeuwijk – Warmoeswetering 

Ingevolge machtiging van HSV Bodegraven mag worden gevist in het vervolg van de ringsloot genaamd Warmoeswetering/ Wonnewetering langs de Warmoesweg en in het vervolg daarvan in de Binnenpolder tot aan het gemaal en voorts in de weteringen “Voorvliet” en “Achtervliet” tot aan de uitmonding van die weteringen in de Oude Rijn. 

Gouwepolder en Polder Randenburg 

In en om de landerijen van: 

 • H.H.J. Verkleij, Randenburgseweg 11, Reeuwijk (alleen Gouwezijde).
 • J.H. Verkleij, Randenburgseweg 1, Reeuwijk (alleen Gouwezijde). 

Reeuwijk/Tempel – Kerkwegsewetering 

De watergang Kerkwegsewetering naar boerderij Hiawata.Vanaf de boerderij Hiawata mag voorts vanaf de wegzijde van de Tempeldijk worden gevist tot waar de Tempeldijk eindigt. Voorts mag in de Kerkwegsewetering tussen de Schinkeldijk en de watergang naar boerderij Hiawata vanaf de LANDZIJDE worden gevist via een huurovereenkomst met de heren E. Overdam, en Th.J.N. van Veldhuizen. Ingevolge de overeenkomst met de gemeente Reeuwijk het vissen in de Kerkwegsewetering vanaf Reeuwijkdorp tot de Schinkeldijk/ Oudreeuwijkseweg. Alleen vanaf de wegzijde voor zoveel boven niet anders is geregeld. 

LET OP! Nachtvisserij in de Kerkwegsewetering vanaf de wegzijde is NIET toegestaan.

Reeuwijk – Wetering Oud-Reeuwijkseweg 

Hoogheemraadschap van Rijnland: hoofdwatergang langs de noordkant van de Oud Reeuwijkse weg vanaf het viaduct A12 tot en met de kruising Ringdijkwetering en Kerkwegsewetering. Alleen vanaf de wegzijde. Respecteer bordjes NIET OP ZONDAG! Fuikenvisserij op paling of kreeft door beroepsvisser aldaar is mogelijk. 

Reeuwijk / Polder (oud)-Reeuwijk 

In de boerenwateren van: 

 • M.A.G. van Leeuwen, Nieuwdorperweg 57, Reeuwijk. Tussen Nieuwdorperweg en Kerkweg (hoekpunt Prot. Kerk en Discotheek). Percelen achter de woning naar de Westkade. Achter woning Nieuwdorperweg 59 en voorts/perceel vanaf de Nieuwdorperweg naar de Oud-Reeuwijkseweg (naast Nieuwdorperweg 38).
 • A. Kwakernaak, Nieuwdorperweg 38, Reeuwijk.
 • M.A.A. van Leeuwen, achter woning Nieuwdorperweg 45a , Reeuwijk.
 • M. Verburg, Nieuwdorperweg 65, Reeuwijk, 3 percelen achter de woning, overgaande na scheisloten naar de Westkade. Voorbij de hoeve gerekend rechts aansluitend op fa. J.L. van Zoest. 

LET OP! HET IS VERBODEN HET ERF EN VIA HET ERF DE LANDERIJEN VAN DE FAM. VERBURG OP ZONDAG TE BETREDEN.

 • Fa. J.L. van Zoest, Reewal 43, te Reeuwijk.
 • Percelen tussen de Nieuwdorperweg/Kerkweg/Westkade te bereiken via de R.K.Kerk aan de Kerkweg (Reeuwijk-dorp) of via de WestkadeBaarsjeskade.
 • J.P. van Leeuwen, vanaf Reeuwijk brug direct t.h.v. rijksweg 12 aan de noordzijde van de Nieuwdorperweg.
 • Perceelgedeelten tussen Nieuwdorperweg en Westkade en alle perceelgedeelten tussen Westkade en Omloopswetering met inbegrip van de watergang langs het fietspad over de Baarsjeskade vanaf de Reewal naar Rijksweg 12. Respecteer bordjes NIET OP ZONDAG! Fuikenvisserij op paling door beroepsvisser aldaar is bij sommige percelen mogelijk. 

Reeuwijk / Polder Middelburg

Dijksloot tussen Zwarteweg en Middelburgseweg en Reewal Westkade alleen vanaf dijkland te betreden via hek hoek Reewal-Zwarteweg. 

Reeuwijkbrug / Breevaart te Reeuwijk 

 • Ingevolge huurovereenkomst met het Hoogheemraadschap van Rijnland te Leiden, in de BREEVAART te Gouda en Reeuwijk vanaf de Karnemelksloot te Gouda tot de Omloopkade Bloemendaal/ Elfhoevenbrug te Reeuwijk.
 • Ingevolge de huurovereenkomst met de heer N.J. van Dam te Reeuwijk in de BREEVAART te Gouda en Reeuwijk vanaf de Omloopkade Bloemendaal/ Elfhoeve/Scheebrug te Reeuwijk tot aan de Spookjesbrug nabij rijksweg 12 in de polder Reeuwijk alsmede de doorgetrokken Breevaart langs rijksweg 12 tussen km 28.385 en 29.480. Het vissen in het gedeelte langs de rijksweg dient uitsluitend te geschieden vanaf de ten zuiden langs liggende ontsluitingsweg. Het is verboden het rijksweggebied te betreden. 

LET OP! NACHTVISSERIJ IS IN DE BREEVAART NIET TOEGESTAAN. 

Reeuwijk / Polder Sluipwijk / Polder Abessinie 

Polder Sluipwijk en Abessinie. Boerenwateren behorende bij ‘s-Gravenkoopsedijk 1 en ‘s-Gravenkoopsedijk 7 perceelsgedeelten dijkviswater ten noorden van de ‘s-Gravenkoopsedijk (polder Reeuwijk). Tussen de Lecksdijk en de Karrewetering en de Enkele Wiericke(polder Sluipwijk). Via huurovereenkomsten met de heren Erven T. Verboom, ‘s-Gravenkoopsedijk 7, Maatschap L.N.W. Verleun, Parallelweg 10, en C. Goudriaan, Parallelweg 14 beiden te Reeuwijk. (Opgemerkt wordt dat men zich voor wat betreft de Lekxdijk dient te houden aan de terplaatse geldende voorschriften voor het wegverkeer). Viswater Polder Reeuwijk mede te bereiken via toegang hoekpunt Lekxdijk-’s-Gravenhoopsedijk, alsmede via het fietspad langs de plas Broekvelden. Drie percelen Polder Sluipwijk tussen Lekxdijk en Karrewetering vanaf ‘s-Gravenhoopsedijk het 7e t/m 9e perceel. Via huurovereenkomst met Staatsbosbeheer: het visrecht in de watergang langs de Lekxdijk vanaf het punt waar woningen ontbreken tot aan de ‘s-Gravenkoopseweg, voorts in de watergangen ter weerszijden van de ‘s-Gravenkoopsedijk, alsmede in de wetering vanaf de Prinsendijk naar de Kippenkade. 

Reeuwijk / Polder Oukoop-Noord 

Staatsbosbeheer: de watergangen in de polder Oukoop-Noord (ten noorden van het fietspad naar Driebruggen), alleen te bevissen vanaf de Kippenkade. Het plasje langs het Wierickepad, het fietspad van de Kippenkade naar Driebruggen, mag alleen worden bevist in het deel van het plasje vanaf halverwege het eilandje en vervolgens richting Enkele Wiericke (zie ook visplanner.nl) 

Reeuwijk 

A.M. Straver, Twaalfmorgen 1, Het water gelegen langs de Vlietdijk vanaf de boerderij Twaalfmorgen 1 over een lengte van ca. 600 m. tot aan de Platteweg, alsmede het water langs de Twaalfmorgen vanaf de boerderij Twaalfmorgen 1 over een lengte van ca. 100 m.

Voorwaarden en bepalingen:

 1. Er geldt een algemeen meeneemverbod van alle (zoetwater)vis. Het is dus Catch & Release,
  m.u.v. max 20 aasvisjes met een maximale lengte van 20 cm en rekening houdend met wettelijke regels (beschermde soorten, minimummaten, gesloten tijden).
 2. Karper, roofvis en aal/paling moeten direct in hetzelfde water worden teruggezet.
 3. Het is NIET toegestaan om in de gesloten tijd voor aassoorten
  gericht (o.a. met een dropshot montage) met worm op roofvissen
  te vissen.
 4. Met 3 hengels vissen is NIET toegestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We value your privacy

We use cookies to enhance your browsing experience, serve personalized ads or content, and analyze our traffic. By clicking "Accept All", you consent to our use of cookies.