5 tips – Snoekbaars vissen in november

5 tips - Snoekbaars vissen in november

Als je grote snoekbaarzen wil vangen moet je in november zeker op pad. Weet jij de juiste stekken en techniek dan ga je ze zeker vangen. Wij geven je 5 tips voor het snoekbaars vissen in november.

Tip 1. Check de water temperatuur

Zoek de diepe stekken op, hier liggen de snoekbaarzen vaak per 3 tot 5 dicht bij elkaar. Zoek ze op met de dieptemeter of als je vanaf de kant gaat vissen doe dan je huiswerk via Sonar Chart Viewer van Navionics. Hierdoor kun je eenvoudig de diepe stekken vinden en maak je meer kans op dikke najaarssnoekbaarzen. 

De watertemperatuur speelt een belangrijke rol bij het vissen op snoekbaars in november. Snoekbaarzen zijn koudbloedige vissen, wat betekent dat hun activiteit sterk wordt beïnvloed door de watertemperatuur. Als de zon begint te schijnen en het water iets opwarmt, zullen snoekbaarzen naar ondiepere waterlagen trekken. Dit is het moment om actiever of pelagisch te vissen. Houd echter in gedachten dat snoekbaarzen gedurende de dag kunnen verplaatsen, vooral als de temperatuur daalt. Experimenteer met verschillende dieptes om de snoekbaarzen te vinden op basis van de watertemperatuur.

Tip 2. Kies voor streetfishing

Ook streetfishing en dropshotvissen op snoekbaars worden succesvoller in deze periode, de snoekbaars maakt zich klaar voor de komende winter.

Als het aankomt op het kiezen van het juiste kunstaas, zijn slanke shads tot 12 centimeter met een schoepstaart erg effectief voor het werpend vissen. Deze shads bootsen de beweging van kleine visjes na, wat onweerstaanbaar kan zijn voor de snoekbaars die op zoek is naar een makkelijke prooi.

Voor het verticalen of jiggen vanuit de boot zijn V-tail shads een uitstekende keuze. De unieke staartbeweging van de V-tail shad creëert vibraties en visuele prikkels die de snoekbaars triggeren, zelfs als ze in een passievere modus zijn vanwege kouder wordend water.

Bij het streetfishing is het belangrijk om aandacht te besteden aan de locatie. Bruggen, kades en andere structuren in het water zijn hotspots waar snoekbaars zich graag ophoudt. Door je shad dicht bij deze structuren te presenteren, vergroot je de kans op een succesvolle visdag aanzienlijk.

Tip 3. Kies voor minder zonnige dagen of de avonduren

Wanneer het water na regenval of omwoeling troebel is geworden, kan het voor snoekbaars lastiger zijn om het aas visueel waar te nemen. Het is dan aan te raden om over te schakelen op kunstaas dat opvalt. Felle kleuren zoals neongroen, feloranje of hot pink kunnen het verschil maken. Deze kleuren contrasteren sterk met de omgeving, zelfs in troebel water, waardoor ze sneller de aandacht van de snoekbaars trekken.

Kleine shads die veel water verplaatsen zijn ook een goede keuze. Hun beweging in het water creëert vibraties en geluidsgolven die de zijlijnorganen van de snoekbaars prikkelen. Dit zintuig helpt vissen om prooien en obstakels te detecteren door veranderingen in waterdruk te voelen, wat essentieel is wanneer het zicht slecht is.

Naast het kiezen van het juiste kunstaas is ook de techniek van belang. Trage en overdreven bewegingen met het kunstaas kunnen effectiever zijn omdat ze de snoekbaars meer tijd geven om te reageren. Laat je shad langzaam zinken en voer dan een trage, maar stevige twitching actie uit. Dit imiteert een gewond visje dat een gemakkelijke prooi lijkt te zijn.

Tip 4. Vis met een sleepje op snoekbaars

Als je gericht op snoekbaars wilt vissen, is het gebruik van een sleepje een effectieve techniek, vooral tijdens de koudere maanden. Een sleepje – een montage waarbij het aas vlak boven de bodem wordt gepresenteerd – is bij uitstek geschikt om de aandacht van de snoekbaars te trekken.

Het vissen met doodaas op de bodem met behulp van een schuifloodje is een klassieke aanpak. Het loodje zorgt ervoor dat je het aas langzaam over de bodem kunt slepen. Hierbij is het belangrijk dat het aas trage en natuurlijke bewegingen maakt, wat een aanbeet kan uitlokken.

Als het om de keuze van doodaas gaat, zijn natuurlijke aasvissen zoals spiering, sprot, kleine voorns en alvers zeer effectief. Deze vissen lijken niet alleen in vorm op het natuurlijke dieet van de snoekbaars, maar ze hebben ook een geur die de snoekbaars aantrekt. Zelfs in koud water, waar vissen minder actief zijn, kan de juiste geur het verschil maken tussen een dag zonder aanbeten en een succesvolle visdag.

Let op; Kies altijd voor VERSE dode aasvissen!

Tip 5. Vis door tot het donker!

Naarmate de dagen korter worden en de nachten langer in november, kan nachtvissen op snoekbaars een boeiende en productieve optie zijn. Tijdens de schemering en ‘s nachts worden snoekbaarzen vaak actiever en agressiever in hun voeding. Zorg ervoor dat je over de juiste verlichting beschikt om je handelingen goed te kunnen zien en wees voorzichtig bij het manoeuvreren in het donker. Nachtvissen kan een lonende techniek zijn om grote snoekbaarzen te vangen, met name in kraakheldere wateren maakt dit een groot verschil.

Zet je hoofdlamp uit tijdens het werpen en vissen, bij een aanbeet of het drillen kun je dan de lamp aanklikken en bij schijnen waar nodig.

Tips en tricks voor het snoekbaarzen in november

Snoekbaarzen zijn het hele jaar door te vangen in Nederland, hoewel de vangst het beste is in het najaar. Je moet ze alleen even weten te vinden en scherp vissen. Het najaar is de beste tijd om te leren snoekbaarsvissen!

Heb jij nog tips en tricks voor ons of andere vissers voor het snoekbaarsvissen in november? Deel deze tips voor het snoekbaarzen dan met ons in de reacties, dan vullen wij onze informatie aan met jouw gouden najaartips!

Alvast bedankt namens alle andere snoekbaars vissers.

Snoekbaars kalender

januari februari maart | april mei | juni |

| juli | augustus | september | oktober | november | december |

snoekbaarsvissen | roofvissen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *