5 tips – Snoekbaars vissen in maart

5 tips - Snoekbaars vissen in maart

Als je grote snoekbaarzen wil vangen moet je in maart zeker op pad. Weet jij de juiste stekken en techniek dan ga je ze zeker vangen. Wij geven je 5 tips voor het snoekbaars vissen in maart.

Tip 1. Vis in de buurt van de paaiplekken

In maart komt snoekbaars, vooral bij een mild winterweer en een daaropvolgend zacht voorjaar, in de fase van intensieve voorbereiding op de paai. Op dit moment verzamelen vrouwtjes snoekbaarzen zich op specifieke locaties, bekend als paaistekken, waar ze zich klaarmaken voor het afzetten van eitjes. Deze paaistekken zijn vaak gebieden met specifieke kenmerken, zoals ondiepe wateren met vegetatie, beschutte inhammen of gebieden met een zanderige ondergrond.

Het bevissen van deze paaistekken kan uiterst productief zijn, omdat je hier een geconcentreerde populatie van actieve snoekbaarzen zult vinden. Het is belangrijk om te leren hoe je deze gebieden kunt identificeren. Let op tekenen van activiteit, zoals wind die het wateroppervlak beroert of driftend water dat wijst op de aanwezigheid van visactiviteit. Vaak kun je ook aan de hand van je dieptemeter veranderingen in de onderwateromgeving opmerken, zoals structuren waar snoekbaarzen zich graag verzamelen.

Een effectieve techniek om snoekbaarzen op paaistekken te vangen, is het gebruik van shads. Zowel driftend als heffend vissen met shads kan succesvol zijn. Bij driftend vissen laat je de shad langs de bodem bewegen terwijl de boot met de stroming meedrijft, terwijl je bij heffend vissen de shad op en neer beweegt langs verticale structuren zoals onderwaterobstakels of vegetatie.

Door deze technieken te combineren met het gericht zoeken naar paaigebieden, vergroot je je kansen om actieve snoekbaarzen aan te trekken en te vangen.

Tip 2. Vis door tot het donker!

In de avond vissen op snoekbaars kan een goede optie zijn. Tijdens de schemering is de water na een dag vol zonuren op het warmst en ‘s nachts worden snoekbaarzen vaak actiever en agressiever in hun voeding. Zorg ervoor dat je over de juiste verlichting beschikt om je handelingen goed te kunnen zien en wees voorzichtig bij het manoeuvreren in het donker. Nachtvissen kan een lonende techniek zijn om grote snoekbaarzen te vangen, met name in kraakheldere wateren maakt dit een groot verschil.

Zet je hoofdlamp uit tijdens het werpen en vissen, bij een aanbeet of het drillen kun je dan de lamp aanklikken en bij schijnen waar nodig.

Tip 3. Varieer qua techniek

Afhankelijk van de weersomstandigheden en watertemperaturen in maart, kunnen verschillende vistechnieken effectief zijn. Bij koud en guur weer kun je bijvoorbeeld verticaalvissen met shads proberen, terwijl bij zachter voorjaarsweer technieken zoals liften en traag vissen met aasvis effectiever kunnen zijn.

Experimenteer met verschillende technieken om te zien wat het beste werkt in de omstandigheden van de dag. In maart kunnen sommige mannetjes snoekbaarzen nog steeds op de nesten zitten, vooral na een kouder voorjaar. Deze mannetjes zijn vaak zeer agressief en kunnen goede vangsten opleveren.

Let op tekenen van agressief gedrag en probeer deze stekken gericht te bevissen met technieken die geschikt zijn voor actieve vis.

Tip 4. Ga pelagisch vissen in Maart

Het begrijpen van de dieptevoorkeuren van snoekbaarzen is belangrijk om succesvol pelagisch te vissen in maart, vooral wanneer ze actiever worden in voorbereiding op de paai. Houd rekening met de seizoensgebonden bewegingen en pas je visstrategie aan om de beste kansen te hebben op een succesvolle visdag.

  1. Ondiep water: In de lente en vroege zomer, wanneer de watertemperaturen stijgen, zwemmen snoekbaarzen vaak in ondiepere wateren, variërend van enkele meters tot ongeveer 5 meter diepte. Ze zoeken naar prooi en paaien vaak in ondiep water met waterplanten.

  2. Middenwater: Tijdens de zomermaanden kunnen snoekbaarzen zich verplaatsen naar middenwaterlagen en meer richting de bodem, meestal op een diepte van 3 tot 18 meter. Ze volgen hun prooi, zoals aasvis, die zich ook op deze dieptes bevindt. Vis zelf nooit dieper dan 10 meter, dit in verband met de vis welzijn!

  3. Diep water: In de herfst en winter, wanneer de watertemperaturen dalen, kunnen snoekbaarzen naar dieper water migreren. Je kunt ze vinden op dieptes variërend van 1 meter tot 10 meter.

Tip 5. Verplaats je regelmatig

In het voorjaar is het even zoeken. Als je geen aanbeten krijgt op een plek, verhuis dan elke 10-15 minuten naar een nieuwe locatie. Snoekbaarzen reizen in scholen, dus als je er een vindt, zijn er meestal meer in de buurt.

In het voorjaar is het handig om regelmatig van plek te veranderen. Als je geen tekenen van activiteit ziet, verhuis dan elke 10-15 minuten naar een andere plek. Zodra je aanbeten begint te krijgen, blijf dan op die plek en verken deze goed, want waar je er een vindt, zijn er meestal meer te vinden.

Tips en tricks voor het snoekbaarzen in maart

Snoekbaarzen zijn het hele jaar door te vangen in Nederland, hoewel de vangst het beste is in het najaar en winter. Je moet ze alleen even weten te vinden en scherp vissen. De winter is een goede tijd om te leren snoekbaarsvissen!

Heb jij nog tips en tricks voor ons of andere vissers voor het snoekbaarsvissen in maart? Deel deze tips voor het snoekbaarzen dan met ons in de reacties, dan vullen wij onze informatie aan met jouw gouden voorjaarstips!

Alvast bedankt namens alle andere snoekbaars vissers.

Snoekbaars kalender

januari februari | maart | april mei | juni |

| juli | augustus | september | oktober | november | december |

snoekbaarsvissen | roofvissen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *