Chatterbaits, alles wat je wil weten!

Wat is een chatterbait en waarom is het populair kunstaas

Het vissen met een chatterbait is erg populair omdat het in verschillende wateren, voor verschillende roofvissen en omstandigheden kan worden gebruikt. Hoe je hem gebruikt en welke soorten er zijn, evenals tips voor het kiezen van de juiste hengel en molen. Wij geven je alle ins en outs voor het vissen met chatterbaits!
Sportvisbrigade
Sportvisbrigade
Auteur

Chatterbait vissen uitgelegd;

Wat is een chatterbait?

Een chatterbait is een kunstaas dat bestaat uit een blad, jigkop en een skirt, dat heen en weer beweegt en een vibrerende trilling onderwater maakt dat de aandacht van roofvissen trekt. Het blad van de chatterbait kan van verschillende groottes en materialen zijn gemaakt, afhankelijk van het type roofvis dat je wilt vangen. 

Omdat de chatterbait vaak alleen bekend is bij de geoefende visser maakt ook waarom hij zo succesvol is. De chatterbait is ideaal voor het vissen op snoekbaars, baars en snoek. De wispelturige actie en ongebruikelijke vorm maakt het een onweerstaanbaar aas voor met name de moeilijk vangbare vissen.

Door het blad(chatterblade) aan de voorkant, krijgt de chatterbait weerstand van het water waardoor hij heen en weer zwaait. De vibrerende beweging gaat door in de skirt(silicone rok). De skirt vergroot de waterverplaatsing nog een keer waardoor het bereik van de chatterbait onderwater wordt vergroot. Dit komt de effectiviteit in troebel water weer ten goede.

Hoewel het lijkt op een spinnerbait, heeft het alleen gemeen dat ze allebei goed te vissen zijn tussen waterplanten. Net als de spinnerbait kan de chatterbait nog worden vergroot met een trailerhook. Dit vergroot de grootte van de hap en trekt daarmee grotere roofvissen aan.

Wat zo bijzonder is aan een chatterbait, is dat je secuur de contouren van de bodem kunt volgen. Belangrijk hierbij is dat de haken van de chatterbait altijd naar boven wijzen zodat je niet vast komt te zitten.

Hoe vis je met een chatterbait?

Het vissen met een chatterbait kan op verschillende manier, wij leggen je de meest gebruikte technieken uit.

 • Steady retrieve; hierbij begin je direct met binnendraaien nadat het kunstaas het wateroppervlak geraakt heeft. Hierdoor vis je relatief ondiep en vang je met name de actief jagende vissen. Dit is een veel gebruikte snoek techniek.
 • Slow retrieve; hierbij laat je de chatterbait afzakken tot de bodem, wacht je enkele seconden en begin je traag binnen te draaien. Hierdoor houdt je contact met de bodem, dit is een veel gebruikte baars techniek.

Hoe vis je met een chatterbait?

Het gebruik van een chatterbait vereist enige techniek en vaardigheid. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het vissen met een chatterbait:

 • Gebruik een hengel met een snelle actie en een gevoelige top, zodat je de aanbeten beter kunt voelen.
 • Houd je hengel op een hoek van ongeveer 45 graden ten opzichte van het wateroppervlak, en maak korte, snelle rukjes om het blad en de chatterbait extra te laten trillen.
 • Experimenteer met de snelheid en de actie van de chatterbait om te bepalen wat het beste werkt in de omstandigheden waarin je vist.

Het voordeel van een Chatterbait met Trailerhook

Een trailerhook is een extra haak die aan de jigkop van de chatterbait kan worden bevestigd. Dit kan helpen het formaat van de chatterbait te vergroten en of de aanbeten om te zetten in vangsten.

De trailerhook zorgt ervoor dat je de vissen onder moeilijke omstandigheden wél kan vangen. Of geeft je de ruimte om een extra shad of creature bait op de trailer haak te zetten.

Er zijn 2 manieren om een trailerhook vast te zetten;

 1. Zet een stuitje op de haak, haal de haakpunt door het haakoog van de trailerhaak en zet weer een stuitje op de haak.
 2. Krimp een stukje krimpkous over het haakoog van de trailerhaak en doorprik deze met de originele haak van de chatterbait.
trailerhook monteren | Chatterbait vissen
Vissen met Chatterbaits

Micro Chatterbaits: Waarom klein formaat grote resultaten kan opleveren

Micro chatterbaits zijn kleinere versies van de standaard chatterbait. Ze zijn effectief bij het vangen van met name baars, en kunnen ook nuttig zijn bij het ultra light vissen in ondiep water of in water met veel begroeiing.

Klein aas wil niet altijd zeggen dat je kleiner gaat vangen. Vaak zijn de dagen dat het lastig is om vis te vangen, ideaal om te downsizen. Menig 50cm+ baars is gevangen aan een micro chatterbait.

Populaire Chatterbaits: De topkeuzes

Er zijn veel verschillende soorten chatterbaits op de markt, maar sommige zijn populairder dan andere. Chatterbaits waar wij fan van zijn, zijn onder andere;

 • Fox Rage Chatterbait
 • Spro Iris Chatterbait
 • Z-Man Chatterbait
 • Molix Lover Chatterbait
 • Strike King Thunder Cricket
 • Booyah Melee

Als wij gaan vissen met chatterbaits, passen we onze aanpak aan op de omstandigheden en het seizoen. In de warme maanden gebruiken we vaak de kleuren wit, perch of firetiger in combinatie met een bijpassende shad met schoepstaart. We vissen de chatterbait dan snel binnen op half water of juist nét onder de oppervlakte. Dit werkt vaak goed om de actieve vis te vinden.

In het najaar, vanaf ongeveer oktober, kiezen we vaak voor natuurlijke kleuren, we gebruiken dan een kreeft-imitatie of twisterstaart en blijven de chatterbait gebruiken als searchbait om de actieve vis te vinden.

Als het winter word dan passen we de techniek aan; na de inworp laten we de chatterbait afzinken naar de bodem. Vis eventueel met een lichtere chatterbait om het afzinken nog verder vertragen. Vaak krijgen we dan ook al aanbeten tijdens het zakken. Als het aas eenmaal op de bodem ligt, laten we het een aantal seconden liggen voordat we beginnen met binnenvissen.

Snoekvissen met chatterbaits

Met de chatterbait op snoek is ideaal als wapen tegen het wier. Met name in de zomermaanden is dit dé manier om weedless te vissen. Na het inwerpen beginnen we direct met het binnenvissen dit werkt met name goed in de zomer om zo vlak de waterplanten te vissen.

In de periode met veel waterplanten is de chatterbait fantastisch kunstaas om snoek te vangen. Vis de chatterbait in combinatie met een grote slanke schoepstaart shad. Doordat we een grote shad aan de chatterbait maken, krijgen we nog meer waterverplaatsing. Zelf geven we de voorkeur aan een bullteez of pig shad op een offset trailerhook in combinatie met de chatterbait. Zorg dat het loodgewicht van de chatterbait loodkop in dit geval ook zwaar genoeg is om de chatterbait laag binnen te kunnen vissen. Verzwaar indien nodig de combinatie met een extra wartelloodje voor de chatterblade.

Snoekbaarsissen met chatterbaits

Na het inwerpen beginnen we direct met het binnenvissen dit werkt met name goed in het voorjaar vlak voor de gesloten tijd. Hierbij proberen we het aas net boven de bodem te vissen.

Vlak voor de gesloten tijd liggen de snoekbaarzen vaak ondiep, juist in die periode is de chatterbait fantastisch kunstaas om snoekbaars te vangen. Vis de chatterbait in combinatie met een schoepstaart shad voor nog meer waterverplaatsing. Zelf geven we de voorkeur aan een 9cm spikey shad van Fox Rage in combinatie met de chatterbait.

Baarsvissen met chatterbaits

Het binnenvissen kan op diverse manieren. De eerste manier is net als een gewone shad met loodkop. Dus van de bodem tillen, slag met je molen/reel en weer laten zakken. Dit werkt eigenlijk altijd, maar onze voorkeur gaat uit naar het slepen van de chatterbait over de bodem. Hierbij proberen we het aas niet van de bodem te laten komen om zo een kreeft of grondel te imiteren die over de bodem scharrelt. Met deze techniek kunnen we gericht met de chatterbait baars vangen.

Vooral de grotere baarzen zijn hier dol op en plukken maar wat graag het aas van de bodem af. De aanbeet kenmerkt zich vaak aan een korte zachte tik op de top of de lijn die ineens wegloopt. We wachten dan heel even met aanslaan zodat de vis de chatterbait goed naar binnen kan werken en slaan dan zijwaarts aan.

De ideale chatterbait setup

In alle gevallen, dus zowel voor snoek, snoekbaars en baars vissen we de chatterbait montage het liefst in combinatie met een fluorocarbon onderlijn. Die varieert van een 0,28 honderdste bij het baarsvissen tot aan een 1mm bij het snoekvissen.

Als we met chatterbaits vissen, geven we de voorkeur aan een baitcaster met een snelle actie.

Voor baars en snoekbaars is dit een medium baitcasthengel van 2.20meter lang met een werpgewicht van rond de 30 gram. Op de BFS reel zit een 8/00 gevlochten lijn, zodat we ook de aanbeten kunnen zien zonder ze soms te voelen. Aan de gevlochten lijn knopen we een 28/00 fluorocarbon leader en het kunstaas knopen we rechtstreeks hieraan.

Voor het snoekvissen kiezen we een zwaardere baitcasthengel met hoger werpgewicht en sterke reel omdat we niet bang zijn om te vissen met XXL-Chatterbaits zoals de Chatterbait van Esox inc.

Minimus Chatterbait XXL

Goedkoop chatterbaits kopen!

Gelukkig zijn er in Nederland geen slechte chatterbaits te koop, een aantal merken hebben onze voorkeur zoals hierboven genoemd. Deze zijn in Nederland goed en betaalbaar te krijgen. Kijk bij de door ons getipte aanbieders om voordelig en goedkoop met chatterbaits te kunnen vissen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *