5 tips – Voorn vissen in Februari

5 tips - Voorn vissen in Februari

Vissen op voorn met de vaste stok of voorn vissen met de werphengel. Veel beginnende vissers, maar ook ervaren vissers die voorn vissen in februari hebben moeite om aanbeten te krijgen of missen de ene beet na de andere. Daarom geven wij tips & tricks voor het voorn vissen in februari.

Tip 1. Juiste stek kiezen

Kies je visplek zorgvuldig door beschutte locaties te overwegen die minder worden blootgesteld aan koude wind. Havens, delen van kanalen met beperkte stroming en beschutte delen van meren kunnen ideale plekken zijn. Let op de watertemperatuur, want voorn geeft vaak de voorkeur aan plekken met iets warmer water in deze koude maand. Een goede voorbereiding en observatie van het water helpen je bij het vinden van de perfecte stek voor succesvol voornvissen in februari.

Als je van plan bent om in de vroege ochtenduren te gaan vissen, heb dan wat geduld. Voorns verlaten ‘s nachts vaak de havens op zoek naar water met een hoger zuurstofgehalte en verblijven dan vlak buiten de vaargeul. Dit kan betekenen dat je ‘s ochtends iets langer moet wachten op die eerste aanbeet. En een kleine maar belangrijke herinnering: als je in havengebieden wilt vissen, controleer dan altijd van tevoren of je er wel mag vissen. Niet elke haven staat vissen toe, dus zorg dat je goed geïnformeerd op pad gaat om problemen te vermijden.

Tip 2. Kies voor slanke dobbers

Bij het voornvissen in februari hebben slanke dobbers nog steeds de voorkeur. Deze dobbers hebben minder weerstand in het water, waardoor de vis minder argwaan koestert. Zorg ervoor dat je dobbermontage nauwkeurig is uitgelood. De antenne moet maar enkele millimeters boven het wateroppervlak uitsteken voor een optimale detectie van aanbeten.

Voorkeur voor staande haak

Geef de voorkeur aan vissen met een staande haak. Hierbij zweeft het aas vlak boven de bodem, wat de kans op een succesvolle haakzetting vergroot. Ook de juiste loodsetting is van belang om ervoor te zorgen dat de made heel aan de haak blijft voordat deze in positie hangt. Met deze eenvoudige aanpassingen verhoog je je kansen om voorn te vangen in februari, ook fluorocarbon kan je helpen om de aaspresentatie nog meer te optimaliseren.

Tip 3. Kies voor de vaste stok

De vaste hengel is ideaal voor het vissen in havens, je kunt er veel preciezer mee tegen boten, aanlegsteigers en andere obstakels aan vissen. Gebruik in havens een dobber van tussen de 0,2 en 0,75 gram, een hoofdlijn van 0,10 honderdste en onderlijn van +- 20cm en 0,08 honderdste. Kies qua loodsetting voor het positioneren van het lood net boven de lus-in-lus verbinden van de onderlijn, zodoende ‘schiet’ je je aas door de bovenste laag kleine voorns heen. Je wilt de dikke voorns van net boven de bodem hebben.

Wil je direct contact met de vis, vis dan zonder elastiek in de top. Om de demping van het haak zetten te compenseren kun je kiezen voor een spriet in je hengel met een klein stukje holelastiek erop gezet.

  1. Maak een kleine lus met het holle elastiek en knip de lus kapot
  2. Rijg het holle elastiek zo’n 4cm op de spriet en laat het elastiek 1cm overhangen met een kleine kraaienpoot aan de voorkant (zie afbeelding, let op de afbeelding is van elastiek IN de top. Dat bedoelen we hier niet).
  3. Knoop een lus van ongeveer 7cm lengte aan je tuigje
  4. Maak met deze lus nog een kleine lus op de lus, zodat je een kleine en een grote opening krijgt.
  5. Haal je vingers door de grote opening en pak de hoofdlijn.
  6. Leg deze over de kraaienpoot heen en trek je hoofdlijn aan
  7. Hierdoor krijg je stevige verbinding met je hengel die eenvoudig los te trekken is, middels het kleine lusje.
Hol elastiek - Voorn vissen in december

Tip 4. Varieer met aas

In februari is het essentieel om met gevarieerd aas te werken. Voorn is in deze maand vaak selectiever, dus experimenteer met combinaties van maden, casters, pinkies en zelfs kleine stukjes worm. Voeg wat gemalen voer toe aan je mix om extra aantrekkingskracht te creëren. Probeer verschillende aasopties uit en observeer welke het beste werken voor de voorn in jouw specifieke viswater.

Tip 5. Kies voor schraal wintervoer

Voornvissen in februari vraagt om een speciaal samengesteld winterlokvoer. Combineer leem met gemalen voer en voeg enkele casters toe voor extra attractie. Vermijd lokvoer met overmatige eiwitten en focus op ingrediënten die in koud water effectief zijn. Voer met mate en creëer een compacte voerplek om de voorn geïnteresseerd te houden zonder te veel voedsel aan te bieden.

Heb jij nog tips en tricks voor ons of andere vissers voor het voornvissen in Februari? Deel deze tips voor het wintervissen op voorn dan met ons in de reacties, dan vullen wij onze informatie aan met jouw gouden wintertips!

Alvast bedankt namens alle andere voornvissers.

Voorn kalender

voornvissen | voorns | Sportvisbrigade.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *