5 tips – Voorn vissen in Mei

5 tips - Voorn vissen in mei

Vissen op voorn met de vaste stok of voorn vissen met de werphengel. Veel beginnende vissers, maar ook ervaren vissers die voorn vissen in mei hebben moeite om aanbeten te krijgen of missen de ene beet na de andere. Daarom geven wij tips & tricks voor het voorn vissen in mei.

Tip 1. Gebruik levendig aas

Maden en pinkies zijn als een onweerstaanbare verlokking voor voorns, vooral wanneer de temperaturen nog wat frisser zijn. Het geheim achter succesvol vissen met dit aas is eenvoudig: prik de made lichtjes in het dikkere uiteinde van de haak. Zo blijft het aas levendig en beweeglijk, waardoor het de nieuwsgierigheid en eetlust van de voorn opwekt. Met levendig aas vergroot je je kansen op een goede visdag.

Tip 2. Houd je vangsten bij

In de lente, wanneer de watertemperatuur rond de 12 °C ligt, begint het bruisende spektakel van de paaitijd voor voorns. Deze periode is een belangrijk moment in het leven van voorns, waarbij ze zich verzamelen in ondiepe, plantenrijke wateren om zich voort te planten. Let goed op de subtiele tekenen van paaiactiviteit, zoals de dikke, opgezwollen buiken van vrouwtjesvoorns en de opvallende paaiuitslag bij mannetjesvoorns. Concentreer je zoektocht op deze gebieden waar voorns hun eitjes afzetten, waar het water ondiep is en er voldoende beschutting en voedsel aanwezig is.

Noteer voor jezelf in een boekje of in een Excel je vangsten. Voorns zijn scholenvissen, dit betekent dat ze vaak met meerdere vissen bij elkaar zwemmen. Vis jij in het voorjaar op voorn en vang jij op je visdag maar 1 voorn? Dan zit je verkeerd.

Heb jij ieder jaar succes op dezelfde plek met meerdere voorns op één bepaalde plek, dan heb je goud in handen. Door actief je vangsten te noteren van jouw visstekken krijg je inzicht in je viswater. Het is een feit dat  voorns in het voorjaar en de zomer op andere plekken zwemt dan in de herfst en winter. Anders gezegd, ieder jaar zwemt de voorn van de winterholding in het voorjaar naar de ondieptes van de zomer, en in het najaar dus weer terug naar de winterholding van de voorns. Breng deze zwemroute op jouw water in kaart en je visdagen zullen een stuk succesvoller zijn!

Tip 3. Voer eens een dag van te voren

Een slimme visser weet dat de sleutel tot succes ligt in het maken van het juiste voer. Maak een voer dat licht van gewicht is en gemakkelijk uiteenvalt in kleine deeltjes die zich snel door alle waterlagen verspreiden.

We merken dit vaker bij voornvissen in het voorjaar: donker gekleurd lokvoer wonderen doet. Voorns lijken in troebeler water minder schuw te zijn.

Donker gekleurd lokvoer trekt de voorn aan en wint hun, vooral als het water helder is. Probeer dus altijd de kleur van de bodem te matchen en kies zonder voorkennis altijd voor donker gekleurd voorn lokvoer of gebruik een kleurstof om het voer donker te kleuren. Met de juiste voerstrategie trek je de voorns als een magneet naar je toe.

Gooi ook eens een dag van te voren al wat lokvoer op je visplek, dan is de kans groot dat de voorns al aanwezig zijn als jij de volgende dag op jouw stek aankomt.

Tip 4. Rijg een foampje

In het voorjaar gaan met name ook de grondazers zoals brasemzeelt en karper steeds actiever op zoek naar voedsel. Als je deze niet vangt zul je automatisch meer voorn gaan vangen. Maar hoe?

Rijg bij het feedervissen een klein stukje foam op je onderlijn (begin met 4mm bij 4mm), op ongeveer 10 centimeter van je haak. Hierdoor lift je de maden en/of caster iets en zal je aas meer op de voerplek gaan dwarrelen. Hierdoor kan je continu voorns blijven vangen zonder tussentijds brasem te haken. 

Dit is een ideale manier om ultra licht te kunnen vissen met bijvoorbeeld een winkle picker zonder continu lijnen te verliezen aan de verkeerde vissoort.

Als je wel graag grote vis als bijvangst hebt, gebruik dan geen foampje en vis iets zwaarder dan normaal zodat je de grotere brasems en zeelten ook kunt landen na het haken ervan.

Tip 5. Zoek naar waterplanten en wiervelden

De laatste tip is om stekken te zoeken op beschutte en voedselrijke delen van het water. Denk aan ondiepe oeverzones met zachte bodems en weelderige plantengroei, waar voorns beschutting vinden en zich tegoed doen aan een overvloed aan insectenlarven en muggen.

Lelievelden, rietkragen en verzonken obstakels zijn ook hotspots waar voorns graag vertoeven. Door je te richten op deze zones vergroot je je kansen op een succesvolle visdag in Mei.

Voorn kalender

januari februari | maart april | mei | juni |

| juli | augustus | september | oktober | november | december |

voornvissen | voorns | Sportvisbrigade.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *