Voorn vissen

5 tips – Voorn vissen in september

5 tips - Voorn vissen in september

Vissen op voorn met de vaste stok of voorn vissen met de werphengel. Veel beginnende vissers, maar ook ervaren vissers die voorn vissen in september hebben moeite om aanbeten te krijgen of missen de ene beet na de andere. Daarom geven wij tips & tricks voor het voorn vissen in september.
Sportvisbrigade Logo
Sportvisbrigade
Auteur

Tip 1. Zoek de ondieptes op

We zien dit vaak bij voorn vissen in september. De voorn is dan graag in de ondiepere waterlagen en dichter bij het oppervlak. In de zomerhitte zoekt de voorn naar insecten die op en rond het oppervlakte leven.

Probeer dus niet om je aas alleen op of net boven de bodem te houden. Als de bovenste waterlagen gaat bevissen, is het handig om hier rekening mee te houden qua voer. Voer bijvoorbeeld met stukjes brood op de oppervlakte, gebruik kokosrasp of droog beschuitmeel. Deze ingrediënten hebben de neiging om te blijven drijven en dus de voorn in de bovenste waterlagen bezig te houden.

Vis met een dobbermontage van maximaal 0,5 gram en het liefst zonder lood op de vislijn, hierdoor heeft je aas een lang zweefmoment en is het extra interessant voor de voorn om zich hieraan te vergrijpen.

Tip 2. Houd je vangsten bij

Noteer voor jezelf in een boekje of in een Excel je vangsten. Voorns zijn scholenvissen, dit betekent dat ze vaak met meerdere vissen bij elkaar zwemmen. Vis jij in het najaar op voorn en vang jij op je visdag maar 1 voorn? Dan zit je verkeerd.

Heb jij ieder jaar succes op dezelfde plek met meerdere voorns op één bepaalde plek, dan heb je goud in handen. Door actief je vangsten te noteren van jouw visstekken krijg je inzicht in je viswater. Het is een feit dat  voorns in de zomer op andere plekken zwemt dan in de winter. Anders gezegd, ieder jaar zwemt de voorn van de winterholding in het voorjaar naar de ondieptes van de zomer, en in het najaar dus weer terug naar de winterholding van de voorns. Breng deze zwemroute op jouw water in kaart en je visdagen zullen een stuk succesvoller zijn!

Tip 3. Donker lokvoer

We merken dit vaker bij voornvissen in september: donker gekleurd lokvoer wonderen doet. Voorns lijken in troebeler water minder schuw te zijn.

In de zomer zijn veel wateren kraakhelder waardoor voorns vatbaarder zijn voor de roofvis. Hierdoor kunnen ze behoorlijk schuw zijn op jouw visstek. Als er op een donkere bodem, fel geel of licht gekleurd lokvoer wordt gebruikt dan helpt dit niet.

Donker gekleurd lokvoer trekt de voorn aan en wint hun, vooral als het water helder is. Probeer dus altijd de kleur van de bodem te matchen en kies zonder voorkennis altijd voor donker gekleurd voorn lokvoer of gebruik een kleurstof om het voer donker te kleuren.

Tip 4. Gebruik een foampje

In september zijn met name ook de grondazers zoals brasem, zeelt en karper actief op zoek naar voedsel. Als je deze niet vangt zul je automatisch meer voorn gaan vangen. Maar hoe?

Rijg bij het feedervissen een klein stukje foam op je onderlijn (begin met 4mm bij 4mm), op ongeveer 10 centimeter van je haak. Hierdoor lift je de maden en/of caster iets en zal je aas meer op de voerplek gaan dwarrelen. Hierdoor kan je continu voorns blijven vangen zonder tussentijds brasem te haken. 

Dit is een ideale manier om ultra licht te kunnen vissen met bijvoorbeeld een winkle picker zonder continu lijnen te verliezen aan de verkeerde vissoort.

Als je wel graag grote vis als bijvangst hebt, gebruik dan geen foampje en vis iets zwaarder dan normaal zodat je de grotere brasems en zeelten ook kunt landen na het haken ervan.

Tip 5. Feedervissen op de rivier

Wij zijn erg fan van deze visserij en gaan zelf dan ook regelmatig met succes voornvissen op de rivier in september. Feedervissen is vooral op rivieren een bewezen techniek.

De stroming houdt de voorns actief en in bewegen ook op eventuele passieve zomerdagen.
Kies de juiste feederhengel en gewicht voerkorf die net in de stroming blijft liggen. Door niet te zwaar te vissen zie je de aanbeten beter. 

Het voordeel van voorn vissen op de rivier in de zomer, is niet alleen de hoeveelheid actie op je visdag maar ook nog eens de kans op extreem grote en sterke voorns. Qua aas zijn maden en casters onze allround favoriet. Als we specifiek de grote voorns willen vangen kiezen we voor een enkele maïskorrel op een haakmaat 12.

Voorn kalender

| januari | februari | maart | april | mei | juni |

| juli | augustus | september | oktober | november | december |

voornvissen | voorns | Sportvisbrigade.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We value your privacy

We use cookies to enhance your browsing experience, serve personalized ads or content, and analyze our traffic. By clicking "Accept All", you consent to our use of cookies.