Vissen in het Bergumermeer

Vissen in het Bergumermeer

Het Bergumermeer, ook wel bekend als het Bergumer Mar, is een prachtig meer gelegen in Friesland. Vooral in de zomermaanden is dit meer een trekpleister voor vissers en een ideale bestemming voor een visvakantie. Met de juiste aanpak en wat ruimte voor elkaar, is er voldoende vis te vangen voor iedereen. Wij geven je tips en trucs voor een succesvolle visdag op of aan het Bergumermeer, afgestemd op verschillende vismethoden en seizoenen.
Sportvisbrigade
Sportvisbrigade
Auteur

Wikipedia: Het Bergumermeer (Fries en officieel: Burgumer Mar, [börgəmər’mar]) is een meer in de provincie Friesland (Nederland), ten oosten van Leeuwarden en Bergum, ten noorden van Drachten. Het is een populair watersportgebied met verschillende jachthavens.

Het Prinses Margrietkanaal verdeelt het meer in een noordelijk en een zuidelijk deel. Dit kanaal volgt deels de route van het oude Kolonelsdiep, dat het Bergumermeer met Briltil en zo Groningen met Leeuwarden verbindt over het water. Het vaarwater in zuidelijke richting sluit aan op het gekanaliseerde riviertje De Lits dat naar De Leijen voert. Het vaarwater in noordelijke richting sluit aan op de Swemmer naar Dokkumer Nieuwe Zijlen en Kollum.

Aan de noordzijde van het meer ligt de Centrale Bergum; een gascentrale, die zijn koelwater betrekt uit het meer.

Karpervissen op het Bergumermeer

Karpervissen op het Bergumermeer is zeer succesvol tussen de maanden Mei en Oktober. Neem een rodpod mee want de beste stekken bereik je vanaf de basaltblokken.

Voer 1 á 2 dagen voor met grote boilies en/of tijgernoten en je kansen nemen direct al toe. De karpers zijn gewend om grote afstanden af te leggen, dus breng genoeg voer om ze vast te houden op de stek. Heb je er één gevonden, blijf dan nog even zitten. De kans op nòg een aanbeet is groot, zowel overdag als in de nacht zijn de karper goed te vangen.

Roofvissen op het het Bergumermeer

Het snoekvissen is erg populair op het Bergumermeer, helaas ben je het meest succesvol met een bootje en dus afhankelijk van een boot om succesvol te zijn.

Gelukkig is er ook vanaf de kant en ook vanaf de boot zonder dure apparatuur goed roofvis te vangen. Zoek de diepere stekken of stekken met veel waterplanten en je kunt al snel baars en snoek vangen. Doe je huiswerk goed met de Genisis map en je beleeft een goede visdag als je wilt baarsvissen of snoekbaarsvissen op het Bergumermeer.

Witvissen op het Bergumermeer

Tijdens het witvissen op het Bergumermeer heb je de kans om grote hoeveelheden vis te vangen, waaronder grote brasems en windes en dikke voorns.

Vis met schraal voer en veel aas. Er is vaak voldoende aanvoer van aas en lokvoer nodig, waardoor de vis snel kan worden gevonden en als er een school brasems over de voerplek komt, kun je ze een tijdje vasthouden op de stek. 

Het is afhankelijk van het seizoen, waarbij in het verleden Mei een goede vangstmaand was, is tegenwoordig augustus en september vaak een top maand om te vissen op het Bergumermeer.

Snoekvissen op het Bergumermeer

Snoekvissen kan zeer succesvol zijn op het Bergumermeer maar niet zozeer gemakkelijk. De snoek houdt zich in de zomer en najaar vooral op rond de rand van de vaargeul en waterplanten rondom de instroom mondingen. Vis tussen de waterplanten met spinnerbaits, weedless shads en/of snoekstreamers. Dit zijn de betere aasjes voor het actief werpen op snoek. 

Afhankelijk van de dag liggen ze onderaan of aan de bovenkant van het talud te wachten op de witvis die de ondiepte op- en afzwemt. Ook het trollen met de fireball in de vaargeul kan zeer effectief zijn.

Vissen in het bergumermeer

Visboot huren op het Bergumermeer

Huur de visboot bij Vakantiepark Bergumermeer en je kunt lekker vissen en of touren over het Bergumermeer

Ga dropshotten op de diepere stekken nabij de kanaalmondingen, trollen met crankbaits of werp de waterplanten en wierbedden af met kunstaas.

Meerdere technieken kunnen zeer effectief zijn op het Bergumermeer, het belangrijkste is om de vissen eerst te vinden. 

Onze tip, begin met trollen tot de eerste aanbeet en werp dat stuk dan secuur uit.

Dieptekaart Bergumermeer

De dieptekaart van het Bergumermeer vind je op Sonar Chart Viewer en Genesis maps. Zij geven hèt antwoord op de vraag “Wat is de diepte van het Bergumermeer?”. Richt je voornamelijk op de interessante dieptes kort bij de kant zodat je ook werpend succesvol kan zijn. En dus geen boot nodig hebt.

Heb je de eerste keer niet wat gevangen? Kom dan zeker vaker terug, want als je het eenmaal doorkrijgt wat de goede momenten in het jaar zijn dan kun je iedere sessie vis vangen op het Bergumermeer ongeacht welke visserij of techniek je voor ogen hebt.

Leestip: Snoeken op groot water

Vissen op het Bergumermeer: Alles wat je moet weten

Tips voor je visvakantie? Boek bijvoorbeeld een visvakantie bij Vakantiepark Bergumermeer en ontdek in jouw vakantie het vissen op het Bergumermeer en friese meren. 

De beste visstekken zijn de stekken die je zelf ontdekt. Het water is zo groot en de stekken zo seizoens afhankelijk dat we niet specifiek één stek als beste aan kunnen wijzen. Voor de roofvissers zijn de waterplanten goede stekken, voor de serieuze karpervissers zijn het de vaargeul en de kanaalmondingen.

Heb jij tips wat betreft vistechnieken specifiek voor het Bergumermeer? Deel deze dan met ons, en wij nemen ze op in de tekst.

Help andere vissers zodat ook zij plezier beleven met de hengel aan de waterkant.

vissen in friesland

Visvergunning Bergumermeer

RANDMEREN behalve in de aangrenzende havens en vissend vanaf de zeedijk Nijkerkernauw en Wolderwijd tussen de mondingen van de Laak en de Schuitenbeek.

Voor verboden gebieden op het Eemmeer en Gooimeer zie de kaart op www.visplanner.nl

  • Gooimeer
  • Eemmeer
  • Wolderwijd voor zover gelegen in de voormalige gemeente Naarden
  • Nijkerkernauw
  • Nuldernauw
  • Veluwemeer
  • Drontermeer
  • Vossemeer
  • Ketelmeer
  • IJmeer

Het IJsselmeer en het Markermeer

Er geldt een langere gesloten tijd voor de aassoorten: van 16 maart t/m 30 juni mag niet gevist worden met dode vis, een stukje vis of enig kunstaas m.u.v. kunstvliegen kleiner dan 2,5 cm. Men mag in de onmiddellijke nabijheid van het IJsselmeer niet meer dan twee snoekbaarzen en/of vijf baarzen in bezit hebben.

De dijkbelopen rond het IJsselmeer zijn vrij toegankelijk, tenzij borden anders aangeven. Langs de Friese IJsselmeerkust mag gevist worden in de voor het publiek opengestelde gebieden die als natuurgebied zijn aangegeven. In de niet opengestelde natuurgebieden mag niet worden gevist (zie bebording en betonning).

Op de meerdijk van de Noordoostpolder mag gevist worden van hectometerpaal 8 bij Lemmer tot hectometerpaal 243 bij Urk en van hectometerpaal 256 bij Urk tot hectometerpaal 375 bij Schokkerhaven (vzv eigendom van de provincie Flevoland/waterschap Noordoostpolder).

De toestemming geldt uitsluitend voor het te voet betreden van de meerdijk ter beoefening van de hengelsport. Het is verboden bruggen en kunstwerken te betreden, hinder op dammen of wegen te veroorzaken, kunstmatig verdedigde oevers te beschadigen of daarop aanwezige stenen te verplaatsen of te verwijderen. Honden mogen onder geen enkele voorwaarde worden meegenomen op de meerdijk.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *