5 tips – Zeeltvissen in september

5 tips - Zeelt vissen in september

Veel beginnende vissers, maar ook ervaren vissers die zeelt vissen september hebben moeite om aanbeten te krijgen of missen de ene beet na de andere. Daarom geven wij tips & tricks voor het zeelt vissen in september.
Sportvisbrigade
Sportvisbrigade
Auteur

Tip 1. Vis in de buurt van de waterplanten

Het vissen in de buurt van waterplanten is vaak succesvol in september. Zeelt houdt namelijk van de beschutting en het voedsel die rondom de waterplanten te vinden is. Door te zoeken naar visstekken in de nabijheid van waterplanten zoals lelies of rietkragen, vergroot je de kans om zeelt aan te vangen.

Bij het vissen in de buurt van waterplanten is het echter belangrijk om voorzichtig te werk te gaan. Probeer niet te dicht bij de planten te vissen, omdat de lijn gemakkelijk breekt in de planten of door de mosseltjes aan de waterplanten doormidden wordt gesneden. Houd voldoende afstand van de planten om dit te voorkomen of vis met een dikkere gevlochten lijn.

Let goed op de bewegingen van de waterplanten en observeer of er activiteit is rondom de waterplanten. Soms kun je de zeelt zelfs zien zwemmen in de buurt van de planten, dan weet je zeker dat je op de juiste plek vist.

Tip 2. Gebruik klein aas in het najaar

De zeelt is goed actief en september is vaak de ideale maand om volop zeelten te vangen. In deze periode is er volop natuurlijk voedsel beschikbaar en draait de stofwisseling van de zeelt op volle toeren. Dit betekent dat ze volop azen. Speel hier op in door met klein aas te vissen, vis bijvoorbeeld met mestpiertjes, maden en/of een stukje dauwpier. Het is belangrijk om in het najaar te experimenteren met verschillende aassoorten en de aanbeten van de zeelt nauwlettend bij te houden om de meest effectieve aanpak te ontdekken. Experimenteren met aas is sowieso een gouden tip als je gaat beginnen met zeelt vissen. Wil je zelf method feeder voer maken voor in de methodkorf? Wij helpen je op weg!

Tip 3. Vis in de buurt van beschutte stekken

De zeelten scholen samen en bereiden zich voor op het najaar. Met name de noordenwind en regen in de nacht koelen het water af. 

Langzaam trekken ze naar overhangende takken, duikers en/of andere beschutte stekken. Hier liggen de zeelten buiten bereik van de koude wind en regen. Dit maakt het topstekken in het najaar voor onder andere zeelt.

Tip 4. Maak gebruik van een hair

Bij het zeelt vissen in september is het gebruik van een hair een effectieve techniek om de haakaaspresentatie te verbeteren . De zeelt is volop actief en door het gebruik van een hair kun je je aas op een natuurlijke en betere manier aanbieden.

Hier zijn enkele waardevolle tips om een hair te gebruiken bij het zeelt vissen in september:

  1. Bevestig een hair rig. Gebruik een korte onderlijn(10cm) voor stilstaand water en een langere onderlijn(40cm) voor wateren met een stroming.
  2. Kies de juiste lengte hair: zorg voor ongeveer een halve centimeter tussen haak en aas.
  3. Experimenteer: Probeer verschillende haakaasjes uit om te ontdekken wat het meest effectief is bij het vissen op zeelt in augustus. Denk aan maïs, maden, wormen, pellets of boilies.

Tip 5. Kies opvallend aas

Als je je kansen op een succesvolle visdag wilt vergroten tijdens het zeelt vissen in september, is het gebruik van opvallend aas een slimme zet. Zeelten kunnen soms wat kieskeurig zijn, vooral in deze periode van het jaar. 

Kies bijvoorbeeld aas dat:

  1. van plastic is, zoals opvallende artificial roze dumbells of ander imitatie aas met een felle kleur.
  2. een felle kleur walmt, gebruik bijvoorbeeld Korda GOO om je aas nog attractiever te maken.
  3. onderscheidend is van je kleur lokvoer. Als je een klein tapijtje maakt met eigen lokvoer, kies dan een aasje dat qua kleur lekker afsteekt van je voerplek. Zodoende ligt de focus nog meer op je aas, en krijg jij waarschijnlijk sneller een aanbeet.
zeeltvissen | Sportvisbrigade.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *