Vissen in het Musselkanaal

Vissen in het Musselkanaal

Zin voor avontuur en op zoek naar een goede visplek? Het Musselkanaal is de perfecte bestemming voor sportvissers! Met zijn diverse vissoorten en prachtige omgeving is het Musselkanaal een populaire plek voor vissers van alle niveaus. Pak je vishengel en maak je klaar voor een avontuurlijke dag vissen op het Musselkanaal na het lezen van onze tips!
Sportvisbrigade
Sportvisbrigade
Auteur

De geschiedenis van het Musselkanaal

Bron: Wikipedia

In 1765 werd door de stad Groningen besloten (vandaar ook de naam, “kanaal van de Stad (Groningen)”) een kanaal te laten graven van Bareveld tot Ter Apel, dit om de ontginning van het hoogveen van het Bourtangermoeras te bevorderen. Men koos voor een traject langs de rand van de provincie Groningen, parallel aan de Semslinie, de 150 jaar eerder vastgestelde grens tussen Groningen en Drenthe.

Het kanaal kreeg uiteindelijk een lengte van 38 kilometer en werd in 1856 voltooid. Door de turfvaart was het in de negentiende eeuw een van de drukst bevaren vaarroutes in Nederland. Bij de sluizen konden de wachttijden oplopen tot enkele uren. Op deze plaatsen werden dan cafés en winkeltjes gevestigd. Door de aanleg van het kanaal ontstonden de plaatsen Stadskanaal en Musselkanaal.

Nadat al het veen was afgegraven, werden op het kanaal veel landbouwproducten vervoerd, zoals aardappelen voor de aardappelmeelindustrie en stro voor de strokartonfabrieken.

Door de concurrentie van de vrachtwagens en de schaalvergroting in de binnenvaart verloor het kanaal vanaf de jaren dertig zijn betekenis als waterweg. In de jaren zeventig waren er plannen om het kanaal te dempen, maar een actie onder de plaatselijke bevolking heeft dit voorkomen. Tegenwoordig is er alleen nog recreatievaart op het kanaal aan te treffen.

Vissen in het Musselkanaal

Stuw-/stroomvakken Musselkanaal

Het Musselkanaal een onderdeel van de vaarweg Veendam-Stadskanaal-Ter Apel.

De toegestane afmetingen gaan tot schepen van 5,80 meter breed. In het Musselkanaal zijn een drietal sluizen opgenomen:

 • bij km 20,65 het 4e Verlaat of Sapsverlaat of 1e Musselverlaat
 • bij km 23,67 het 5e Verlaat of Stenenverlaat of 2e Musselverlaat
 • bij km 27,60 het 6e Verlaat of Ter Apelverlaat

Vanaf kilometer 27,8 volgt het Ter Apelkanaal.

Witvissen op het Musselkanaal

Witvissen doe je met de vaste stok op 5 meter of 11 meter net achter de talud rand, vis met schraal voer en een dobber van 0,5 – 1,5 gram afhankelijk van de stroming en je maakt goede kans op een leuk dag vol vangsten van voorn tot grote brasem.

Feedervissen of vissen met de winkle picker op het Musselkanaal kan het beste met de korf strak tegen de overkant of tegen het talud aan van de overkant. Door te vissen met pelletvoer of schraalvoer en mini-boilies of pieren maak je goede kans op grote brasem. Wil je liever voorns, kolblei en kleinere witvis vangen kies dan voor het vissen met maden.

Roofvissen op het Musselkanaal

Baars is goed te vangen in de buurt van verschillende bruggen en stuwen. Gebruik kleine shads, creature baits, spinners of crankbaits en je kunt mooie exemplaren vangen.

Voor het actief vissen op snoek met kunstaas zijn jerkbaits uitstekend aas. Neem bijvoorbeeld de zinkende variant van de 14cm Westin Swim en je zult beten krijgen. Vooral het “hangmoment” tussen de verschillende tikken van de hengel door is het ideale moment voor een aanbeet.

Als je liever met een rubberboot gaat trollen op het Musselkanaal, kies dan voor de Rapala Shallow Shad Rap of Savage Gear Pulsetail Trout om mee te trollen. Kies een natuurlijke kleur als het water helder is.

Om snoekbaars te vangen op het Musselkanaal moet je geluk hebben, want ze komen er niet in grote aantallen voor.

Karpervissen op het Musselkanaal

Op het Musselkanaal bevindt zich een gezonde populatie karpers. Voor succesvol karpervissen op het Musselkanaal wordt aanbevolen om 1-2 dagen van tevoren voerplekken aan te leggen en vervolgens te gaan vissen. Zowel overdag als ‘s nachts heb je goede kansen, op voorwaarde dat je je rustig aan de waterkant gedraagt. Het is echter af te raden om met autodeuren te slaan, omdat dit de vissen verstoort en je eigen kansen vermindert.

Kies voor boilies, pellets, tijgernoten of smikkelmix als aas. Als je veel last hebt van brasem, schakel dan over op harde en grote boilies of gebruik 2-3 tijgernoten op de hair, zodat je de kans op het vangen van bijvangsten verkleint. Het is normaal dat je ook grote zeelten en brasems vangt tijdens het karpervissen op het Musselkanaal, hier valt weinig aan te doen.

Bootvissen op het Musselkanaal

Dit is de meest effectieve manier van roofvissen op het Musselkanaal, met de boot! Alle stekken worden daardoor bereikbaar en waar je een aanbeet krijgt kun je nauwkeurig uitvissen. Let wel goed op tijdens het vissen want je bent te gast en de recreatie scheepvaart gaat gewoon door. 

Leg jezelf vast bij een brug om nauwkeurig stekken uit te werpen op baars, vis de diepe stekken uit op snoekbaars of ga lekker trollend op zoek naar snoek. 

Een goede trailerhelling Musselkanaal is lastig te vinden, dus ook het vissen met eigen rubberboot is ideaal op dit water.

Tips en Tricks voor het vissen op het Musselkanaal

Het Musselkanaal is een ideaal water om lekker een dagje te gaan vissen in de zomer als je op vakantie bent in Groningen of Drenthe. Let op, kijk in de zomer uit met zwemmen in het Musselkanaal, de scheepvaart gaat gewoon door.

In het voorjaar, najaar en winter is het een kwestie van de vis zoeken, maak meerdere stekjes en vis deze 1 voor 1 af. Heb je de vis gevonden, blijf dan lekker zitten en beleef een visdag vol actie.

Heb jij nog tips en tricks voor ons om te delen met anderen? Laat het ons weten, dan nemen we deze op in onze tekst. 

Alvast bedankt namens alle andere vissers. 

vissen in groningen

Lijst van viswateren - Musselkanaal

Gemeente Stadskanaal

 • Kanaal Veendam Musselkanaal
 • Stadskanaal inclusief de monden in de provincie Groningen (zie ook vijvers).
 • Pagediep
 • Mussel a kanaal
 • 1e dwarsdiep
 • Kanaal Drouwernerkade
 • Musselkanaal aan de Gedempte Vleddermond
 • Mussel-Aa
 • De plassen in het buurtschap Holte

Bepalingen:

 • Het is verboden meer dan één snoek in bezit te hebben (In sommige wateren en in alle vijvers mag helemaal geen vis worden meegenomen, lees daarom alle voorwaarden bij het betreffende water).
 • Gevangen snoekbaars groter dan 70cm, moet onmiddellijk na vangst levend in hetzelfde water worden teruggezet.
 • Snoekbaars gevangen in maart, moet onmiddellijk na vangst levend in hetzelfde water worden teruggezet.
 • Het is verboden te vissen in sluiskolken. Daarnaast is het verboden te vissen binnen een afstand van 50 meter van VISpassages en andere vismigratievoorzieningen.
 • Het is niet toegestaan zich met gemotoriseerde voertuigen op schouwpaden te bevinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *