Vissen in het Paterswoldsemeer

Vissen in het Paterswoldsemeer

Het Paterswoldsemeer een prachtig meer gelegen ten zuiden van de stad Groningen. Vooral in de zomermaanden is dit meer een trekpleister voor vissers en een ideale bestemming voor een visvakantie. Met de juiste aanpak en wat ruimte voor elkaar, is er voldoende vis te vangen voor iedereen. Wij geven je tips en trucs voor een succesvolle visdag op of aan het Paterswoldsemeer, afgestemd op verschillende vismethoden en seizoenen.
Sportvisbrigade
Sportvisbrigade
Auteur

Het Paterswoldse Meer, samen met het Hoornse Meer, beslaat een oppervlakte van meer dan 270 hectare en bevindt zich net ten zuiden van de bruisende stad Groningen. Dit uitgestrekte plassengebied biedt een divers landschap en talloze mogelijkheden voor de sportvisser.

Vanaf molen De Helper aan de oostzijde van het water, kun je een denkbeeldige lijn trekken naar de overkant om de grens tussen het Paterswoldsemeer en het Hoornse Meer te markeren. Het Paterswoldsemeer is ontstaan ​​tijdens de veenafgravingen in de 16e en 17e eeuw, en kenmerkt zich als een typische veenplas met rietrijke en ondiepe oevers die zelden dieper zijn dan twee meter. De bevisbare oevers worden enigszins beperkt door de aanwezigheid van rietkragen. Aan de andere kant is het ‘nieuwe’ Hoornse Meer een zandwinplas uit de jaren ’80, die dieper is met maximale dieptes tot vijf meter. Dankzij de aanwezige wandelpaden is dit water beter bereikbaar en biedt het meerdere kilometers aan bevisbare oevers, variërend van strakke graskanten tot steigers tussen rietkragen.

Karpervissen op het Paterswoldsemeer

Het karpervissen op het Paterswoldsemeer is vooral succesvol tussen de maanden mei en oktober. Neem je trolley mee want niet alle stekken zijn goed bereikbaar vanaf de kant.

Om je kansen te vergroten, is het aan te raden om 1 tot 2 dagen van tevoren te voeren met grote boilies en/of tijgernoten. De karpers op het Paterswoldsemeer zijn gewend om grote afstanden af te leggen, dus het is belangrijk om voldoende voer te gebruiken om ze op de stek te houden. Wanneer je een karper hebt gevonden, loont het om nog even te blijven zitten, aangezien de kans op nog een aanbeet groot is. Zowel overdag als ‘s nachts zijn de karpers goed te vangen.

Het karperbestand op het Paterswoldsemeer is relatief klein, waardoor het niet gebruikelijk is om grote aantallen karpers te vangen. De gemiddelde karper heeft een bescheiden formaat, waarbij een twintigponder als een uitzonderlijke vangst wordt beschouwd. Door de schrale zand- en veenbodem groeien er relatief weinig waterplanten, wat resulteert in een minder uitbundige productie van natuurlijk voedsel. Hierdoor staat het Paterswoldsemeer niet direct bekend als het meest voor de hand liggende karperwater in de regio.

Roofvissen op het het Paterswoldsemeer

Snoekvissen is een populaire activiteit op het Paterswoldsemeer, maar succes hangt vaak af van het gebruik van een bootje.

Snoekvissen kan zeer succesvol zijn maar niet zozeer gemakkelijk. De snoek houdt zich in de zomer en najaar vooral op rond de rand van het talud en waterplanten rondom eilandjes. Vis tussen de waterplanten met spinnerbaits, weedless shads en/of snoekstreamers. Dit zijn de betere aasjes voor het actief werpen op snoek. 

Afhankelijk van de dag liggen ze onderaan of aan de bovenkant van het talud te wachten op de witvis die de ondiepte op- en afzwemt. Ook het trollen met de fireball in de vaargeul kan zeer effectief zijn.

Gelukkig is het ook mogelijk om vanaf de kant of zelfs vanaf een eenvoudige boot prima roofvis te vangen. Door op zoek te gaan naar diepere stekken of gebieden met veel waterplanten, kun je al snel baars en snoek vangen. Met behulp van de Genisis map kun je je visdag goed plannen als je geïnteresseerd bent in baars- of snoekbaarsvissen op het Paterswoldsemeer.

Baars is de meest voorkomende roofvis in het Paterswoldsemeer. Spinners, kleine plugjes en softbaits zijn effectief om baars te vangen, hoewel ze over het algemeen niet erg groot zijn, meestal tussen de 15 en 25 centimeter lang. Ook zwemt er een aanzienlijk aantal snoeken in het meer, inclusief grote exemplaren. Enkele goede visplekken in de winter zijn het kanaaltje naar de Nijveensterkolksluis en het water bij de woonwijk aan de noordkant. Effectieve technieken zijn onder andere het gebruik van dood aas of slepend vissen met kunstaas vanuit een boot. Bij restaurant Kaap Hoorn is een openbare trailerhelling te vinden. Er wordt nauwelijks gevist op snoekbaars vanwege het kleine aantal, maar de exemplaren die er zijn, zijn vaak behoorlijk groot.

Vissen in het Paterswoldsemeer

Witvissen op het Paterswoldsemeer

Tijdens het witvissen op het Paterswoldsemeer heb je de kans om grote hoeveelheden vis te vangen, waaronder grote brasems en windes en dikke voorns.

Vis met schraal voer en veel aas. Er is vaak voldoende aanvoer van aas en lokvoer nodig, waardoor de vis snel kan worden gevonden en als er een school brasems over de voerplek komt, kun je ze een tijdje vasthouden op de stek. 

Het is afhankelijk van het seizoen, waarbij in het verleden Mei een goede vangstmaand was, is tegenwoordig augustus en september vaak een top maand om te vissen op het Paterswoldsemeer.

Visboot huren op het Paterswoldsemeer

Huur de visboot bij Jachthaven Zuidwesthoek en je kunt lekker vissen en of touren over het Paterswoldsemeer.

Ga dropshotten op de diepere stekken nabij de inhammen, trollen met crankbaits of werp de waterplanten en wierbedden af met kunstaas.

Meerdere technieken kunnen zeer effectief zijn op het Paterswoldsemeer, het belangrijkste is om de vissen eerst te vinden. 

Onze tip, begin met trollen tot de eerste aanbeet en werp dat stuk dan secuur uit.

Dieptekaart Paterswoldsemeer

De dieptekaart van het Paterswoldsemeer vind je op Sonar Chart Viewer en Genesis maps. Zij geven hèt antwoord op de vraag “Wat is de diepte van het Paterswoldsemeer?”. Richt je voornamelijk op de interessante dieptes kort bij de kant zodat je ook werpend succesvol kan zijn. En dus geen boot nodig hebt.

Heb je de eerste keer niet wat gevangen? Kom dan zeker vaker terug, want als je het eenmaal doorkrijgt wat de goede momenten in het jaar zijn dan kun je iedere sessie vis vangen op het Paterswoldsemeer ongeacht welke visserij of techniek je voor ogen hebt.

Leestip: Snoeken op groot water

Vissen op het Paterswoldsemeer: Alles wat je moet weten

Tips voor je visvakantie? Boek bijvoorbeeld een visvakantie in Groningen en ontdek in jouw vakantie het vissen op het Paterswoldsemeer. 

De beste visstekken zijn de stekken die je zelf ontdekt. Het water is zo groot en de stekken zo seizoens afhankelijk dat we niet specifiek één stek als beste aan kunnen wijzen. Voor de roofvissers zijn de waterplanten goede stekken, voor de serieuze karpervissers zijn het de eilanden en wierbedden.

Heb jij tips wat betreft vistechnieken specifiek voor het Paterswoldsemeer? Deel deze dan met ons, en wij nemen ze op in de tekst.

Help andere vissers zodat ook zij plezier beleven met de hengel aan de waterkant.

Vissen in het Paterswoldsemeer

Visvergunning Paterswoldsemeer

Het is verboden meer dan één snoek in bezit te hebben (In sommige wateren en in alle vijvers mag helemaal geen vis worden meegenomen, lees daarom alle voorwaarden bij het betreffende water).

  • Gevangen snoekbaars groter dan 70cm, moet onmiddellijk na vangst levend in hetzelfde water worden teruggezet.
  • Snoekbaars gevangen in maart, moet onmiddellijk na vangst levend in hetzelfde water worden teruggezet.
  • Het is verboden te vissen in sluiskolken. Daarnaast is het verboden te vissen binnen een afstand van 50 meter van VISpassages en andere vismigratievoorzieningen.
  • Het is niet toegestaan zich met gemotoriseerde voertuigen op schouwpaden te bevinden.

Op het gedeelte vanaf de jachthaven tot terrein Heller (zuidwesthoek) moet elke gevangen vis direct worden teruggezet.K1042

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *