Vissen op het ruiten aa kanaal

Vissen op het Ruiten-aa-Kanaal

In het Ruiten-Aa-kanaal tref je een rijke verscheidenheid aan vissen aan, waaronder de brasem, zeelt, blankvoorn, snoek, baars en karper. Het vangen van voorn is het gehele jaar mogelijk, maar voor de overige vissoorten zijn er specifieke seizoenen die de beste vangstkansen bieden.

Zo biedt de herfst en winter de ideale gelegenheid om snoek te vissen, terwijl de brasem zich in de lente en zomer makkelijker laat vangen. We nemen je mee langs de oevers van het Ruiten-Aa-kanaal, bespreken de diverse stuwsecties en voorzien je van doelgerichte adviezen en vistechnieken voor het vissen op elke specifieke vissoort!

Geschiedenis van het Ruiten-aa-Kanaal

Het Ruiten-Aa-kanaal slingert zich als een waterrijk lint door Groningen, van Veelerveen tot Ter Apel in het schilderachtige Westerwolde. Het kanaal heeft een tweeledige functie: enerzijds is het belangrijk voor watermanagement en anderzijds dient het als een aantrekkelijke route voor recreatieve vaartuigen met een beperkte diepgang. Het kanaal staat in Ter Apel in verbinding met het Ter Apelkanaal en vloeit in Veelerveen samen met het Mussel-Aa kanaal in het B.L. Tijdenskanaal. Het kanaal, dat parallel loopt aan de Ruiten-Aa en naar deze rivier is vernoemd, heeft grotendeels de functie van waterafvoer van de rivier overgenomen. Een opvallend punt is bij Vlagtwedder-Veldhuis, waar de watertoevoer van de Ruiten-Aa bij Vlagtwedde overgaat in het kanaal.

De totstandkoming van het Ruiten-Aa-kanaal was een initiatief van de Vereniging ter bevordering van de kanalisatie van Westerwolde, gesticht door Boelo Luijtjens Tijdens, gericht op het oplossen van waterproblemen veroorzaakt door de vervening van het Bourtangerveen. Op basis van een plan ontworpen door ingenieur A.J.H. Bauer uit 1893 werd het kanaal, met enkele wijzigingen, uiteindelijk in 1920 voltooid. Het omvatte ook een zijtak naar Bourtange en was uitgerust met acht sluizen, te weten:

  • Veelerveenstersluis
  • Vlagtweddersluis
  • Bourtangersluis
  • Wollinghuizersluis
  • Jipsinghuizersluis
  • Sellingersluis
  • Zuidveldsluis
  • Ter Apelersluis

Deze sluizen zijn vandaag de dag nog steeds belangrijke onderdelen van het kanaal, zowel voor de waterregulatie als voor de historische waarde.

Karpervissen op het Ruiten-aa-Kanaal

Voor het karpervissen op het Ruiten-aa-Kanaal is het aan te raden 1-2 dagen voor te voeren en er dan te gaan vissen. Zowel in de nacht als overdag maak je goed kans, mits je je rustig aan de waterkant begeeft. Het slaan met de auto deuren is af te raden, hierdoor verstoor je de vis en gooi je je eigen glazen in.

Kies voor boilies, pellets, tijgernoten of smikkelmix. Heb je veel last van brasem schakel dan over op harde en grote boilies of 2-3 tijgernoten op de hair zodat je de kans op bijvangst verkleint. Grote zeelt zul je altijd kunnen vangen, hier is weinig tegen te doen bij het karpervissen op het Ruiten-aa-Kanaal.

Vissen op het ruiten-aa-kanaal - Vlagtwedde

Roofvissen op het Ruiten-aa-Kanaal

Voor snoekbaars moet je geluk hebben op het Ruiten-aa-Kanaal, deze zwemmen er namelijk niet heel veel. 

Baars is goed te vangen nabij de diverse bruggen en stuwen. Vis met kleine shad, creature baits, spinners of crankbaits en je kunt mooie exemplaren vangen.

Voor het struinend vissen op snoek zijn jerkbaits absolute topaasjes, neem bijvoorbeeld de zinkende variant van de 14cm Westin Swim en je zult aanbeten krijgen. Met name het “hangmoment” tussen de diverse tikken van de hengel door is hét moment voor aanbijten.

Ga je liever met de rubberboot trollen op het Ruiten-aa-Kanaal? Kies dan voor de Rapala Shallow Shad Rap of Savage Gear Pulsetail Trout om mee te trollen. Kies als het water helder is voor een natuurlijke kleur.

Witvissen op het Ruiten-aa-Kanaal

Lekker in de zomer met de vaste stok, method feeder of winkle picker aan het Ruiten-aa-Kanaal is een prachtige visserij. Houdt je materiaal keuze licht en voer niet teveel, de vis is er of is er niet. Heb je in het eerste uur vissen geen beet, pak je spullen dan op en verplaats enkele honderden meters. 

Qua pelletkorf en voerkorf kun je het af met 20gram. Bij het vaste stok vissen verschilt de stroomsnelheid tussen de 0,5 en 2 gram.

Kies voor schraal en donker voer om de meeste kans te maken op grote brasem en grote zeelt. Afhankelijk van wat je wilt vangen kies je voor maden, maïs of mestpieren.

Vissen op het Ruiten-aa-Kanaal met de rubberboot

Met name het Ruiten-aa-Kanaal is perfect af te vissen met een rubberboot. Je kunt feilloos meerdere kilometers afvissen met je rubberboot en elektromotor en daardoor erg succesvol zijn.

Lekker zig-zaggend trollend vissen met je kunstaas op laag tempo werkt erg goed. Ook het slow-trollen met de fire-ball is erg effectief, zeker op de heldere stuwvakken van het Ruiten-aa-Kanaal. Deze snoeken zijn erg dressuur gevoelig en volgen lang het kunstaas. Juist daarom is de boot ideaal, want daardoor krijg je de aanbeet wél, omdat de snoek langer kan volgen dan bij het werpend vissen.

Tips en Tricks voor het vissen op het Ruiten-aa-Kanaal

Het Ruiten-aa-Kanaal is een ideaal water om lekker een dagje te gaan vissen in de zomer als je op vakantie bent in Groningen. 

Het is een kwestie van de vis zoeken, maak meerdere stekjes en vis deze 1 voor 1 af. Heb je de vis gevonden, blijf dan lekker zitten en beleef een visdag vol actie.

Heb jij nog tips en tricks voor ons om te delen met anderen? Laat het ons weten, dan nemen we deze op in onze tekst. 

Alvast bedankt namens alle andere vissers van het Ruiten-aa-Kanaal. 

vissen in groningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *