Vissen op de Eem

Vissen op de Eem

De Eem is misschien wel de bekendste rivier in Utrecht. Toch heb zeker bij de eerste keer vissen, wat extra informatie nodig. Wij geven je tips, tricks en stekken om succesvol te vissen op de Eem.

De Eem (ook wel Hemus, Amer en Hamer), een mooie rivier die haar oorsprong vindt in het hart van Amersfoort, kronkelt zich een weg door het landschap van Utrecht om uiteindelijk na zo’n 18 kilometer uit te monden in het Eemmeer

De Eem draagt haar geschiedenis in haar naam, die teruggaat tot in de vroege Middeleeuwen waar zij bekend stond als Hemus, Amer en Hamer. De betekenis van deze namen is even diep als het water zelf – ooit de benaming voor een moerassig gebied dat zich uitstrekte over de Gelderse Vallei.

Als visser sta je aan de oevers van een rivier die meer is dan een stroom water; het is een levende herinnering aan de vroege geschiedenis van Nederland. De Eem heeft de tijd doorstaan, zich ontwikkelend van een uitgestrekt moeras naar een beheerste rivier, waarbij het omliggende land vorm kreeg door menselijke hand en ontginning.

De rijke geschiedenis van de Eem is ook terug te vinden in de namen van omliggende plaatsen en bezienswaardigheden. Van Eemnes tot Eembrugge, van het Eemkwartier tot het Eemhuis in Amersfoort, elk heeft een verhaal dat geworteld is in de levensader die de Eem is. Zelfs de geologische periode, het Eemien, draagt de naam van deze rivier en wijst op een tijd waarin de omgeving er heel anders uitzag dan nu.

Stroomgebied van de Eem

Wikipedia: De Eem wordt gevoed door het Valleikanaal nabij Leusden en een aantal Veluwse beken, waarvan de Heiligenbergerbeek, de Barneveldse en de Lunterse Beek de belangrijkste zijn. Deze komen bij Amersfoort samen. Waar de beken de stad verlaten – bij de Koppelpoort – begint de Eem. De rivier loopt vervolgens oostelijk van Soest, Baarn en Eemnes, door de Eemvallei naar het Eemmeer (vroeger een deel van de Zuiderzee). De Eem is verantwoordelijk voor het grootste deel van de afwatering van de Gelderse Vallei. De Eempolders zijn landschappelijk van grote waarde.

Door bodemdaling als gevolg van ontwatering is de rivier hoger komen te liggen dan het omliggende land. Bij lage waterstanden in de zomer wordt er water vanuit de Nederrijn via het Valleikanaal in de Eem gepompt. De Eem is de belangrijkste bron van de biologische belasting van het Eemmeer, dat hierdoor achterblijft met het herstel vergeleken met de overige randmeren. Er is sprake van een belangrijke afname van de absolute hoeveelheid fosfaat en nitraat, maar relatief bezien wordt dit tenietgedaan door de afgenomen hoeveelheid water in 2003.

Vissen in de Eem | Sportvisbrigade.nl

Karpervissen op de Eem

De Eem is fantastisch voor karpervissers, mede dankzij de onderhoudsuitzettingen heeft het kanaal een goed karperbestand. De karpervissers moeten wel even zoeken en voorwerk doen voor goede stekken, eenmaal gevonden is er echt een visje te vangen.

In de zomers trekken de karpers naar de ondiepere delen van het kanaal om af te paaien. In de winter kun je ze beter zoeken op de diepere delen van het kanaal of in de delen die buiten bereik van de koude noordenwind vallen. 

Voer 1 á 2 dagen voor met grote boilies en/of tijgernoten en je kansen nemen direct al toe. De karpers zijn gewend om grote afstanden af te leggen, dus breng genoeg voer om ze vast te houden op de stek. Heb je er één gevonden, blijf dan nog even zitten. De kans op nòg een aanbeet is groot, zowel overdag als in de nacht zijn de karper goed te vangen.

Feedervissen op de Eem

Kolblei, brasems, grote voorns, kopvoorns, winde en noem ze allemaal maar op. Het is allemaal te vangen in de Eem, een waar “witvis mekka” is dit water.

Ga met je zitkist, feederhengel set en voerkorf montage net achter het talud vna de vaargeul vissen en je maakt goede kans. Lees hier de beste techniek voor feedervissen op de rivier.

Vis met schraal en licht gezoet voer om de beste kans te hebben op een succesvolle visdag. Neem pieren, maden en maïs mee als aas en dan komt het qua vangen wel goed.

Kijk naar mooie stekken in de buitenbochten, hier trekken de grote groepen witvis vaak langs gedurende het jaar.

Snoekvissen op de Eem

Werp de kantzones uit met groot kunstaas als je gaat snoeken op de Eem. Vis niet te subtiel als je gericht op snoek wil vissen. Grote jerkbaits, grote swimbaits en/of grote spinnerbaits dat is wat je wil als je vist op een water zoals de Eem. 

Niet te subtiel omdat je daarmee alleen maar bijvangst triggert. Je wil vissen met flinke herrieschoppers die goed op te merken zijn voor de snoek in het altijd bewegende stromende water, trek dus écht de aandacht.

Werp de stek systematisch af vanaf een boot of vanaf de kant. Met name de onderbrekingen en stukken met waterplanten zijn erg interessant. Vis met stevige gevlochten lijn, reel en onderlijn want de kans op een snoek van 1 meter, 1.10m, 1.20m of misschien…. zit er zeker in!

Dieptekaart van de Eem

De Eem is een water met een erg variërende diepte. Een dieptekaart kan helpt je om de juiste plekken te vinden voor succesvol vissen. Zo zijn er bijvoorbeeld diepere gebieden in de brede delen van de Eem waar doorgaans grotere en meer vis te vinden is.

De dieptekaart van de Eem vind je op Sonar Chart Viewer en Genesis maps. Zij geven hèt antwoord op de vraag “Wat is de diepte van de Eem? Richt je voornamelijk op de interessante dieptes zodat je ook werpend en/of statisch succesvol kan vissen op de Eem.

Snoekbaarsvissen op de Eem

Snoekbaars vissen op de Eem doe je rond de schemering de diepere stekken van de Eem om goede kans te maken.

Kijk naar waterkleur en drijfvuil. Zeker in het geval van drijfvuil kan het water helder lijken qua doorzicht, echter is het dan onderwater qua doorzicht dramatischer en zul je dus een aasje moeten kiezen met veel waterverplaatsing, zoals bijvoorbeeld de spikey shad of creature bait. 

Lees voor meer tips ons blog over het riviersnoekbaars vanaf de kant.

Baarsvissen op de Eem

Baarsvissen op de Eem is een populaire en leuke sport voor zowel beginners als gevorderden. De beste tijd om baars te vangen is in de zomer wanneer het water warm is.

Een goede techniek is het gebruik van wormen of kunstaas aan bijvoorbeeld de carolina rig of dropshot-techniek. Kies juiste plekken rondom obstakels en bruggen met veel vegetatie.

Vissen op de Eem

Vissen op de Eem tips en tricks: Alles wat je moet weten

 • Kies de juiste stek op basis van structuur, oevers met veel vegetatie of interessante dieptes.
 • Houd rekening met de watertemperatuur en waterstand per jaargetijde.

Tips voor je visvakantie? Boek een visvakantie in Utrecht of een vakantie in een natuurhuisje in de regio
en ontdek in jouw vakantie het vissen op de Eem.

De beste visstekken op de Eem zijn de stekken die je zelf ontdekt. Het water is zo groot en de stekken zo seizoens afhankelijk dat we niet specifiek één stek als beste aan kunnen wijzen. Voor de meeste vissers zijn de stekken met diepteverschillen en waterplanten het meest interessant.

Heb jij tips wat betreft vistechnieken specifiek voor het vissen op de Eem? Deel deze dan met ons, en wij nemen ze op in de tekst.

Help andere vissers zodat ook zij plezier beleven met de hengel aan de waterkant.

Vissen in Noord-Holland

Visvergunning Eem

Visrechthebbende:

HSV De Snoekbaars – Baarn-Soest

Bijzondere voorwaarden:
– Snoek moet onmiddellijk na de vangst levend in hetzelfde water worden teruggezet!

 • Vis met kunstaas op roofvis
 • Vis met de feederhengel op witvis
 • Vis met vastlood statisch op karper

Kies je materiaal niet te licht, en neem reservematerialen mee.

Gebruik maden als je alles wilt kunnen vangen! Vis voor specifieke vissoorten met;

 • Brasem – Maïs
 • Karper – 24mm boilies
 • Voorn – Maden
 • Snoek – Spinnerbaits
 • Snoekbaars – 8cm shads
 • Baars – Creature baits
 • Roofblei – ASP Spinners

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *