Vissen in Kalenberg

Vissen in Kalenberg

Het watergebied van Kalenberg is er één om te ontdekken! Zeker als je op visvakantie bent in de omgeving de weerribben is dit gebied het bezoeken waard als visser. Wij geven je tips en tricks om succesvol te vissen in Kalenberg en omgeving.
Logo Sportvisbrigade.nl
Sportvisbrigade
Auteur

Natuurpark de Weerribben-Wieden is een prachtige plek om te vissen en de Kalenbergergracht tussen Wetering en Ossenzijl is een van de populairste plekken. De Kalenbergergracht stroomt ten westen van Steenwijk en Meppel en heeft een goed visbestand, waaronder snoek, snoekbaars, baars, brasem, voorn en karper. Mede door de beperkte bereikbaarheid van dit gebied biedt het fantastische rustgevende en succesvolle visstekken.

Kalenberg was vanouds een typisch vaardorp en was tot eind jaren 50 alleen per boot bereikbaar. De grote Kalenbergergracht is bevaarbaar voor grotere schepen, de talloze trekgaten, sloten en vaarten door het binnenland van de Weerribben zijn meestal enkel toegankelijk voor kano’s, punters en fluisterboten, of geheel afgesloten.

Nog steeds is de ontsluiting per auto beperkt tot het deel aan de oostzijde van de Kalenbergergracht; aan de westkant worden de woningen enkel verbonden door het water en door een fietspad met veel bruggetjes. Naar het dorp leidt een enkele doodlopende weg. Kalenberg heeft geen aansluiting met het openbaar vervoer.

Als je gaat vissen in de Kalenbergergracht (Lees: Weerribben) is het belangrijk om te letten op de regels en voorschriften van het natuurgebied.

Karpervissen in Kalenberg

Maak meerdere stekjes op de vele vaarten rondom Kalenberg en ga met de hit en run techniek op zoek naar de karper. Twee of drie dagen voeren en enkele uurtjes vissen per stek is een goede en bewezen techniek op de Kalenbergergracht en andere hoofdvaarten. 

De kalenberg-polder is fantastisch om te ontdekken met de penhengel. Zowel in de zomer als winter kun je er karper vinden. Vis bijvoorbeeld met zoete mais en voer met hennep nabij bruggetjes! Een fantastische en onderschatte visserij, ideaal om te doen als je op visvakantie bent in de Weeribben.

Door langere tijd voor te voeren met met tijgernoten, pellets en/of boilies maak je goede kans op mooie karpers over een langere periode! Je kunt ze door te voeren goed vast houden rond je stek.

Roofvissen in Kalenberg

Vele vaarten, vele stekken. Zowel voor de kantvissers als de bootvissers zijn er goede technieken in de wateren van Kalenberg om roofvis te vangen. 

Ga op vanaf de kant op zoek naar obstakels, bruggen, overhangende bomen, waterplanten en andere potentiële hotspots. Vis voor baars met creature baits op de carolina rig of dropshot-montage. Vis voor snoekbaars rond de schemer op de diepere stekken van de kanalen en/of nabij bruggen. Check voor het diepteverloop van de hoofdvaarten Sonar Chart Viewer.

Ga je met de rubberboot op pad, roofvisboot of heb je een boot gehuurd. Ga dan trollend op zoek naar snoek! Vis trollend met crankbaits, twitchbaits of slank kunstaas en je kunt goed snoek vangen. Ook het trollen met de fireball is super effectief, met name in de winter. 

De kantvissers kunnen in Kalenberg in de winter hun hart ophalen door met een dobber en doodaas te gaan vissen. Vis je buiten de koude tijd, vis dan met jerkbaits en/of shads van 10-15cm de kanten af nabij de bootjes en inhammetjes. Als je bereid bent om veel meters af te vissen en goed te zoeken, zul je snoek vinden en vangen!

Vissen in Kalenberg

Witvissen in Kalenberg

Kalenberg heeft een paar mooie witvis stekken, de Kalenbergergracht is wel favoriet bij ons.

Ideaal om met je matchhengel en de dobber af te struinen. Maak één of meerdere voerstekjes en vis deze systematisch af.  Grote brasems, kolblei en mooie voorns is wat je het hele jaar door kunt verwachten!

Voer met donker lokvoer en vis met maden en casters op de haak voor een leuke visdag. Check wel even of je op jouw stek lokvoer mag gebruiken!

Visboot huren in Kalenberg

De beste visboot in Kalenberg huur je bij Jongschaap. Je huurt al een boot, voor een dag vissen, onder de 100 euro.

Ga op pad met de fluisterboot en vraag vooraf even naar de actuele vangsten en je hebt een leuke visdag vol actie in het vooruitzicht. Kies voor felle kleuren kunstaas en een lekkere ratel als je gaat roofvissen, het water kan erg troebel zijn.

Vissen weerribben | Kalenberg Wetering Ossenzijl

De beste visstekken van Kalenberg: Alles wat je moet weten

Wil je de viswateren Kalenberg echt ontdekken? Boek dan een visvakantie in de Weerribben en neem de tijd om een viswater en visstek ècht goed aan te pakken.

De beste visstekken zijn de stekken die je zelf ontdekt. Het water aanbod is zo divers in de Weerribben dat we niet specifiek één stek als beste aan kunnen wijzen. Voor de trollende roofvissers zijn de vaarten en goede stekken, voor de serieuze karpervissers zijn het de grotere plassen en ondiepe zijsloten.

Heb jij tips wat betreft wateren en vistechnieken specifiek voor het vissen in Kalenberg? Deel deze dan met ons, en wij nemen ze op in de tekst.

Help andere vissers zodat ook zij plezier beleven met de hengel aan de waterkant.

vissen in overijssel

Waar mag je vissen in Kalenberg?

Visvergunning Kalenberg :

Je hebt met de vispas visrecht op:

 • De Kalenbergergracht provincie Overijssel.
 • De Ossenzijlersloot vanaf de Linde tot Jachtwerf Vri-Jon b.v. te Ossenzijl, provincie Overijssel.
 • Het Nieuwe Kanaal van Kuinre tot Tussenlinde, provincie Overijssel.

Visrecht in wateren van Staatsbosbeheer (De Weerribben):

 • De Heuvengracht Het is niet toegestaan te vissen van één uur na zonsondergang tot één uur voor zonsopkomst. Het gebruik van lokvoer is verboden. Alle aanwijzingen van het bevoegd personeel van Staatsbosbeheer moeten onverwijld worden opgevolgd.
 • Het Recreatieplan De Kluft In het recreatieplan mag uitsluitend vanuit een vaartuig worden gevist. Alleen campinggasten (in bezit van vergunning) mogen vanaf de oever van camping De Kluft vissen.
 • De Diepe Wiede deel uitmakend van Natuurreservaat De Weerribben.
 • Twaalf dachten eerste gedeelte bij ’t Hoerekind. Alleen vissen vanuit een boot.
 • Vaartgat van Tietema van Kalenbergergracht tot Tweede Bokvaart. Alleen vissen vanuit een boot.
 • De Hogewegsloot uitsluitend te bevissen vanaf gemaaide oevers aan de Hoogewegzijde.
 • De visvijvers aan de Hogeweg uitsluitend te bevissen vanaf gemaaide oevers. De Pijlmansvaart van de Kalenbergergracht tot de eerste splitsing van de Tweede Bokvaart.
 • ’t Jurries van de Kalenbergergracht tot de eerste kruising van de Tweede Bokvaart.
 • Het Meenthegat van de Kalenbergergracht tot de eerste kruising van de Tweede Bokvaart.
 • In de Pijlmansvaart, ’t Jurries en het Meenthegat mag uitsluitend worden gevist met de aangewezen aassoorten. Het is verboden aan de oevers af te meren en/ of deze te betreden.
 • Wateren in de Blankenhammerpolder

Voorwaarden en bepalingen

Bijzondere bepalingen:

 • Het gebruik van een meertandige haak is alleen toegestaan bij het vissen met kunstaas of takels voor dood aas.
 • De sportvisser mag slechts één snoek en één snoekbaars in bezit hebben.

Bijzondere bepalingen:

 • In de Pijlmansvaart, ’t Jurries en het Meentegat mag uitsluitend worden gevist met de aangewezen aassoorten.
 • Het is verboden aan de oevers af te meren en/of deze te betreden.
 • Het is niet toegestaan te vissen van één uur na zonsondergang tot één uur voor zonsopkomst.
 • Het gebruik van lokvoer is verboden.
 • Alle aanwijzingen van het bevoegd personeel van Staatsbosbeheer moeten onverwijld worden opgevolgd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *