Vissen in recreatiegebied Vlietland

Vissen in recreatiegebied Vlietland

De vlietlanden is misschien wel één van de bekendere recreatiegebieden van de randstad. Toch heb zeker bij de eerste keer vissen, wat extra informatie nodig. Wij geven je tips, tricks en stekken om succesvol te vissen in recreatiegebied Vlietland.
Sportvisbrigade
Sportvisbrigade
Auteur

De Vlietlanden, gelegen in recreatiegebied Vlietland, vormen een ware oase voor sportvissers. Dit prachtige natuurgebied nabij Leiden en Voorschoten biedt een divers scala aan vismogelijkheden. Of je nu gaat voor karper, snoekbaars, brasem of andere vissoorten, de Vlietlanden zijn een waar paradijs voor visliefhebbers.

Met een uitgestrekt oppervlak van ruim 300 hectare is er volop ruimte om te vissen en te genieten van een ontspannen dag aan het water. De rustige omgeving en het goede visbestand zorgen voor een unieke visdag.

Verken de verschillende visstekken, experimenteer met diverse vistechnieken. Ontsnap aan de dagelijkse drukte en verlies jezelf in de rustgevende omgeving van de Vlietlanden. Een visdag aan de Vlietland plassen is een ervaring die je niet snel zult vergeten.

Dus pak je vishengel, verzamel je visuitrusting en trek eropuit naar recreatiegebied Vlietland. Laat je verrassen, geniet van het avontuur en creëer onvergetelijke herinneringen aan de waterkant van de Vlietlanden.

Geschiedenis van recreatiegebied Vlietland

Bron Wikipedia: Het recreatiegebied is ontstaan als gevolg van zandwinning die in 1968 werd gestart en in 2001 werd beëindigd. Voor de ontzanding lagen er polders met weilanden, zoals -van west naar oost- de Meeslouwerpolder, de Rietpolder, de Spekpolder en de Hofpolder. Tijdens de ontzanding ontstonden een afwisselend milieu en een bijzondere vogelrijkdom, die weer vrijwel verdwenen bij voltooiing van het recreatiegebied. Een toevluchtsoord voor het vogelleven vormt de aan Vlietland grenzende vogelplas Starrevaart.

De Vlietlanden is een natuur- en recreatiegebied in de Nederlandse gemeente Midden-Delfland dat wordt beheerd door Natuurmonumenten. Het laagveengebied ligt tussen Vlaardingen, Maassluis, Maasland en Schipluiden. Vliet is een Oudnederlands woord voor waterloop.

Vlietlanden is een zeer waterrijk gebied, met een aantal vaarwateren zoals de Noordvliet, de Middelvliet en de Boonervliet. Deze drie vlieten beginnen bij de Vlaardingervaart en lopen in zuidwestelijke richting naar Maassluis. De Noordvliet en de Middelvliet gaan dwars door het centrum van Maassluis en eindigen aldaar bij (vroegere) sluizen; de Boonervliet loopt langs de oostrand van Maassluis richting de Nieuwe Waterweg.

Centraal in de Vlietlanden liggen de Foppenplas – een recreatieplas met een jachthaven, ingeklemd tussen de Middelvliet en de Boonervliet – en het Bommeer. In de zomermaanden vaart er vanaf het Bommeer het voetveer De Kwakel dat recreanten (eventueel met fiets) overvaart van de Broekpolder, via café ‘t Jachthuis naar de Kwakelweg in de Duifpolder en vice versa.

Vlietlanden, soms aangeduid als de Maaslandse Vlietlanden, is als een van de weinige laagveengebieden in Nederland nooit ingepolderd. Het veen is daardoor niet ingeklonken, het gebied ligt twee meter hoger dan de omringende polders. Voordat in de middeleeuwen met het wegmalen van water werd begonnen lagen alle polders in Nederland zo hoog. Vlietlanden is een van de weinige overgebleven oorspronkelijke laagveengebieden ter wereld.

Vissen in recreatiegebied Vlietland

Karpervissen in recreatiegebied Vlietland

Karpervissen in recreatiegebied Vlietland is zeer succesvol tussen de maanden Mei en Oktober.

Voer 1 á 2 dagen voor met grote boilies en/of tijgernoten en je kansen nemen direct al toe. De karpers zijn gewend om grote afstanden af te leggen, dus breng genoeg voer om ze vast te houden op de stek. Heb je er één gevonden, blijf dan nog even zitten. De kans op nòg een aanbeet is groot.

Vis en voer rondom de plekken met een interessant diepteverloop. Zeker als je gaat karpervissen in de herfst heb je goede kansen!

Witvissen in recreatiegebied Vlietland

Tijdens het witvissen op de Vlietlanden heb je de kans om grote hoeveelheden vis te vangen, waaronder grote brasems en dikke voorns.

Vis met schraal voer en veel aas. Er is vaak voldoende aanvoer van aas en lokvoer nodig, waardoor de vis snel kan worden gevonden en als er een school brasems over de voerplek komt, kun je ze een tijdje vasthouden op de stek. 

Het is afhankelijk van het seizoen, waarbij in het verleden Mei een goede vangstmaand was, is tegenwoordig augustus en september vaak een top maand om te vissen in recratiegebied Vlietland.

Roofvissen in recreatiegebied Vlietland

Om succesvol op baars en snoekbaars te vissen in recreatiegebied Vlietland moet je eerst antwoord hebben op de vraag, “Hoe diep is recreatiegebied Vlietland?”. 34 meter is het antwoord, echter heb je meer nodig. Check Genesis Maps om te zien waar de echt interessante dieptes en taluds zitten.

Ga bijvoorbeeld met een bootje en de dropshot of pad. Kies sowieso voor een finesse techniek om succesvol te zijn, vergeet voor baars de plekken met harde bodem niet te bevissen.

Snoek vang je in de zomer en najaar in de watergangen naar de plas toe en rondom de eilanden. Ga lekker trollen langs de kantzones met een visboot en kunstaas dat ongeveer 1,5 meter diep loopt.

Kies natuurlijke kleuren want het water is kraakhelder. Werp ook eens een ondiepe baai uit met snoekstreamers, je zult versteld staan.

Visboot huren in recreatiegebied Vlietland

Huur een motorboot en ga het water op met een stevige boot om te vissen. Het is misschien wel de mooiste manier om de Vlietlanden te ontdekken. Lekker in de zomer of visvakantie het water op met vrienden en hengels. 

De Vlietlanden kun je ook goed met een eigen boot ontdekken. Kies dan voor de trailerhelling aan de Rietpolderweg 7, Leidschendam of ga vissen met de rubberboot + elektro

De Vliet langs de plassen is ook ideaal voor het trollend vissen met kunstaas langs de talud rand, kies voor een diepgang van 1 meter en je moet wel een aanbeet krijgen.

De beste visstekken van recreatiegebied Vlietland: Alles wat je moet weten

Op zoek naar de beste bestemming voor je visvakantie? Check dan zeker de vakantie huisjes in de buurt, dit zijn droomlocaties voor vissers.

De beste visstekken van Recreatiegebied Vlietland zijn de stekken die je zelf ontdekt. Het watergebied is zo divers dat we niet specifiek één stek als beste aan kunnen wijzen.

Heb jij tips wat betreft visplekken en vistechnieken specifiek voor recreatiegebied Vlietland? Deel deze dan met ons, en wij nemen ze op in de tekst.

Help andere vissers zodat ook zij plezier beleven met de hengel aan de waterkant.

Vissen in Zuid-Holland

Visdocumenten voor recreatiegebied Vlietland

Met de landelijke vispas mag je in het recreatiegebied vissen, dit geldt niet voor de Vliet.

Visrechthebbende Recreatiegebied Sportvisserij Zuidwest Nederland – Drimmelen;

  • Snoek moet onmiddellijk na de vangst levend in hetzelfde water worden teruggezet
  • Het is verboden te vissen in de boten- en jollenhaven.
  • Nachtvissen uitsluitend van 1 maart tot en met 31 okt.
  • Let op: als schuilmiddel is alleen een
    paraplu toegestaan.

Vliet vanaf de sluizen bij Leidschendam tot aan de Lammerbrug te Leiden en tot het eindpunt in Leiden. het gedeelte vanaf de grens Den Haag/Rijswijk (Broeksloot) tot aan de sluizen in Leidschendam:

Benodigde documenten Vliet:
Vispas van vereniging HSV GHV – Groene Hart – Den Haag of Sportvisserijbelangen Delfland – Delft of HSV Groot Rotterdam – Rotterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *