Friesland

Elfstedentocht vissen

Ga vissen in alle elf steden in Friesland

It giet oan, jouw ideale 10-daagse visvakantie in Friesland!

De Elfstedentocht is een legendarische schaatstocht die bekend staat om zijn uitdagende parcours van 199 kilometer langs elf steden in Friesland. Maar waarom zou je de Friese elf steden niet één voor één gaan bevissen? Jaarlijks gaan er meerdere fanatieke vissers naar de Friese wateren om deze Elfstedentocht te vissen. Dé ideale vakantie voor fanatieke vissers.

De route van de Elfstedentocht bestaat uit tal van visrijke wateren, de Friese meren, kanalen en vaarten zijn goed bereikbaar en bieden een uitdagend visbestand. Vissers vanuit het hele land en buitenland komen naar Friesland om te genieten in de prachtige omgeving.

Het vissen van de Elfstedentocht biedt vissers een unieke ervaring. Het is een geweldige gelegenheid om te ontspannen, te genieten van de natuur en tegelijkertijd lekker te vissen.

Wij geven je de beste plekken om te overnachten, vistips per viswater op de route en de beste vissoort per elfsteden-stad. Dus pak je vispas, verzamel je visuitrusting en geniet van een onvergetelijke viservaring langs de Elfstedentocht wateren van Friesland tijdens de Elfstedentocht voor vissers.

Overzicht;

Benodigdheden;

Als roofvisser, witvisser en karpervisser is het gaaf om de Elfstedentocht te vissen, het is nog gaver om alle visstijlen te combineren en te ontdekken.

Wij dagen je uit om zowel je roofvishengels, vaste stok maar ook een hengel voor het karpervissen mee te nemen.

 • Spinhengelset of reel hengel set 
  – Kunstaas zwemdiepte 1-2 meter
  – Accessoires voor je montage
  – Onthaaktang
 • Karper hengel set
  – Tijgernoten, micro-pellets/hennep en boilies
  – Karper montages en rigs
  – Schepnet + onthaakmat
 • Vaste stok van 5-6 meter en/of feederhengel
  – Dobbertuigjes 0,75 tot 3 gram
  – Reserve voerkorven
  – Micro wartels voor de feedermontage
  – Hakensteker
  – Allround lokvoer
  – Reserve onderlijntjes 20cm en 60 cm

Overige benodigdheden en maden zijn ook te koop bij lokale hengelsportzaken. Lees hier hoe jij de maden in topconditie houdt.

Vooraf regelen;

 • Vispas
 • Overnachtingen
 • Lunchpakketjes of lunchplekken
 • Bootverhuur Dag 4 bij Sloten (Marswal)
 • Boorverhuur dag 6 bij Grou (Kuilart)

Let op; In verband met de Gesloten Tijd raden we je aan om de Elfstedentocht niet te vissen tussen 1 maart en de laatste zaterdag van mei. 

Begin met vissen in Leeuwarden

Begin op de dag van aankomst met het voorvoeren op karper op de Sneekertrekvaart en start met vissen in de Zwettehaven. In de Zwettehaven van Leeuwarden is de start van de Elfstedentocht en de haven bevat een goed visbestand. Vissoorten die je hier zou kunnen vangen zijn brasem, voorn, baars, snoek, snoekbaars en karper. Voor karper dien je geluk te hebben op de eerste dag, vaak loont het voorvoeren op kanalen dat is mede de reden om op de eerste dag alvast te voeren voor dag 2.

Wil je gericht op snoekbaars? Dan is het raadzaam om op de dag van aankomst rondom de schemering nog even door te vissen. Dit is vaak het moment dat snoekbaars actiever gaat azen.

Overnachting één in Leeuwarden: Lees voor een goede overnachtingsplek onder aan de pagina onze tips. Hier geven we per nacht een goede slaapplek als tip.

Zwette of de Sneekertrekvaart

De Zwette, ook wel sneekertrekvaart genoemd is ideaal voor het struinend vissen op snoek, vaste stok vissen en karpervissen. Op dag 2 beginnen we in de ochtend met het opnieuw licht aanvoeren van de aangevoerde stek met hennep, micro pellets en starten we met vissen met een enkele tijgernoot aan de hair. Hierdoor proberen we snel actie te krijgen, deze stek bevissen we maximaal twee uur. Geen actie? Dan gaan we door naar de stadsgrachten van Sneek.

Vissen in Friesland

Vissen in Sneek

Vanaf de Sneekertrekvaart vissen we verder in de Stadsgracht van Sneek. Dit water is ideaal voor streetfishing en of het vissen met de vaste stok. 

Voor streetfishing gebruiken we het liefst kleine shads en/of creature baits. Voor de stekken waar ook grotere vis goed te scheppen is met het schepnet kunnen we ook met groter kunstaas gaan werpen. 

Sneek is tevens een ideale plek om even snel tussendoor lunch of broodjes te scoren. Na de lunch of in de middag verplaatsen we naar IJlst.

Vissen in IJlst

In IJlst wil je op de Geeuw en de Wijddraai vissen. Voordat we hier starten voeren we nog even snel de Wijde Wijmerts aan. Vooral rond Osingahuizen zijn interessante karperstekjes te maken. Deze voeren we alvast voor dag 3. 

In de namiddag en avond van dag 2 vissen we nog even op roofvis en/of witvis op De Geeuw en Wijddraai. Vis met felgekleurd kunstaas op roofvis of ga lekker met de vaste stok de rietkragen af op zoek naar de voorns en brasems. Afhankelijk van de beschikbare tijd kun je hier nog wat stekjes afvissen op zoek naar jouw favoriete vissoort.

Overnachting twee in IJlst: Lees voor een goede overnachtingsplek onder aan de pagina onze tips. Hier geven we per nacht een goede slaapplek als tip.

Wijde Wijmerts
De ochtend van dag 3 vissen we het aangevoerde stekje af. Deze stek geven we net als de dag ervoor maar 2 uurtjes de tijd. Hier moeten we actie krijgen, anders dan gaan we weer door naar de andere stek.

Teveel tijd besteden op 1 stek betekent dat niet alle wateren binnen de gestelde zaterdag tot zaterdag te vissen is. Heb je langer de tijd/vakantie, besteed dan gerust meer tijd per stek, viswater of stad.

Na een korte ochtend op de Wijde Wijmerts, gaan we struinend vissen richting Sloten. 

vissen in friesland

Vissen in Sloten

Struinend vissen op dag 3 doen we in de Nauwe Wijmerts richting Woudsend, de Noorder Ee bij Woudsend en de Woudsender Ee richting het Slotermeer

We gaan struinend vissen met kunstaas op snoek. Kies voor felgekleurde kunstaasjes want het water kan troebel zijn. De beste resultaten halen wij met kunstaas van 10 tot 14 centimeter en felle kleuren. 

Kies bij veel waterplanten bijvoorbeeld voor een spinnerbait, en in het najaar voor jerkbaits of pluggen met een mooie flankende zwemactie. 

Overnachting drie in Sloten: Lees voor een goede overnachtingsplek onder aan de pagina onze tips. Hier geven we per nacht een goede slaapplek als tip.

Dag 4 huren we een boot bij Marswal en vissen we op de Luts, Slotergat en Slotermeer. 

Bij Recreatiepark Marswal kun je de Whaly huren, hiermee kun je perfect op een snelheid van 3-4 km/per uur trollen op de Luts, de vaargeul van het Slotermeer en het Slotergat. Kies voor verschillende pluggen of shads qua zwemdiepte en ga zigzaggend door de vaargeul. Let op, je bent te gast in de vaargeul dus houdt ten allen tijde de andere watersporters in de gaten.

Het doel van zigzaggen is vooral het versnellen en vertragen van de zwemsnelheid van je kunstaas. Door meer richting het kant talud te varen en vervolgens er weer vanaf vis je precies op de plek waar de meeste rovers liggen, namelijk de rand van de vaargeul.

Overnachting vier in Sloten: Lees voor een goede overnachtingsplek onder aan de pagina onze tips. Hier geven we per nacht een goede slaapplek als tip.

De volgende dag, dag 5, beginnen we aan de Skouleane in Oudemirdum. Hier vissen we de Wyldemerkplas af en Spoekhoekster Feart richting de Oude Karre bij Grou. Afhankelijk van de vangsten rijden we in de middag alvast door naar Stavoren. 

visvakantie in friesland

Vissen in Stavoren

In Stavoren voeren we alvast wat stekken op de Dijksvaart, Het Wijd, de Gronzen en de Indijk voor karper en/of witvis. 

In de avond wordt er dan nog kort op de Stadgracht gevist op roofvis.

Overnachting vijf in Grou: Lees voor een goede overnachtingsplek onder aan de pagina onze tips. Hier geven we per nacht een goede slaapplek als tip.

Dag 6 huren we de Polyvlet bij de Kuilart. Met de polyvlet gaan we trollen met kunstaas op de Oude Karre, Oorde en Holken bij Grou, trollen we de vaargeul van Morra richting het Johan Frisokanaal.

Hierbij gebruiken we weer hetzelfde kunstaas als bij het Slotermeer. Neem vooral weer de stukken kunstaas waar je eerder goed mee hebt gevangen, deze zullen ook hier weer succesvol zijn. Vang je een snoek, snoekbaars of baars? Werp dan dat gedeelte nog even secuur uit, grote kans dat er nog een paar in de buurt liggen.

In de avond van dag 6 voeren we wederom de stekken op de Dijksvaart, Het Wijd, de Gronzen en Indijk aan.

Overnachting zes in Stavoren: Lees voor een goede overnachtingsplek onder aan de pagina onze tips. Hier geven we per nacht een goede slaapplek als tip.

Dag 7 vissen we aangevoerde stekken af. Heb je gevoerd voor karper, ga dan op pad met de karperuitrusting. Vis je speciaal op grotere witvis zoals brasems en zeelten, kies dan voor de vaste stok en/of feederhengel.

Kies in beide gevallen voor de hit en run techniek, hierdoor kun je meer vissen in minder tijd vangen!

Vissen in Hindeloopen

In de avond van dag 7 kunnen we dan eten in Hindeloopen en daarna nog even werpen met kunstaas op de Zijlroede en Dijksvaart/Oostervaart.

Overnachting zeven in Workum: Lees voor een goede overnachtingsplek onder aan de pagina onze tips. Hier geven we per nacht een goede slaapplek als tip.

Wil je weten hoe diep deze Friese kanalen en vaarten zijn? Kijk dan even op Sonar Chart Viewer, deze kaart is digitaal en geeft een goede indicatie van het verwachte diepteverloop.

Vissen in Workum

Na een heerlijke overnachting in Workum beginnen we aan een dagje actief roofvissen. Kies jouw “weaopons-of-choice” en ga vandaag voor baars, snoekbaars of snoek. We gaan wederom actief stekhoppen, ditmaal roofvissend langs de volgende Friese viswateren; de Horsea, de Burevaart, de Diepe Dolte en de Workumertrekvaart in Workum en het Kruiswater, Witmarsumervaart en Harlingervaart in Bolsward.

Struin langs de Workumer bruggen, inhammetjes, haventjes en andere onderbrekingen en je maakt kans op een dag vol actie.

Vissen in Bolsward

Het Kruiswater en de Witmarsumervaart in Bolsward lenen zich vooral voor streetfishing. Pak dus je kleine shads, creature baits en/of dropshot montage en ga op zoek naar grote baars. Met name de stekken waarbij de zon en schaduw(licht en donker) zich afwisselen zijn interessant. Stem de kleur van het kunstaas af op de waterkleur. 

Begin weliswaar met felle kleuren, deze zijn over het algemeen het beste in Friese wateren.

De Harlingervaart vis je af met jerkbaits of weedless kunstaas in de buurt van waterplanten. 

Vissen in Harlingen

Vissen in Harlingen

Overnachting acht in Harlingen: Lees voor een goede overnachtingsplek onder aan de pagina onze tips. Hier geven we per nacht een goede slaapplek als tip.

We overnachten in Harlingen aan de Harlingervaart. Na heerlijk geslapen te hebben, gaan we vroeg op pad richting de Bolswardervaart, Ooster- en zuidergracht en het Van Harinxmakanaal. Hier proberen we in de ochtend vroeg succes te boeken met streetfishing. Afhankelijk van de vangsten moet je even de tijd inschatten.

Einde ochtend en de middag struinen we verder op zoek naar snoek in de Dijksvaart, de Roptavaart en de Sexbierumervaart. Dit zijn echt ideale viswateren voor het snoeken in Friesland. Redelijk ondiep, grillige oevers en veel waterplanten. Wat wil een snoekvisser nog meer?

Aan het einde van de dag gaan we voeren op voor de laatste dag. Er moet gevoerd worden op de volgende viswateren; Dongjumervaart, De Ried van Getswerderzijl, Berlikumerwijd, Moddergat, Wierzijlsterrak, Zuidhoekstervaart/Blikvaart, Leister Feart, Finkumervaart en de Dokkumer Ee. Neem er dus echt even de tijd voor om te zorgen dat er alvast voer op de stekken ligt.

Na het voeren gaan we nog even streetvissen op de Kromme- en Noordergracht.

Vissen in Franeker

Overnachting negen in Stiens: Lees voor een goede overnachtingsplek onder aan de pagina onze tips. Hier geven we per nacht een goede slaapplek als tip.

Dag 10 bevissen we de laatste wateren voordat we naar huis gaan. Op iedere stek vissen we niet langer dan een 15 minuten tot 30 minuten. Het is hit en run, de vis moet er al zijn om ze te vangen. Kies voor een PVA stick aan je montage en/of vis met een ronnie-rig met pop up.

We willen per stek snel resultaat. Des te sneller en effectiever je bent, des te meer tijd heb je op het slot stuk van deze prachtige vistrip, de Dokkumer Ee. 

Vissen in Dokkum

De Dokkumer Ee is het slotstuk van deze visvakantie. Dit grote kanaal richting Dokkum heeft tijd nodig voor karper, mede daarom was het voorvoeren belangrijk. Dit kan zowel voor karper, witvis maar bijvoorbeeld ook voor het statisch snoekvissen in je voordeel werken. 

Door voor te voeren met een interessante aaskeuze voor jouw vissoort, kun je de kans op deze soort aanzienlijk vergroten. Visvoer, voor welke vissoort dan ook is een “transportmiddel”, het zorgt ervoor dat de vis alvast naar jouw beoogde stek is gezwommen. Hierdoor hoef jij niet meer lang te wachten tijdens je vissessie op de eerste aanbeet. Dit is één van de geheimen om succesvol te zijn tijdens het vissen. 

Geloof ons maar, het werkt voor iedere vissoort op ieder water! Zwemt de jouw favoriete vissoort in dat viswater? Dan kun jij ze voorafgaand aan jouw vissessie alvast lokken naar jouw stek, 100%.

Overnachtingsplekken:

Om de elfstedentocht in 10 dagen te kunnen vissen, hanteer je het volgende schema. We gaan uit van een periode van zaterdag tot en met maandag;

 1. De eerste overnachting (Za-Zo); Leeuwarden
  – De Dream B&B, Leeuwarden
 2. De tweede overnachting(Zo-Ma); IJlst
  – B&B Nooit Gedagt, IJlst
 3. De derde overnachting(Ma-Di); Sloten
  – Herberg Boswijck, Wijckel
 4. De vierde overnachting(Di-Wo); Sloten
  – Herberg Boswijck, Wijckel
 5. De vijfde overnachting(Wo-Do); Grou
  – B&B Perruque, Koudum
 6. De zesde overnachting(Do-Vr); Stavoren
  – B&B De olde Banck, Stavoren
 7. De zevende overnachting (Vr-Za); Workum
  – Hotel Workum, Workum
 8. De achtste overnachting (Za-Zo); Harlingen
  – Harlingen Staete, Harlingen
 9. De negende overnachting (Zo-Ma); Stiens
  – B&B Stiens, Stiens

De beste visstekken van Friesland: Alles wat je moet weten

Wil je de viswateren in Friesland echt ontdekken? Boek dan een visvakantie in Friesland en neem de tijd om een viswater en visstek ècht goed aan te pakken.

Heb jij tips wat betreft wateren en vistechnieken specifiek voor de Friese viswateren? Deel deze dan met ons, en wij nemen ze op in de tekst.

Help andere vissers zodat ook zij plezier beleven met de hengel aan de waterkant.

Elfstedentocht met de camper

Geen losse overnachtingen boeken? Met je camper kun je langs de 11 steden reizen en onderweg stoppen bij de vele viswateren die Friesland doorkruisen. Bovendien kun je aan bijna alle oevers van de meren en kanalen genieten van rustige en schilderachtige visplekken. Liever op een camping overnachten? Stop dan zeker eens bij dé 11 steden camping.

vissen in friesland

Lijst van viswateren Hengelsportvereniging Friesland:

Leeuwarden:

 • Zwette
 • Van Harinxmakanaal (tot Franeker)

Sneek:

 • Van Harinxmakanaal (vanaf Franeker)
 • Sneekermeer (deels)

IJlst:

 • Van Harinxmakanaal (deels)
 • Ee

Sloten:

 • Slotervaart
 • Morra

Hindeloopen:

 • IJsselmeer (deels)

Workum:

 • Workumertrekvaart
 • IJsselmeer (deels)

Stavoren:

 • Stavoren Haven
 • IJsselmeer (deels)

Bolsward:

 • Workumertrekvaart (deels)

Franeker:

 • Franekervaart
 • Van Harinxmakanaal (deels)

Harlingen:

 • Van Harinxmakanaal (deels)
 • Waddenzee (deels)

Dokkum:

 • Dokkumer Ee
 • Dokkumer Grootdiep

Waar mag je vissen in Friesland?

In Friesland mag je overal vissen

Voorwaarden en bepalingen:

Snoek moet onmiddellijk na de vangst levend in hetzelfde water worden teruggezet

Click here to display content from www.google.com

Friesland heeft als enige provincie alle wateren ingebracht. Hierdoor mag je in alle wateren van Friesland vissen, mits je een vispas hebt. Enkele wateren zijn beschermd, hier staat dan ook aan de waterkant aangegeven dat visrecht of looprecht ontbreekt.

De originele elfsteden tocht is 199 kilometer over ijs. De fietselfstedentocht is 235 kilometer, omdat de over de weg plaatsvind.
stad afstand vanaf startpunt (km)
Leeuwarden (start) 0
Sneek 22
IJlst 26
Sloten 40
Stavoren 66
Hindeloopen 77
Workum 86
Bolsward 99
Harlingen 116
Franeker 129
Dokkum 174
Leeuwarden (finish) 199
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We value your privacy

We use cookies to enhance your browsing experience, serve personalized ads or content, and analyze our traffic. By clicking "Accept All", you consent to our use of cookies.