Friesland

Vissen op de Fluessen

Vissen op de Fluessen

De Fluessen is een groot meer gelegen in Friesland, tussen Balk, Koudum en Heeg. Het is een fantastische visplek met een grote variatie aan vissoorten, waaronder snoek, baars en karper. Vooral in de zomer is de Fluessen een populaire locatie voor vissers en watersportliefhebbers. In de omgeving zijn verschillende campings en vakantieparken te vinden waar je kunt verblijven en je kunt voorbereiden op een dagje vissen.

Wij geven je graag tips voor diverse vistechnieken en seizoenen, zodat je het meeste uit je vissessie op de Fluessen kunt halen. Het meer is niet overal even diep, dus het is belangrijk om de beste visstekken te vinden en de juiste visuitrusting te gebruiken voor een succesvolle dag op de Fluessen.

Geschiedenis van de Fluessen

De Fluessen is het één na grootste meer van Friesland na het Tjeukemeer en ligt ten noordoosten van De Holken. Het meer gaat in het noordoosten over in het Heegermeer. De naam is afgeleid van flues, drijvende plaggen. Het Heegermeer, de Fluessen en de Morra zijn tijdens het Saalienglaciaal door een gletsjer in de ondergrond uitgeslepen; ze vormen in feite een langgerekt gletsjerdal. De oppervlakte van het meer is 15,16 km². Het meer vormt een geheel met het Heegermeer, dat een oppervlakte heeft van 6,98 km². De gezamenlijke oppervlakte is 22,14 km², slechts iets kleiner dan het Tjeukemeer (23,42 km²).

In het meer bevinden zich enkele (kunstmatige) eilandjes, waarvan de Langehoekspolle het grootst is. Midden door het meer loopt een betonde scheepvaartroute die onderdeel is van het Johan Frisokanaal.

De Fluessen is onderdeel van het natuurreservaat Oudegaasterbrekken, Fluessen en omgeving, een natura2000-gebied. Het wordt beheerd door Staatsbosbeheer en It Fryske Gea. Het deel dat beheerd wordt door het It Fryske Gea wordt Fleuzen genoemd. Dit gebied omvat niet alleen de Fleussen maar ook delen van de Morra. Het bestaat uit open water met eilandjes, boezemlanden, rietzomen en wilgenbos en is in diverse deelgebieden opgedeeld.

Bron; Wikipedia 

Vissen op de Fluessen

Snoekvissen op de Fluessen

Snoekvissen kan zeer succesvol zijn op de Fluessen maar niet zozeer gemakkelijk. De snoek houdt zich in de zomer en najaar vooral op rond de rand van de vaargeul en waterplanten. Vis tussen de waterplanten met spinnerbaits, weedless shads en/of snoekstreamers. Dit zijn de betere aasjes voor het actief werpen op snoek. 

Afhankelijk van de dag liggen ze onderaan of aan de bovenkant van het talud te wachten op de witvis die de ondiepte op- en afzwemt. Ook het trollen met de fireball in de vaargeul kan zeer effectief zijn. Vergeet in het vroege voorjaar en begin van het najaar niet de ondiepe uitlopers uit te werpen, dit zijn vaak ook goede stekken nabij interessante diepteverlopen. De sluis aan de noordzijde, instroompunten van de kanalen en havenmondingen zijn ook interessant om secuur uit te werpen.

Dieptekaart Fluessen

De dieptekaart van de Fluessen vind je op Sonar Chart Viewer en Genesis maps. Zij geven hèt antwoord op de vraag “Wat is de diepte van de Fluessen?”. Richt je voornamelijk op de interessante dieptes kort bij de kant zodat je ook werpend succesvol kan zijn. En dus geen boot nodig hebt.

Heb je de eerste keer niet wat gevangen? Kom dan zeker vaker terug, want als je het eenmaal doorkrijgt wat de goede momenten in het jaar zijn dan kun je iedere sessie vis vangen op de Fluessen ongeacht welke visserij of techniek je voor ogen hebt.

Leestip: Snoeken op groot water

Karpervissen op de Fluessen

Volg op de Fluessen de wind, staat de wind een paar dagen op één zijde te blazen dan ben je daar al in je voordeel. Check de Unifish app en schat je kansen in, vermijd de noordenwind en probeer je vissessie te plannen bij een dalende luchtdruk tussen 1015 en 1020Hpa.

Kies een stek met interessante diepteverloop en in de zomer in de buurt van waterplanten. 

De karpers liggen in de winter, diep en in de luwte. In de zomer ondiep en aan de windzijde. In het voorjaar en najaar zullen de vissen tussen zomer en winterstekken zwemmen.

Voer 1 á 2 dagen voor met grote boilies en/of tijgernoten en je kansen nemen direct al toe. De karpers zijn gewend om grote afstanden af te leggen, dus breng genoeg voer om ze vast te houden op de stek. Heb je er één gevonden, blijf dan nog even zitten. De kans op nòg een aanbeet is groot, zowel overdag als in de nacht zijn de karper goed te vangen.

Wil je het karpervissen op groot water echt goed aanpakken? Lees dan onze tips!

Roofvissen op de Fluessen

Op de Fluessen wordt vaak op snoekbaars gevist. Het meer kent namelijk grote diepteverschillen en aan de rand van de vaargeul kun je goed baars en snoekbaars vangen. Met name vanaf de boot zijn deze stekken goed uit te vissen. Voor de baars is de dropshot techniek erg effectief, voor de snoekbaars ook en voor snoekbaars is pelagisch ook populair bij de geoefende roofvissers. 

Gelukkig is er ook vanaf de kant en ook vanaf de boot zonder dure apparatuur goed roofvis te vangen.

Zoek de diepere stekken zoals de vaargeul of stekken met veel waterplanten en je kunt al snel baars en snoekbaars vangen. Doe je huiswerk goed met de Genisis map en/of Sonar Chart Viewer je beleeft een goede visdag als je wilt baarsvissen of snoekbaarsvissen op de Fluessen.

Vergeet in het voorjaar vlak voor- en na de gesloten tijd de ondieptes rondom de omliggende vaarten niet.

Witvissen op de Fluessen

Tijdens het witvissen op de Fluessen heb je de kans om grote hoeveelheden vis te vangen, waaronder grote brasems en windes en dikke voorns.

Vis met schraal voer en veel aas. Er is vaak voldoende aanvoer van aas en lokvoer nodig, waardoor de vis snel kan worden gevonden en als er een school brasems over de voerplek komt, kun je ze een tijdje vasthouden op de stek. 

Het is afhankelijk van het seizoen, waarbij in het verleden Mei een goede vangstmaand was, is tegenwoordig augustus en september vaak een top maand om te feedervissen op de Fluessen. Zoek in de zomer de witvis ook in de buurt van de ondiepe uitlopers van het meer.

Visboot huren op de Fluessen

De beste visboot in regio Fluessen huur je bij de Sloep@rent

Kies voor felle kleuren kunstaas als je gaat roofvissen, het water kan erg troebel zijn. Ga trollend op zoek naar de snoek en als je een aanbeet krijgt, werp dit dan verder uit.

Deze sloepen zijn ook erg geschikt om lekker ergens tegen een rietkraag aan te leggen en vanuit te witvissen.

De beste visstekken van de Fluessen: Alles wat je moet weten

Op zoek naar de beste bestemming voor je visvakantie in Friesland? Check dan zeker vakantiepark de Kuilart, dit zijn droomlocaties voor vissers.

De beste visstekken van de Fluessen zijn de stekken die je zelf ontdekt. Het watergebied is zo divers dat we niet specifiek één stek als beste aan kunnen wijzen. Voor de roofvissers zijn de zones met waterplanten goede stekken, de serieuze karpervissers kunnen het beste rondom de instroompunten hun geluk beproeven.

Heb jij tips wat betreft visplekken en vistechnieken specifiek voor de Fluessen? Deel deze dan met ons, en wij nemen ze op in de tekst.

Help andere vissers zodat ook zij plezier beleven met de hengel aan de waterkant.

vissen in friesland

Visdocumenten de Fluessen

  1. Snoek moet onmiddellijk na de vangst levend in hetzelfde water worden teruggezet.
  2. Gevangen snoekbaars groter dan 70cm, moet onmiddellijk na vangst levend in hetzelfde water worden teruggezet.
  3. Snoekbaars gevangen in maart, moet onmiddellijk na vangst levend in hetzelfde water worden teruggezet.
  4. Nachtvissen binnen de begrenzingen van natuurgebieden van It Fryske Gea niet toegestaan (zijn met bordjes aangegeven).

De beste visstek voor witvissers is met een winkle picker in de haven zelf. Voor de karper- en roofvissers is het slim op de punt bij de haven te gaan zitten en zo de in- en uitzwemmende vissen te onderscheppen.

Het stroomkanaal Stavoren stroomt langs camping de Kuilart in de Oorde en Holken, dit is onderdeel van de Fluessen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We value your privacy

We use cookies to enhance your browsing experience, serve personalized ads or content, and analyze our traffic. By clicking "Accept All", you consent to our use of cookies.