Vissen op het Oldambtmeer

Vissen op het Oldambtmeer

Het Oldambtmeer is één van de bekendere meren in Groningen. Toch heb zeker bij de eerste keer vissen, wat extra informatie nodig. Wij geven je tips, tricks en stekken om succesvol te vissen op het Oldambtmeer.
Sportvisbrigade Logo
Sportvisbrigade
Auteur

Het Oldambtmeer is sinds 2005 een kunstmatig meer van ruim 800 hectare in Groningen. Het werd aangelegd, naast Winschoten, in het kader van het Blauwestad-project rond de plek waar vroeger het Huningameer lag.

Naast de aanleg van het Oldambtmeer is er ook 350 hectare nieuwe natuur aangelegd door het Blauwestad-project, vele recreatiefaciliteiten en de mogelijkheid om er te wonen in het nieuwe dorp Blauwestad. Er is een groot strand en het vormt een watersportgebied wat zeer interessant is voor vissers.

Rondom het meer is 25 kilometer aan dijken aangelegd. Het grootste gedeelte daarvan is te begaan te voet, of met de fiets. De gemiddelde diepte van het Oldambtmeer is 2 meter, het diepste punt is ongeveer 2,5 meter.

Karpervissen op het Oldambtmeer

Karpervissen op het Oldambtmeer is zeer succesvol tussen de maanden Mei en Oktober.

Voer 1 á 2 dagen voor met grote boilies en/of tijgernoten en je kansen nemen direct al toe. De karpers zijn gewend om grote afstanden af te leggen, dus breng genoeg voer om ze vast te houden op de stek. Heb je er één gevonden, blijf dan nog even zitten. De kans op nòg een aanbeet is groot, zowel overdag als in de nacht zijn de karper goed te vangen.

Roofvissen op het Oldambtmeer

Gelukkig is er zowel vanaf de kant en ook vanaf de boot zonder dure apparatuur goed roofvis te vangen. Zoek de stekken met veel waterplanten of waar in de zomer de waterplanten hebben gestaan en je kunt al snel baars en snoek vangen.

Doe je huiswerk goed met de Genisis map en je beleeft een goede visdag als je wilt baarsvissen of snoekbaarsvissen op het Oldambtmeer.

Witvissen op het Oldambtmeer

Tijdens het witvissen op het Oldambtmeer heb je de kans om grote formaten witvis te vangen, waaronder grote brasems en dikke voorns.

Vis met schraal voer en veel aas. Er is vaak voldoende aanvoer van aas en lokvoer nodig, waardoor de vis snel kan worden gevonden en als er een school brasems over de voerplek komt, kun je ze een tijdje vasthouden op de stek. 

Het is afhankelijk van het seizoen, waarbij in het verleden Mei een goede vangstmaand was, is tegenwoordig augustus en september vaak een top maand om te vissen op het Oldambtmeer.

Snoekvissen op het Oldambtmeer

Snoekvissen kan zeer succesvol zijn op het Oldambtmeer maar niet zozeer gemakkelijk. De snoek houdt zich in de zomer en najaar vooral op rond de waterplanten. Vis tussen de waterplanten met spinnerbaits, weedless shads en/of snoekstreamers. Dit zijn de betere aasjes voor het actief werpen op snoek. 

Afhankelijk van de dag liggen ze aan de windkant of in de luwte te wachten op de witvis die de zone in en uit zwemt. Ook het trollen met ondiep kunstaas kan zeer effectief zijn om de snoek te vinden. 

Vissen op het eemmeer

Visboot huren op het Oldambtmeer

Huur de Whaly bij Bootverhuur Blauwestad en je kunt lekker vissen en of touren over het Oldambtmeer.

Ga dropshotten of trollen met ondiepe crankbaits of werp de wierbedden af met kunstaas.

Meerdere technieken kunnen zeer effectief zijn op het Oldambtmeer het belangrijkste is om de vissen eerst te vinden. 

Onze tip, begin met trollen tot de eerste aanbeet en werp dat stuk dan secuur uit.

Dieptekaart Oldambtmeer

De dieptekaart van het Oldambtmeer vind je op Sonar Chart Viewer en Genesis maps. Zij geven hèt antwoord op de vraag “Wat is de diepte van het Oldambtmeer?”.

Heb je de eerste keer niet wat gevangen? Kom dan zeker vaker terug, want als je het eenmaal doorkrijgt wat de goede momenten in het jaar zijn dan kun je iedere sessie vis vangen op het Oldambtmeer ongeacht welke visserij of techniek je voor ogen hebt.

Leestip: Snoeken op groot water

Vissen op het Oldambtmeer: Alles wat je moet weten

Tips voor je visvakantie? Boek bijvoorbeeld een visvakantie in groningen en ontdek in jouw vakantie het vissen op het Oldambtmeer. 

De beste visstekken zijn de stekken die je zelf ontdekt. Het water is zo groot en de stekken zo seizoens afhankelijk dat we niet specifiek één stek als beste aan kunnen wijzen. Voor de roofvissers zijn de waterplanten goede stekken, voor de serieuze karpervissers zijn het de stekken aan de noordwestkant van het water.

Heb jij tips wat betreft vistechnieken specifiek voor het Oldambtmeer? Deel deze dan met ons, en wij nemen ze op in de tekst.

Help andere vissers zodat ook zij plezier beleven met de hengel aan de waterkant.

vissen in groningen

Visvergunning Oldambtmeer - Blauwestad

Toelichting:
• Trailerhelling Finsterwolde. Hier kunt u gratis uw visbootje in het water laten.

Let op: parkeer uw auto met trailer zodanig dat andere gebruikers een ruime draaicirkel houden. Parkeer daarom in de berm langs het pad, daar staat u niemand in de weg.

 • Pier van Oostwold. Hier bevindt zich een vissteiger voor mindervaliden. Deze steiger loopt tientallen meters het meer in. Een speciale P-plaats is aanwezig.
 • Eind Clingeweg. Hier vindt u naast het fietspad eveneens een mindervaliden vissteiger.
 • Brug Kanaaljuffer Zuiderringdijk. Parkeren bij de brug is niet toegestaan. Gebruik de parkeerplaats nabij brug.
 • Groenelaan. De steigers aan de oever achter de Groenelaan zijn privé-eigen- dom. Vissen is hier dus niet toegestaan.
 • ‘De Meerkant’ school Oostwold. Achter de school is ruime parkeergelegenheid.
 • Steiger bocht Hoofdstraat Het Park. Het is niet toegestaan voor de ingang van
 • de steiger te parkeren. De ingang moet op last van de brandweer worden
 • vrijgehouden. Parkeren is mogelijk in de berm op enige afstand vanaf de ingang. Het gebruik van lokvoeders dient zoveel mogelijk te worden beperkt.

Het is verboden:

 • Zich met auto’s, motoren, bromfietsen of andere vervoermiddelen op oevergronden, onderhoudspaden en dijken te begeven.
 • Om te vissen vanaf bruggen en voor de doorvaartopening van vaste bruggen of op andere wijze de scheepvaart te belemmeren.
 • Te vissen tussen 2 uur na zonsondergang tot 1 uur voor zonsopkomst.
 • Binnen de bewoonde gebieden aan te leggen of stil te liggen.
 • Te vissen in de woongebieden en op plekken waar de privacy van bewoners kan worden verstoord. Dit geldt niet voor kinderen tot 14 jaar, afkomstig uit Blauwestad, mits in bezit van een geldige (jeugd)toestemming en mits zij de privacy van bewoners niet verstoren.

Voorwaarden met betrekking tot de uitoefening van de sportvisserij:

 • Sportvisserij is uitsluitend toegestaan vanaf de op de bijgevoegde kaart aangegeven oevers.
 • Vissen vanuit een boot is toegestaan mits de overige scheepvaart niet wordt belemmerd en men zich strikt houdt aan de overige regels met betrekking tot vaarrecreatie.
 • Alle gevangen vis dient in hetzelfde water te worden teruggezet en uitzet van elders gevangen vis is strikt verboden.
 • Parkeren is alleen toegestaan op parkeerplaatsen of direct naast de weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *