Vissen in de Maasplassen

Ontdek het vissen in de Maasplassen

De Maasplassen zijn een prachtig stukje natuur in Limburg, en een populaire bestemming voor vissers. Er zijn tal van soorten vis te vinden in de Maasplassen, zoals snoek, baars, snoekbaars, blankvoorn, karper en meer. Voordat je gaat vissen in de Maasplassen, geven wij je tips en tricks om succesvol te vissen in de Maasplassen van Limburg.
Sportvisbrigade Logo
Sportvisbrigade
Auteur

Geschiedenis van de Maasplassen in Limburg

Bron: Wikipedia
De Maasplassen zijn grindgaten, ze ontstonden door de winning van grind dat er voorkomt dankzij afzetting door de Maas. Grindwinning aan de Maas begon al in de 19e eeuw. Na de Tweede Wereldoorlog begonnen ondernemingen de uiterwaarden grootschalig af te graven. Na 1990 is de grindwinning afgebouwd, al wordt er nog op enkele plaatsen grind gedolven.

De grindgaten bleven als grote littekens in het dal van de Maas achter. Een nieuwe bestemming werd gevonden in de waterrecreatie. Er kwamen stranden, watersportgebieden, natuurgebieden, jachthavens en campings. Het plassengebied tussen Thorn en Roermond vormt een 15 km² groot aaneengesloten recreatiegebied. Veel Maasplassen in België maken deel uit van het Rivierpark Maasvallei.

Vissen in de maasplassen (1024 x 200 px)

Karpervissen in de Maasplassen

Karpervissen op de Maasplassen is met name goed in het voorjaar en de zomer goed. De rivier is op dat moment kouder dan de stilstaande grindgaten, de karpers zoeken met name de zones op met losgroeiende waterplanten, als je met de boot op pad gaat kun je ze in de zomer ook rond de grote wierbedden met het blote oog spotten. 

Goede stekken zijn de kantzones met grote ondieptes en interessante taludranden, ook de zones waar waterplanten groeien zijn potentiële hotspots.. 

Voer als je de kans hebt, 1 á 2 dagen voor met grote boilies en/of tijgernoten. Probeer niet teveel met pellets te vissen, dit trekt zeker in de zomermaanden overmatig veel witvis aan.

Wil je het karpervissen op groot water echt goed aanpakken? Lees dan onze tips!

Roofvissen in de Maasplassen

Het pelagic vissen is erg populair in de Maasplassen, helaas ben je bij de pelagische vistechniek wel afhankelijk van dure apparatuur als je succesvol wilt zijn. 

Gelukkig is er ook vanaf de kant en ook vanaf de boot zonder dure apparatuur goed roofvis te vangen. Zoek de diepere stekken en/of stekken met veel waterplanten en je kunt al snel baars en snoekbaars vangen.

Ook de stekken met grote mosselbanken zijn favoriet. Doe je huiswerk goed met de Genisis map en je beleeft een goede visdag als je wilt baars-, snoekbaarsvissen en/of snoeken op de maasplassen.

Witvissen in de Maasplassen

Het witvissen in de Maasplassen kan met name goed met de feederhengel. Vis met lokvoer dat rijk aan vismeel is om de beste vangsten te boeken. Zeker in het voorjaar is de grote brasem erg eiwit/vismeel behoevend, speel hier dus zeker op in met je voer. Een method-feeder met pelletvoer en mini-boilie als aas kan dan zeer effectief zijn.

De voorns zijn het hele jaar goed te vangen aan een trosje maden.

In de winter zoek je de diepste stekken op om ze te vangen, gebruik dan meer aas dan voer om ze niet te verzadigen.

Dieptekaart Maasplassen

De dieptekaart van de Maasplassen vind je op Sonar Chart Viewer en Genesis maps. Zij geven hèt antwoord op de vraag “Wat is de diepte van de Maasplassen?. Richt je voornamelijk op de taludranden rondom de 5-6 meter en andere interessante diepte verlopen om succesvol te zijn op de Maasplassen.

Heb je de eerste keer niet wat gevangen? Kom dan zeker vaker terug, want als je het eenmaal doorkrijgt dan kun je iedere sessie vis vangen op de Maasplassen ongeacht welke visserij of techniek je voor ogen hebt.

Meerval vissen op de Maasplassen

Ga op pad met je bellyboot of rubberboot + dieptemeter en vis met grote trossen pieren en kwakhout. Je zult grote signalen van de bodem zien loskomen, dit zijn de meervallen van de Maas.

Wacht totdat je een goede aanbeet voelt en zet hard de haak want de bekken van de meervallen zijn hard. Sta niet raar te kijken als je een meerval haakt van boven de twee meter.

Visboot huren op de Maasplassen

Ga lekker met een sloep de Boschmolenplas op of huur een visboot op één van de andere maasplassen. Deze prachtige grindgaten zijn leuk en nog mooier om te ontdekken vanaf het water. 

Ga dus op pad met je eigen rubber visboot of huur er één van de vele aanbieders.

Nieuw 728x90

De beste visstekken van de Maasplassen: Alles wat je moet weten

Wil je de Boschmolenplas, het Leukermeer en andere maasplassen in Limburg echt ontdekken? Boek dan een visvakantie in Limburg en neem de tijd om de visstek ècht goed aan te pakken.

De beste visstekken zijn de stekken die je zelf ontdekt. Het water is zo groot en de stekken zo seizoens afhankelijk dat we niet specifiek één stek als beste aan kunnen wijzen. Voor de roofvissers zijn de inhammen en wierbedden goede stekken, voor de serieuze karpervissers zijn het de ondiepe zones en de onderkant van taludranden.

Heb jij tips wat betreft vistechnieken specifiek voor het Maasplassen, de Maas en/of bijvoorbeeld het vissen in Venlo? Deel deze dan met ons, en wij nemen ze op in de tekst.

Help andere vissers zodat ook zij plezier beleven met de hengel aan de waterkant.

Vissen in Limburg

Visvergunning Maasplassen

Reikelse Bemden: 

Je mag vissen in en lopen langs de gehele Maasplas, zoals aangegeven op de donkerblauwe delen op de hieronder afgebeelde afbeelding.

Asseltse Plassen: 

Je mag vissen in en lopen langs de gehele Maasplas, zoals aangegeven op de donkerblauwe delen op de hieronder afgebeelde afbeelding.
Je mag niet vissen in en lopen langs:
• De Nieuwe Jachthaven Asselt.

• De Grote Eindplas.
• De loswal.
• De jachthaven Ascloa.
• Achter de Kerk in Asselt.
• Het Oude Gat.
Je mag niet vissen in de delen van de plas die rood gearceerd zijn.
Je mag niet vissen in en lopen langs de Kleine Eindplas vanaf 1 december tot 1 Juni.

De Slaag, Pol, Polderveld, Tesken: 

Je mag vissen in en lopen langs de genoemde Maasplassen, zoals aangegeven op de donkerblauwe delen op de hieronder afgebeelde afbeelding.
Voor Pol geldt dat je alleen vanaf de oever mag vissen indien je lid bent van HSV. De Lou Heel. Vissen vanuit een boot is in Maasplas Pol wel toegestaan.

Je mag niet vissen in de delen van de plas die horizontaal gearceerd zijn.

Bosmolenplas: 

  • Het is verboden te vissen in het duikgebied.
  • Het water mag niet betreden worden met een boot.
  • Nachtvissen is toegestaan aan de noordelijke en oostelijke oever.
  • Het wordt geadviseerd om het voergebruik zoveel mogelijk te beperken.
  • Het is verboden meer dan 4kg (lok)voer per dag in bezit te hebben en te voeren.
  • Het meenemen en doden van gevangen vis is verboden.

Visvijver Stevensweert, Huyskensplas, Plas Brandt, Eilandplas: 

Je mag vissen en lopen langs de genoemde Maasplassen, zoals aangegeven op de donkerblauwe delen op de hieronder afgebeelde afbeelding.
Je mag niet vissen in de delen van de plas die gearceerd zijn.

In de Jachthaven gelegen op de Eilandplas mag niet gevist worden.

Voorwaarden en bepalingen

Het is verboden:
–  ’s nachts te vissen in de Midden-Limburgse Maasplassen, tussen zonsondergang en zonsopgang, tenzij in de voorwaarden anders is aangegeven;
–  om met een boot door grote groepen vogels (100+) te varen;
–  te vissen vanaf aanlegsteigers;
–  om gevangen vis mee te nemen. Alle vissen dienen levend in hetzelfde water teruggezet te worden. Uitgezonderd het voorhanden hebben van zoutwater aasvis en zoetwater aasvis. Voor zoetwater aasvis geldt een maximummaat van 25cm en een maximum van 5 stuks;
–  een leefnet te gebruiken, uitgezonderd vergunde wedstrijden.
Zonder (schriftelijke) toestemming van de eigenaar/beheerder/ exploitant mag de vergunninghouder de toeristische-recreatieve projecten, zoals jachthavens, campings en bungalowparken niet betreden.

Donkernack, De Weerd, Noordplas, Zuidplas: 

Je mag vissen in en lopen langs de genoemde Maasplassen, zoals aangegeven op de donkerblauwe delen op de hieronder afgebeelde afbeelding.

Smalbroek, Oolderplas: 

Je mag vissen in en lopen langs de genoemde Maasplassen, zoals aangegeven op de donkerblauwe delen op de hieronder afgebeelde afbeelding.
Je mag niet vissen in de delen van de Maasplassen die gearceerd zijn.

Plas Koeweide, De grote Hegge: 

Je mag vissen en lopen langs de genoemde Maasplassen, zoals aangegeven op de donkerblauwe delen op de hieronder afgebeelde afbeelding.
Je mag niet vissen in de Prins Mauritshaven.
Nachtvissen is in de maanden juni, juli en augustus toegestaan voor houders van een Nachtvistoestemming op de landtong vanaf het kunstwerk tot einde landtong in zuidelijke richting. ‘s Nachts vissen vanuit een boot is niet toegestaan.

Landtong Plas Koeweide

Voorwaarden zie Plas Koeweide, de Grote Hegge.

Dilkensplas, Molenplas, Laakerweerd/Schroevendaalseplas: 

Je mag vissen en lopen langs de genoemde Maasplassen, zoals aangegeven op de donkerblauwe delen op de hieronder afgebeelde afbeelding.
Voor de Molenplas geldt dat je alleen mag vissen vanaf een deel van de westoever tussen de 2 haaks op het waterstaande rasters (dagstrand) zoals aangegeven op de afbeelding. Bootvisserij op de Molenplas, Schroevendaalse- plas/lakerweerdplas en Dillekensplas is verboden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *