Vissen op het Noordhollandsch Kanaal

Vissen op het Noordhollandsch kanaal

Het Noordhollandsch kanaal is een favoriet water van vele vissers in de regio. Het kanaal biedt vele mogelijkheden voor ieder type visser. Toch heb zeker bij de eerste keer vissen, wat extra informatie nodig. Wij geven je tips, tricks en stekken om succesvol te vissen op het Noordhollandsch kanaal.
Sportvisbrigade
Sportvisbrigade
Auteur

Het Noordhollandsch Kanaal is een kanaal in de provincie Noord-Holland en loopt van Amsterdam-Noord, via Purmerend en Alkmaar naar Den Helder.

Het Noordhollandsch Kanaal is gegraven in het begin van de 19e eeuw in opdracht van koning Willem I. Naar hem is de Willem I-sluis in het uiterste zuiden van het kanaal in Amsterdam-Noord vernoemd. In Den Helder bevindt zich de Koopvaardersschutsluis.

Tot de aanleg van het Noordhollandsch Kanaal werd beslist bij Koninklijk Besluit van 15 april 1819. Om de kosten laag te houden verbond het kanaaltracé een aantal bestaande boezemwateren. Zo loopt het kanaal onder andere door de ringvaarten van de Buikslotermeerpolder, de Beemster en de Schermer, door Het Slochter, door de trekvaart van Amsterdam naar Purmerend, door de stadsgracht van Alkmaar en ten noorden van Alkmaar door het riviertje de Rekere. De bestaande wateren moesten wel worden verbreed en uitgediept (bron: Wikipedia).

Het Noordhollandsch kanaal is een fantastisch viswater en erg geliefd bij de vissers in de regio. Wij geven je per vistechniek en seizoen, tips, tricks en handvatten om succesvol te zijn op het Noordhollandsch kanaal.

Karpervissen op het Noordhollandsch Kanaal

Het Noordhollandsch Kanaal is fantastisch voor karpervissers, de rijke historie van dit water geeft het vissen veel charme mee. De karpervissers moeten wel even zoeken en voorwerk doen voor goede stekken, eenmaal gevonden is er echt een visje te vangen.

In de zomers trekken de karpers naar de ondiepere delen van het kanaal om af te paaien. In de winter kun je ze beter zoeken op de diepere delen van het kanaal. 

Als je een nacht gaat vissen op het Noordhollandsch Kanaal, wacht dan met “zwaarder” voeren tot de laatste boot langsvaart. Check hiervoor even de sluistijden en apps zoals Marine traffic of Shipfinder. Nadat de laatste boot langs is gekomen kun je meer voer brengen omdat dit langer blijft liggen. Zodoende heb je goede kansen in de nacht en is het vangen van één karper per nacht zeker mogelijk.

 

Roofvissen op het Noordhollandsch Kanaal

Snoekbaarsvissen op het Noordhollandsch Kanaal is met name goed te rond de schemering. Vis met een dood visje aan een sleepje in de buurt van bruggen of diepere stekken en je maakt veel kans tijdens het kantvissen op snoekbaars.

Snoek vang je het beste door trollend te vissen langs de taluds van de vaargeul, zowel het trollen met de fireball alsook het trollen met kunstaas is erg effectief. 

Baarsvissen op het Noordhollandsch Kanaal is goed zoeken, de meeste kans maak je rond de taluds van de insteekhavens of zwaaikommen. Hier profiteert de baars van de kleine aasvissen die zich hier vaak ophouden. Vis traag met kleine shads of creature baits en gebruik een ultra light hengel want de aanbeten zijn vaak voorzichtig.

Vissen op het Noordhollandsch Kanaal

Witvissen op het Noordhollandsch Kanaal

Witvissen aan het noordhollands kanaal doe je met de vaste stok op 11 meter net achter de talud rand, vis met schraal voer en een dobber van 0,5 – 2,5 gram afhankelijk van de stroming en je maakt goede kans op een leuk dag vol vangsten van voorn tot grote brasem.

Feedervissen op het Noordhollandsch Kanaal kan het beste met de korf strak tegen de overkant of tegen het talud aan van de overkant. Door te vissen met pelletvoer of schraalvoer en mini-boilies of pieren maak je goede kans op grote brasem. Wil je liever voorns, kolblei en kleinere witvis vangen kies dan voor het vissen met maden.

Bootvissen op het Noordhollandsch Kanaal

Dit is de meest effectieve manier van roofvissen op het Noordhollandsch Kanaal, met de boot! Alle stekken worden daardoor bereikbaar en waar je een aanbeet krijgt kun je nauwkeurig uitvissen. Let wel goed op tijdens het vissen want je bent te gast en de scheepvaart gaat gewoon door. 

Leg jezelf vast in een insteekhaven om nauwkeurig stekken uit te werpen op baars, vis de diepe stekken uit op snoekbaars of ga lekker trollend op zoek naar snoek. 

Een goede trailerhelling Noordhollandsch Kanaal is lastig te vinden, dus ook het vissen met eigen rubberboot is ideaal op dit water.

Tips en Tricks voor het vissen op het Noordhollandsch Kanaal

Het Noordhollandsch Kanaal is een ideaal water om lekker een dagje te gaan vissen in de zomer als je op vakantie bent in Noord-Holland.

In het voorjaar, najaar en winter is het een kwestie van de vis zoeken, maak meerdere stekjes en vis deze 1 voor 1 af. Heb je de vis gevonden, blijf dan lekker zitten en beleef een visdag vol actie.

Heb jij nog tips en tricks voor ons om te delen met anderen? Laat het ons weten, dan nemen we deze op in onze tekst. 

Alvast bedankt namens alle andere vissers. 

Vissen in Noord-Holland

Lijst van viswateren - Noordhollandsch Kanaal

  • Noordhollandsch Kanaal vanaf de grensscheiding tussen de gemeenten Den Helder en Zijpe tot aan de kolksluis te ‘t Zand
  • Noordhollandsch Kanaal van Zijperschutsluis tot West-Graftdijk, Vuile Graft
  • Noordhollandsch Kanaal vanaf West-Graftdijk, Vuile Graft tot aan de voormalige keersluis te Amsterdam-Noord (inclusief de voorhaven van de schutsluis Willem I)
     

Vis tegen de rand van het talud van de vaargeul of erboven tegen de overkant van het kanaal. Op een kanaal trekt de meeste vis langs de taludranden en rietkragen. Profiteer daarvan door juist daar je aas aan te bieden.

  • Maak altijd twee stekjes, voor de witvissers bijvoorbeeld één op 11 meter en één aan de overkant bijvoorbeeld.
  • Bij het karpervissen, 1 onder eigen kant en 1 aan de overkant.
  • En voor de roofvissers bijvoorbeeld 1 tegen een obstakel en 1 in open water. Zo spreid je de kansen en dus de kans om succesvol te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *