Vissen op de Lek

Vissen op de Lek

Natuurliefhebbers en vissers vinden hun gading in de Nederlandse rivieren. De rivier de Lek is er daar één van en biedt tal van mogelijkheden voor de sportieve visser. Of je nu op zoek bent naar snoekbaars, baars, karper of roofblei, de Lek heeft voor elk wat wils. Maar hoe pak je het aan, vissen op de Lek? In deze blog delen we onze tips en tricks voor het succesvol vissen op de Lek.

De Lek is een populaire plek om te vissen. Vooral in de zomer kun je hier veel fanatieke vissers vinden. Als je het goed aanpakt, heb je geen last van elkaar en is er genoeg vis voor iedereen. Er zijn veel verschillende vistechnieken en seizoenen die van invloed zijn op het vissen op de Lek.

Stroomgebied van de Lek

De Lek vormt tot ten westen van Culemborg de provinciegrens tussen Utrecht en Gelderland, doorkruist bij Vianen Utrechts gebied, vormt dan tot bij Willige-Langerak de Utrechts-Zuid-Hollandse grens, en stroomt vanaf daar geheel over Zuid-Hollands grondgebied.

Aan de Lek liggen geen grote steden, maar een aantal al dan niet historische plaatsen: achtereenvolgens Wijk bij Duurstede, Beusichem, Culemborg, Vianen, Nieuwegein, Ameide, Lexmond, Lopik, Nieuwpoort Groot-Ammers en Schoonhoven. Bij de monding in de Krimpenerwaard zijn: Lekkerkerk, Krimpen aan de Lek en Kinderdijk grotere plaatsen. De grootste plaats aan de Lek is Nieuwegein, waarvan het moderne centrum weliswaar niet aan de rivier ligt, maar de historische kern Vreeswijk wel.

De Lek staat onder meer via het Amsterdam-Rijnkanaal, Lekkanaal en Merwedekanaal in verbinding met andere waterwegen. Het Amsterdam-Rijnkanaal kruist de Lek bij Wijk bij Duurstede en het Merwedekanaal bij Vianen. Een verouderde waterverbinding is de Vlist die vanaf Schoonhoven vroeger een verbinding met de Hollandse IJssel vormde.

Bij Hagestein bevindt zich een groot stuwcomplex.

De Lek doorsnijdt de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ter bewaking van toegang tot Holland zijn twee grote forten gebouwd. Dit zijn Fort Honswijk en Fort Everdingen.

Bron: Wikipedia

Vissen op de Lek -Sportvisbrigade.nl

Karpervissen op de Lek

Ga je een dagje instant vissen op de Lek karpervissen zonder voorkennis? Dan moet je geluk hebben.

Wil je echte karpers van de Lek vangen? Maak er dan een projectje van en ga op zoek. Voer 1 á 2 dagen voeren in en krib met waterplanten en interessant diepteverloop en de basis qua stek is goed.

Vis in het voorjaar nog niet te vroeg op de ondieptes want door het vele ijswater wat de Lek dan nog afvoert is de rivier langer koude dan omliggende stilstaande wateren. Omgekeerd geldt ook in het najaar, dan blijft de rivier vaak langer warm dan omliggende wateren. 

Voer en vis met groot en/of hard aas ter voorkoming van onnodige witvis bijvangsten. Je loodgewicht mag 170 gram zwaar zijn en je onderlijn zo’n 30 centimeter. Hierdoor biedt je je aas rustig aan op de bodem zonder dat het overmatig in beweging is. Voer niet rechtstreeks boven op de rig, maar creëer een voerstrook. De scheepvaart heeft invloed op de positie van je aas en voer dus denk niet dat je je stek compact houdt. Voer gewoon ieder uur/twee uur een voerschep bij, zo ligt er altijd iets voer op je stek.

Barbeelvissen op de Lek

Op de Lek wil je barbeel vangen als witvisser. Deze koning van de stroming is een top sportvis om te vangen. Vis met een heavy feeder, schraal voer en veel aas en je gaat ze zeker in de zomermaanden vangen. Aassoorten zoals kaas, maden en soft-hook pellets zijn favoriet. DSK Pellets is een échte specialist als het gaat om barbeel aas, kijk dus zeker of er iets voor jou bij zit als je gericht op barbeel wil vissen. Check bijvoorbeeld de barbel session pack van DSK Pellets,

Kies voor ankerkorven tot 100 gram en een onderlijn van ongeveer 1 meter lengte en een diameter van 0,25 honderdste.

Baarsvissen op de Lek

Baarsvissen op de Lek is een populaire en leuke sport voor zowel beginners als gevorderden. De beste tijd om baars te vangen is in de zomer wanneer het water warm is.

Een goede techniek is het gebruik van wormen of kunstaas aan bijvoorbeeld de carolina rig of dropshot-techniek. Kies juiste plekken rondom kribben met veel vegetatie of in de buurt van stroomnaden.

Feedervissen op de Lek

Kolblei, brasems, grote voorns, kopvoorns, winde en noem ze allemaal maar op. Het is allemaal te vangen in de Lek, een waar “witvis mekka” is dit water.

Ga met je zitkist, heavy feederhengel en voerkorf montage net achter de keerstroom(nering) vissen en je maakt goede kans. Lees hier de beste techniek voor feedervissen op de rivier.

Vis met schraal en licht gezoet voer om de beste kans te hebben op een succesvolle visdag. Neem pieren, maden en maïs mee als aas en dan komt het qua vangen wel goed.

Kijk naar mooie kribben in de buitenbochten, hier trekken de grote groepen witvis vaak langs gedurende het jaar.

Snoekbaarsvissen op de Lek

Snoekbaars vissen op de Lek doe je rond de schemering de diepere stekken van de Lek om goede kans te maken.

Begin met korte worpen om te kijken hoe het zweefmoment van de aas is en of je contact maakt met de bodem. Hierdoor kun je direct scherp vissen en verjaag je geen vissen die mogelijk iets verderop in de stroming liggen.

Kijk naar waterkleur, stroomsnelheid en drijfvuil. Zeker in het geval van drijfvuil kan de rivier helder lijken qua doorzicht, echter is het dan onderwater qua doorzicht dramatischer en zul je dus een aasje moeten kiezen met veel waterverplaatsing, zoals bijvoorbeeld de spikey shad of creature bait. 

Lees voor meer tips ons blog over het riviersnoekbaars vanaf de kant.

Snoekvissen op de Lek

Werp de kribvakken uit met groot kunstaas als je gaat snoeken op de Lek. Vis niet te subtiel als je gericht op snoek wil vissen. Grote jerkbaits, grote swimbaits en/of grote spinnerbaits dat is wat je wil als je vist op een rivier zoals de Lek. 

Niet te subtiel omdat je daarmee alleen maar bijvangst triggert. Je wil vissen met flinke herrieschoppers die goed op te merken zijn voor de snoek in het altijd bewegende stromende water, trek dus écht de aandacht.

Werp kribvakken systematisch af vanaf een boot of vanaf de kant. Met name de kribhoekjes en kribben met waterplanten zijn erg interessant. Vis met stevige gevlochten lijn, reel en onderlijn want de kans op een snoek van 1 meter, 1.10m, 1.20m of misschien…. zit er zeker in!

Meervalvissen op de Lek

Het vissen op meerval in de Lek is een populaire sport.

Meervallen hebben een voorkeur voor zachtere bodemsdelen met voldoende schuilgelegenheid in de vorm van diepe gaten, structuren of steile taluds. De meerval voedt zich het meest met vissen, kreeftachtigen en watervogels.

Meerval is het beste vangbaar in de schemering en avond, het zijn avondjagers die zich vaak overdag verschuilen in de diepte of dicht tegen steile taluds. In de schemering jagen ze actief op het open water.

Een goede techniek voor het vangen van meerval is het gebruik van dauwpieren of kunstaas zoals grote spinners, lepels of swimbaits en het kiezen van de juiste plekken zoals diepe gaten of kribben met veel structuur.

Vissen op de Lek

Dieptekaart van de Lek

De Lek is een rivier met een erg variërende diepte. Een dieptekaart kan helpt je om de juiste plekken te vinden voor succesvol vissen. Zo zijn er bijvoorbeeld diepere gebieden in de buitenbochten van de Lek waar doorgaans grotere en meer vis te vinden is.

De dieptekaart van het Lek vind je op Sonar Chart Viewer en Genesis maps. Zij geven hèt antwoord op de vraag “Wat is de diepte van de Lek? Richt je voornamelijk op de interessante dieptes in de buitenbochten zodat je ook werpend en/of statisch succesvol kan vissen op de Lek.

Vissen op de Lek tips en tricks: Alles wat je moet weten

 • Kies de juiste stek op basis van structuur, oevers met veel vegetatie of interessante dieptes.
 • Houd rekening met de watertemperatuur en waterstand per jaargetijde.
 • Bedenk dat de Lek altijd in beweging is en de stek per minuut veranderd, dus ook je vangstkansen.

Tips voor je visvakantie? Boek een visvakantie in Utrecht en ontdek in jouw vakantie het vissen op de Lek.

De beste visstekken op de Lek zijn de stekken die je zelf ontdekt. Het water is zo groot en de stekken zo seizoens afhankelijk dat we niet specifiek één stek als beste aan kunnen wijzen. Voor de meeste vissers zijn de kribben met diepteverschillen, stroomnaden en waterplanten het meest interessant.

Heb jij tips wat betreft vistechnieken specifiek voor het vissen op de Lek? Deel deze dan met ons, en wij nemen ze op in de tekst.

Help andere vissers zodat ook zij plezier beleven met de hengel aan de waterkant.

vissen in utrecht

Visvergunning Lek

Rivier de Lek

 1. Linkeroever: vanaf ca km 931.260 tot aan ca km 935.005. (Ministerie van Economische Zaken)
 2. Linkeroever: ter hoogte van de nieuwe Lekbrug te Vianen van km 948.250 tot km 958.100 (HSV De Reiger Vianen). Let op: Meeneemlimiet is maximaal 2 snoekbaarzen met een minimummaat van 50cm.
 3. Beide oevers: vanaf ca. km. 934.200 tot ca. km 944.600 (Sportvisserij Zuidwest Nederland) .
 4. Strekkende aan de linkerzijde vanaf de provinciale duikersluis van de Kromme Rijn (kilometer 927.900, beneden Wijk bij Duurstede) tot aan tot aan
  km 931.250. Met uitzondering de oppervlakte behorende tot het Amsterdam- Rijnkanaal (THC Rivierenland) .
 • Lek vanaf km 956.000 bij Lexmond tot km 964.000 bij Tienhoven (ook bekend onder de naam Koekoek) incl. het looprecht op de linkeroever tussen km 956.500 (haven Lexmond) en km 963.300 (nabij de kerk van Tienhoven) en op de rechteroever tussen km 956.500 en km 963.300.

Rivier De Lek- Op machtiging van Dhr. Berkhouwer. Vanaf het veer over de Lek te Schoonhoven tot Krimpen aan de IJssel.

Benodigde documenten:
Vispas van vereniging HSV Groot Rotterdam – Rotterdam of Sportvisserijbelangen Delfland – Delft of HSV GHV – Groene Hart – Den Haag.

 

Kies je materiaal niet te licht, en neem reservematerialen mee.

Gebruik maden als je alles wilt kunnen vangen! Vis voor specifieke vissoorten met;

 • Barbeel – Kaas
 • Brasem – Maïs
 • Karper – 24mm boilies
 • Voorn – Maden
 • Snoek – Spinnerbaits
 • Snoekbaars – 8cm shads
 • Baars – Creature baits
 • Meerval – Dauwpieren
 • Roofblei – ASP Spinners

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *