Vissen in Leusden

Vissen in Leusden

Leusden, gelegen naast Amersfoort, staat niet alleen bekend om zijn prachtige landschap en rijke historie, maar ook om zijn uitstekende vismogelijkheden. Gemeente Leusden heeft een actieve hengelsportvereniging en daar plukt de visser de vruchten van. Met diverse viswateren in de omgeving, waaronder het Valleikanaal, de Heiligenbergerbeek en de viswateren in de wijken ’t Vliet en ’t Ruige Velden, is er voor elke vismethode een geschikte stek te vinden.

Het Valleikanaal is een populaire visplek in Leusden en omgeving. Hier vind je een verscheidenheid aan vissoorten, waaronder voorn, brasem, snoek en karper. De Heiligenbergerbeek, die door Leusden stroomt, is ook een fantastische plek om te vissen, vooral op roofvissen zoals snoek en baars. En als je op zoek bent naar een plek om te vissen met een goed visbestand, dan zijn de viswateren in de wijken ’t Vliet en ’t Ruige Velden zeker de moeite waard om te verkennen.

Daarnaast is de vijver in het Jan Bannink park een geliefde plek voor vissers in Leusden.

Naast vissen biedt bijvoorbeeld Groeten uit Leusden ook tal van andere activiteiten, zoals musea, winkels en restaurants. Maak er dus gerust een weekendje weg van en geniet van al het moois dat deze bruisende stad te bieden heeft. Of je nu een ervaren visser bent of net begint met vissen, er zijn genoeg mogelijkheden in Leusden om een geweldige vissessie te beleven.

Karpervissen in Leusden

Maak hit en run stekjes op de vijvers en ga op zoek naar de karper. Twee of drie dagen voeren en enkele uurtjes vissen per stek is een goede en bewezen techniek. 

Liever één stek voor langere tijd aanpakken? Probeer dan eens een voersessie te starten op het Valleikanaal. Vang je een karper, blijf dan nog maar even zitten. Vaak volgt er dan nog een aanbeet.

Voor de beginnende karpervissers zijn de vijvers in en om de woonwijken een betere stek om het geluk kansrijker te beproeven.

Witvissen in Leusden

Leusden is fantastisch voor witvissers! Zowel de vijvers als ook het Valleikanaal zijn prachtige witvis wateren. Ga op pad met de winkle picker of method hengel naar de vijver in het Jan Banninkpark of ga met de vaste stok aan het Valleikanaal zitten en je kunt voorns en grote brasems verwachten.

Met name voorn en brasem zijn in de zomermaanden goed te vangen in en om Leusden. Vind een plekje met mooie waterplanten en je beleeft een leuke en vangstrijke visdag.

Forel vissen in Leusden

Vanuit Leusden rijdt je zo over de snelweg in een paar minuten naar Nijkerk. Bij de Berenkuil is het genieten als recreatie visser of fanatiek forelvisser.

De Berenkuil heeft een divers aanbod van forelvijvers en personeel met kennis van zake. Wil jij leren forel vissen? Lees dan onze tips en/of ga naar Nijkerk toe om het te leren.

Arrangementen, afhuren en hengelhuur zijn mogelijk. Ze geven zelfs uitleg over het schoonmaken van je vis, top service dus!

Liever zelf aan de gang met forel fileren of een lekker forel recept? Geen zorg, wij helpen je ook culinair graag op weg.

Vissen in Leusden

Roofvissen in Leusden

Het Valleikanaal en de Heiligerbergerbeek hebben veel goede stekken voor snoek en baars. 

Ga je met de rubberboot op pad, kies dan voor kunstaas met een zwemdiepte van 1,5-2 meter. Vis trollend met crankbaits en je kunt alle soorten roofvis verwachten.

Snoek vang je het beste door trollend te vissen langs de rietkragen, zowel het trollen met de fireball alsook het trollen met kunstaas is erg effectief. 

Voor snoekbaars kun je beter naar de Eem. Het is goed zoeken, de meeste kans maak je rond de taluds van de insteekhavens of zwaaikommen. Hier profiteert de snoekbaars van de kleine aasvissen die zich hier vaak ophouden. Vis traag met kleine shads of creature baits en gebruik een ultra light hengel want de aanbeten zijn vaak voorzichtig.

Visboot huren in Leusden

De beste visboot in regio Leusden huur je in Nijkerk. Als visser zijnde kies je voor een serieuze een basic boot als visboot. 

De boten in/om Amersfoort zijn voornamelijk sloepen die minder geschikt zijn voor het vissen, vandaar is het raadzaam om even naar Nijkerk te gaan en lekker de randmeren met de boot te ontdekken.

Ga langzaam trollend met crankbaits richting het Eemmeer of werp de wierbedden af met kunstaas. Meerdere technieken kunnen zeer effectief zijn al varend over het Nijkerkernauw zelf. Het belangrijkste is om de vissen eerst te vinden. 

Onze tip, begin met trollen tot de eerste aanbeet en werp dat stuk dan secuur uit.

Vissen in het Valleikanaal - Leusden

Steur vissen in Leusden

Steur vissen kan onder andere Bij de Ruigenhoek, ook voor karper en meerval ben je hier aan het juiste adres.

Wil je weten wat je nodig hebt op avonturenvijvers of heb je andere tips nodig? Lees dan onze tips, wij helpen je graag.

De soorten die worden uitgezet zijn; de Siberische steur, Beluga, Diamant/Russische steur en Sterlet steur.

Ook beginners hoeven geen zorgen te hebben, we helpen je graag bij het steurvissen voor beginners. Dus start de auto of ga met het openbaar vervoer en op naar Utrecht.

De beste visstekken van Leusden: Alles wat je moet weten

Wil je de viswateren in Leusden echt ontdekken? Boek dan een visvakantie in Utrecht en neem de tijd om een viswater en visstek ècht goed aan te pakken.

De beste visstekken zijn de stekken die je zelf ontdekt. Het water aanbod is zo divers in Leusden dat we niet specifiek één stek als beste aan kunnen wijzen. Voor de fanatieke roofvissers vissers zijn de Heiligenbergerbeek en het Valleikanaal goede stekken en een gave uitdaging.

Heb jij tips wat betreft wateren en vistechnieken specifiek voor Leusden? Deel deze dan met ons, en wij nemen ze op in de tekst.

Help andere vissers zodat ook zij plezier beleven met de hengel aan de waterkant.

vissen in utrecht

Waar mag je vissen in Leusden?

Lijst van viswateren HSV Amersfoort:

Gemeente LeusdenHSV Amersfoort:
Gedeelte Heiligenbergerbeek vanaf de Lockhorsterweg tot de Vosheuvelbeek. Gedeelte Heiligenbergerbeek over een lengte van 200 meter ten zuiden van de Ooievaarhorsterbrug.
Gedeelte Leusder Grift over een lengte van 300 meter aan de westzijde van de Bavoortseweg.

 • De bepalingen zoals gesteld voor de wateren van HSV Amersfoort in de gemeente Amersfoort gelden ook hier.

HSV Woudenberg:
Heiligenbergerbeek tot 200 m aan de noordzijde vanaf de Rodebrug in de Vieweg.

Sportvisserij Nederland op machtiging van de gemeente Leusden:

 • Gemeentewateren Leusden gelegen binnen de bebouwde kom van de kern Achterveld en in de buurten ’t Vliet, t Ruige Veld, De Wetering, Hamersveld-Oud, Hamersveld-Nieuw, Rozendaal, Rozenboom, Rossenberg, Akkerhoeve, Groenhouten, Hamershof, Langenbeek, Alandsbeek-West, Alandsbeek-Oost, Claverenblad, Wildenburg en Tabaksteeg
  Gemeentewateren in de wijk Leusden-Zuid met uitzondering van de Woudenbergse Grift langs de Hekkerdreef.
 • Vijver in het Jan Banninkpark en aangrenzende waterpartijen langs de Bavoortseweg

Voorwaarden en bepalingen:

Voor alle wateren van HSV Amersfoort gelden de volgende richtlijnen:

Het is verboden:

 • gronden te betreden, welke grenzen aan genoemde watergangen of vijvers – niet zijnde openbare wegen of schouwpaden van de gemeente of het waterschap – tenzij met toestemming van de desbetreffende eigenaar of gebruiker
 • onderhoudswerkzaamheden aan watergangen en onderhoudspaden te hinderen of te belemmeren
   
 • zich met fietsen, bromfietsen, auto’s en andere vervoermiddelen op de onderhoudspaden te begeven, dan wel de genoemde vervoermiddelen daar te parkeren
   
 • op de taluds of onderhoudspaden wormen te spitten of op andere wijze te verzamelen; in de grasmat te spitten of de grasmat op enigerlei wijze te beschadigen
   
 • visstekken te maken, behoudens schriftelijke toestemming van de gemeente of het waterschap (gebruik los visplateau toegestaan)
   
 • vislijn, aas en overig afval bij het viswater achter te laten (bij overtreding zal VISpas worden ingenomen)
   
 • de zich in en langs het water bevindende begroeiing te beschadigen en dieren te verstoren ( de beschoeiing dient vrijgehouden te worden)
 • zich te bevinden binnen 10 meter van gemalen, stuwen en vuilopvanginstallaties van het waterschap
   
 • vaartuigen in de watergangen te water te laten, tenzij dit gebeurt op plaatsen met een trailerhelling
   
 • het gehele jaar te vissen tussen zonsondergang en zonsopgang in watergangen binnen de bebouwde kom gemeente Amersfoort (industrieterreinen uitgesloten)
   
 • m.u.v. het Valleikanaal en de Eem baars en snoekbaars boven de minimum maat in bezit te hebben (snoekbaars max. 2 stuks per dag), deze vissoorten dienen ook direct na de vangst in hetzelfde water te worden teruggezet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *