Vissen op de Amstel
Vissen op de Amstel
De Amstel (naar Aeme-stelle, een Oudnederlands woord voor “waterachtig gebied”) is een gekanaliseerde rivier in het zuiden van Noord-Holland, voor een deel op de grens van Noord-Holland met Zuid-Holland en Utrecht. Het gebied langs de rivier wordt aangeduid als Amstelland.
Amsterdam heeft zijn naam te danken aan de Amstel en is een populaire plek om te vissen. Vooral in de zomer kun je hier veel fanatieke vissers vinden. Als je het goed aanpakt, heb je geen last van elkaar en is er genoeg vis voor iedereen. Er zijn veel verschillende vistechnieken en seizoenen die van invloed zijn op het vissen op de Amstel.
Stroomgebied van de Amstel
De Amstel begon oorspronkelijk bij de samenvloeiing van de Drecht en de Kromme Mijdrecht, iets ten zuidwesten van Uithoorn (dat ook Uithoorn aan de Amstel genoemd wordt). Door kanalisatie en aanleg van het Amstel-Drechtkanaal in 1825 is het gedeelte tussen Uithoorn en Ouderkerk aan de Amstel onderdeel van dit kanaal geworden.
Dit kanaal begint bij de Tolhuissluis bij de samenkomst van de Drecht en het Aarkanaal, iets ten noordwesten van Nieuwveen, en loopt via Uithoorn naar Ouderkerk aan de Amstel waar de Bullewijk erin uitmondt. Vanaf daar tot in Amsterdam heet het water officieel nog steeds Amstel. Het deel van het Aarkanaal tot de Bullewijk is 18,5 km lang, vanaf daar tot de monding meet het water 12,5 km.
Behalve de Kromme Mijdrecht en de Bullewijk mondt het riviertje de Waver in de Amstel uit, bij het westelijkste punt van de polder de Ronde Hoep en gelegen tussen Nessersluis en Nes aan de Amstel.
Karpervissen op de Amstel
De Amstel is fantastisch voor karpervissers, mede dankzij de onderhoudsuitzettingen heeft het kanaal een goed karperbestand. De karpervissers moeten wel even zoeken en voorwerk doen voor goede stekken, eenmaal gevonden is er echt een visje te vangen.
In de zomers trekken de karpers naar de ondiepere delen van het kanaal om af te paaien. In de winter kun je ze beter zoeken op de diepere delen van het kanaal of in de delen die buiten bereik van de koude noordenwind vallen.
Voer 1 á 2 dagen voor met grote boilies en/of tijgernoten en je kansen nemen direct al toe. De karpers zijn gewend om grote afstanden af te leggen, dus breng genoeg voer om ze vast te houden op de stek. Heb je er één gevonden, blijf dan nog even zitten. De kans op nòg een aanbeet is groot, zowel overdag als in de nacht zijn de karper goed te vangen.
Feedervissen op de Amstel
Kolblei, brasems, grote voorns, kopvoorns, winde en noem ze allemaal maar op. Het is allemaal te vangen in de Amstel, een waar “witvis mekka” is dit water.
Ga met je zitkist, feederhengel set en voerkorf montage net achter het talud vna de vaargeul vissen en je maakt goede kans. Lees hier de beste techniek voor feedervissen op de rivier.
Vis met schraal en licht gezoet voer om de beste kans te hebben op een succesvolle visdag. Neem pieren, maden en maïs mee als aas en dan komt het qua vangen wel goed.
Kijk naar mooie stekken in de buitenbochten, hier trekken de grote groepen witvis vaak langs gedurende het jaar.
Snoekvissen op de Amstel
Werp de kantzones uit met groot kunstaas als je gaat snoeken op de Amstel. Vis niet te subtiel als je gericht op snoek wil vissen. Grote jerkbaits, grote swimbaits en/of grote spinnerbaits dat is wat je wil als je vist op een water zoals de Amstel.
Niet te subtiel omdat je daarmee alleen maar bijvangst triggert. Je wil vissen met flinke herrieschoppers die goed op te merken zijn voor de snoek in het altijd bewegende stromende water, trek dus écht de aandacht.
Werp de stek systematisch af vanaf een boot of vanaf de kant. Met name de onderbrekingen en stukken met waterplanten zijn erg interessant. Vis met stevige gevlochten lijn, reel en onderlijn want de kans op een snoek van 1 meter, 1.10m, 1.20m of misschien…. zit er zeker in!
Dieptekaart van de Amstel
De Amstel is een water met een erg variërende diepte. Een dieptekaart kan helpt je om de juiste plekken te vinden voor succesvol vissen. Zo zijn er bijvoorbeeld diepere gebieden in de brede delen van de Amstel waar doorgaans grotere en meer vis te vinden is.
De dieptekaart van de Amstel vind je op Sonar Chart Viewer en Genesis maps. Zij geven hèt antwoord op de vraag “Wat is de diepte van de Amstel? Richt je voornamelijk op de interessante dieptes zodat je ook werpend en/of statisch succesvol kan vissen op de Amstel.
Snoekbaarsvissen op de Amstel
Snoekbaars vissen op de Amstel doe je rond de schemering de diepere stekken van de Amstel om goede kans te maken.
Begin met korte worpen om te kijken hoe het zweefmoment van de aas is en of je contact maakt met de bodem. Hierdoor kun je direct scherp vissen en verjaag je geen vissen die mogelijk iets verderop liggen.
Kijk naar waterkleur en drijfvuil. Zeker in het geval van drijfvuil kan het water helder lijken qua doorzicht, echter is het dan onderwater qua doorzicht dramatischer en zul je dus een aasje moeten kiezen met veel waterverplaatsing, zoals bijvoorbeeld de spikey shad of creature bait.
Lees voor meer tips ons blog over het riviersnoekbaars vanaf de kant.
Baarsvissen op de Amstel
Baarsvissen op de Amstel is een populaire en leuke sport voor zowel beginners als gevorderden. De beste tijd om baars te vangen is in de zomer wanneer het water warm is.
Een goede techniek is het gebruik van wormen of kunstaas aan bijvoorbeeld de carolina rig of dropshot-techniek. Kies juiste plekken rondom obstakels en bruggen met veel vegetatie.
Vissen op de Amstel tips en tricks: Alles wat je moet weten
- Kies de juiste stek op basis van structuur, oevers met veel vegetatie of interessante dieptes.
- Houd rekening met de watertemperatuur en waterstand per jaargetijde.
Tips voor je visvakantie? Boek een visvakantie in Utrecht of een vakantie in een natuurhuisje in de regio
en ontdek in jouw vakantie het vissen op de Amstel.
De beste visstekken op de Amstel zijn de stekken die je zelf ontdekt. Het water is zo groot en de stekken zo seizoens afhankelijk dat we niet specifiek één stek als beste aan kunnen wijzen. Voor de meeste vissers zijn de stekken met diepteverschillen en waterplanten het meest interessant.
Heb jij tips wat betreft vistechnieken specifiek voor het vissen op de Amstel? Deel deze dan met ons, en wij nemen ze op in de tekst.
Help andere vissers zodat ook zij plezier beleven met de hengel aan de waterkant.
Visvergunning Amstel
Het is verboden:
1) Een leefnet te gebruiken om vissen levend te bewaren. Een uitzondering hierop is het bewaren van vis op de dag van een officiële viswedstrijd;
2) te vissen en of voeren met gekleurde maden;
3) In (lok)voer en / of aas kleurextracten te gebruiken;
4) Tijdens viswedstrijden die door de AHV zijn georganiseerd of waarvoor door de AHV een wedstrijdvergunning is afgegeven, mag op het daartoe uitgezette parcours uitsluitend worden gevist door de deelnemende wedstrijdvissers;
5) Karpers van welke (onder)soort dan ook te behouden. Deze dienen onmiddellijk in hetzelfde water terug te worden gezet;
6) Snoeken te behouden. Deze dienen onmiddellijk in hetzelfde water terug te worden gezet;
7) Meer als 2 snoekbaarzen per persoon per dag te behouden. Meeneemmaat snoekbaars in alle AHV wateren vanaf 55 cm tot 70 cm;
8) Aal of paling te behouden, in bezit te hebben of te vervoeren;
9) Afval in welke vorm dan ook in of op de boden en / of water te brengen of achter te laten. Houd je visplek en omgeving schoon;
10) De groenvoorziening, bomen, planten of riet te beschadigen;
11) Met motorvoertuigen parken, voet en /of fietspaden te berijden, tenzij hiervoor ontheffing is verleend op enigerlei wijze;
12) Een stalen leefnet te gebruiken;
13) Schuin vanaf de oever te vissen;
14) Lijnen verder uit te varen dan de werpafstand van de hengel/molen combinatie toelaat (muv de Bosbaan);
15) Aanwijzingen van visserijwetcontroleurs en Buitengewoon Opsporings Ambtenaren niet op te volgen.
16) Om zonder een onthaakmat op karper of roofvis te vissen.
17) Op roofvis te vissen zonder het gebruik/in bezit zijn van een onthaak- en kniptang
18) Overlast te veroorzaken voor omwonenden en passanten;
19) Een elektronische beetverklikker te gebruiken binnen een straal van 100 meter vanaf de bebouwing;
20) Gebruik te maken van een vistent groter dan 3 x 2,5 meter of in andere kleuren als groen, bruin of camouflage in deze kleurstelling;
21) Verboden om op de blote ondergrond open vuur te maken, te hebben of te houden;
22) Op enigerlei wijze de natuur te verstoren.
23) Om op enigerlei wijze in de wateren waar de AHV visrechthebbende is het visrecht economisch te benutten (bijvoorbeeld als visgids). Van dit artikel kan worden afgeweken indien een ontheffing van artikel 23 van de verbodsbepalingen is verleend door het AHV-bestuur. (voorwaarden verkrijgbaar bij de AHV). Een ontheffing heeft een geldigheidsduur van maximaal 1 jaar en hier zijn voorwaarden aan verbonden.
24) De verbodsbepalingen te overtreden die bij individuele benoemde wateren zijn genoemd.
- Vis met kunstaas op roofvis
- Vis met de feederhengel op witvis
- Vis met vastlood statisch op karper
Kies je materiaal niet te licht, en neem reservematerialen mee.
Gebruik maden als je alles wilt kunnen vangen! Vis voor specifieke vissoorten met;
- Barbeel – Kaas
- Brasem – Maïs
- Karper – 24mm boilies
- Voorn – Maden
- Snoek – Spinnerbaits
- Snoekbaars – 8cm shads
- Baars – Creature baits
- Roofblei – ASP Spinners