Vissen op de Merwede

Vissen op de Merwede

De Merwede is een populair viswater in de regio! Toch heb zeker bij de eerste keer vissen, wat extra informatie nodig. Wij geven je tips, tricks en stekken om succesvol te vissen op de Merwede.

Stroomgebied van de Merwede

De Merwede is een getijrivier in de Nederlandse provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant. De Merwede is een rivier in Nederland die ontstaat uit de samenvloeiing van de rivieren de Boven-Merwede en de Nederrijn/Lek bij het dorpje Hardinxveld-Giessendam. Het vormt de benedenloop van de rivier de Waal en behoort tot de belangrijkste stromen in de Rijndelta. Van 1273 tot 1904 was de Merwede ook de belangrijkste benedenloop van de Maas, totdat de laatste rivier bij Andel werd afgedamd nadat de Bergsche Maas was gegraven.

De Merwede begint bij Slot Loevestein (ten oosten van Woudrichem), waar de Waal en de Maas vroeger samenkwamen en waar de historische grens tussen Gelre en Holland ligt. Tegenwoordig vormt het eerste gedeelte van de Merwede, de Boven-Merwede, de grens tussen Zuid-Holland en Noord-Brabant. Bij Gorinchem neemt de Boven-Merwede het scheepvaartverkeer van de Linge en het Merwedekanaal op, het water van de Linge via het Kanaal van Steenenhoek bij Boven-Hardinxveld. De rivier verliest voorbij Werkendam het grootste deel van haar water aan de (kunstmatig tot stand gekomen) Nieuwe Merwede en heet vanaf dat punt Beneden-Merwede. Onder die naam bereikt de rivier Dordrecht, waar ze zich splitst in de Noord (de oorspronkelijke voortzetting van de Merwede) en de Oude Maas.

Langs de zeer druk bevaren rivier bevindt zich veel scheepsbouwindustrie, met name in Gorinchem, Werkendam, Hardinxveld-Giessendam en Sliedrecht. Historische steden langs de Merwede zijn Gorinchem, Dordrecht en Woudrichem.

Bron: Wikipedia

Vissen op de Merwede

Karpervissen op de Merwede

Ga je een dagje instant vissen op de Merwede karpervissen zonder voorkennis? Dan moet je geluk hebben.

Wil je echte Merwede karpers vangen? Maak er dan een projectje van en ga op zoek. Voer 1 á 2 dagen voeren in en krib met waterplanten en interessant diepteverloop en de basis qua stek is goed.

Vis in het voorjaar nog niet te vroeg op de ondieptes want door het vele ijswater wat de Merwede dan nog afvoert is de rivier langer koude dan omliggende stilstaande wateren. Omgekeerd geldt ook in het najaar, dan blijft de rivier vaak langer warm dan omliggende wateren. 

Voer en vis met groot en/of hard aas ter voorkoming van onnodige witvis bijvangsten. Je loodgewicht mag 170 gram zwaar zijn en je onderlijn zo’n 30 centimeter. Hierdoor biedt je je aas rustig aan op de bodem zonder dat het overmatig in beweging is. Voer niet rechtstreeks boven op de rig, maar creëer een voerstrook. De scheepvaart heeft invloed op de positie van je aas en voer dus denk niet dat je je stek compact houdt. Voer gewoon ieder uur/twee uur een voerschep bij, zo ligt er altijd iets voer op je stek.

Barbeelvissen op de Merwede

Op de Merwede wil je barbeel vangen als witvisser. Deze koning van de stroming is een top sportvis om te vangen. Vis met een heavy feeder, schraal voer en veel aas en je gaat ze zeker in de zomermaanden vangen. Aassoorten zoals kaas, maden en soft-hook pellets zijn favoriet. DSK Pellets is een échte specialist als het gaat om barbeel aas, kijk dus zeker of er iets voor jou bij zit als je gericht op barbeel wil vissen. Check bijvoorbeeld de barbel session pack van DSK Pellets.

Kies voor ankerkorven tot 100 gram en een onderlijn van ongeveer 1 meter lengte en een diameter van 0,25 honderdste.

Snoekvissen op de Merwede

Werp de kribvakken uit met groot kunstaas als je gaat snoeken op de Merwede. Vis niet te subtiel als je gericht op snoek wil vissen. Grote jerkbaits, grote swimbaits en/of grote spinnerbaits dat is wat je wil als je vist op een rivier zoals de Merwede. 

Niet te subtiel omdat je daarmee alleen maar bijvangst triggert. Je wil vissen met flinke herrieschoppers die goed op te merken zijn voor de snoek in het altijd bewegende stromende water, trek dus écht de aandacht.

Werp kribvakken systematisch af vanaf een boot of vanaf de kant. Met name de kribhoekjes en kribben met waterplanten zijn erg interessant. Vis met stevige gevlochten lijn, reel en onderlijn want de kans op een snoek van 1 meter, 1.10m, 1.20m of misschien…. zit er zeker in!

Feedervissen op de Merwede

Kolblei, brasems, grote voorns, kopvoorns, winde en noem ze allemaal maar op. Het is allemaal te vangen in de Merwede, een waar “witvis mekka” is dit water.

Ga met je zitkist, heavy feederhengel en voerkorf montage net achter de keerstroom(nering) vissen en je maakt goede kans. Lees hier de beste techniek voor feedervissen op de rivier.

Vis met schraal en licht gezoet voer om de beste kans te hebben op een succesvolle visdag. Neem pieren, maden en maïs mee als aas en dan komt het qua vangen wel goed.

Kijk naar mooie kribben in de buitenbochten, hier trekken de grote groepen witvis vaak langs gedurende het jaar.

Snoekbaarsvissen op de Merwede

Snoekbaars vissen op de Merwede doe je rond de schemering de diepere stekken van de Merwede om goede kans te maken.

Begin met korte worpen om te kijken hoe het zweefmoment van de aas is en of je contact maakt met de bodem. Hierdoor kun je direct scherp vissen en verjaag je geen vissen die mogelijk iets verderop in de stroming liggen.

Kijk naar waterkleur, stroomsnelheid en drijfvuil. Zeker in het geval van drijfvuil kan de rivier helder lijken qua doorzicht, echter is het dan onderwater qua doorzicht dramatischer en zul je dus een aasje moeten kiezen met veel waterverplaatsing, zoals bijvoorbeeld de spikey shad of creature bait. 

Lees voor meer tips ons blog over het riviersnoekbaars vanaf de kant.

Baarsvissen op de Merwede

Baarsvissen op de Merwede is een populaire en leuke sport voor zowel beginners als gevorderden. De beste tijd om baars te vangen is in de zomer wanneer het water warm is.

Een goede techniek is het gebruik van wormen of kunstaas aan bijvoorbeeld de carolina rig of dropshot-techniek. Kies juiste plekken rondom kribben met veel vegetatie of in de buurt van stroomnaden.

Meervalvissen op de Merwede

Het vissen op meerval in de Merwede is een populaire sport.

Meervallen hebben een voorkeur voor zachtere bodemsdelen met voldoende schuilgelegenheid in de vorm van diepe gaten, structuren of steile taluds. De meerval voedt zich het meest met vissen, kreeftachtigen en watervogels.

Meerval is het beste vangbaar in de schemering en avond, het zijn avondjagers die zich vaak overdag verschuilen in de diepte of dicht tegen steile taluds. In de schemering jagen ze actief op het open water.

Een goede techniek voor het vangen van meerval is het gebruik van dauwpieren of kunstaas zoals grote spinners, lepels of swimbaits en het kiezen van de juiste plekken zoals diepe gaten of kribben met veel structuur.

Visvergunning Merwede

Dieptekaart van de Merwede

De Merwede is een rivier met een erg variërende diepte.  Een dieptekaart kan helpt je om de juiste plekken te vinden voor succesvol vissen. Zo zijn er bijvoorbeeld diepere gebieden in de buitenbochten van de Merwede waar doorgaans grotere en meer vis te vinden is.

De dieptekaart van het Merwede vind je op Sonar Chart Viewer en Genesis maps. Zij geven hèt antwoord op de vraag “Wat is de diepte van de Merwede? Richt je voornamelijk op de interessante dieptes in de buitenbochten zodat je ook werpend en/of statisch succesvol kan vissen op de Merwede.

Vissen op de Merwede tips en tricks: Alles wat je moet weten

  • Kies de juiste stek op basis van structuur, oevers met veel vegetatie of interessante dieptes.
  • Houd rekening met de watertemperatuur en waterstand per jaargetijde.
  • Bedenk dat de Merwede altijd in beweging is en de stek per minuut veranderd, dus ook je vangstkansen.

Tips voor je visvakantie? Boek een visvakantie in Zuid-Holland
en ontdek in jouw vakantie het vissen op de Merwede.

De beste visstekken op de Merwede zijn de stekken die je zelf ontdekt. Het water is zo groot en de stekken zo seizoens afhankelijk dat we niet specifiek één stek als beste aan kunnen wijzen. Voor de meeste vissers zijn de kribben met diepteverschillen, stroomnaden en waterplanten het meest interessant.

Heb jij tips wat betreft vistechnieken specifiek voor het vissen op de Merwede? Deel deze dan met ons, en wij nemen ze op in de tekst.

Help andere vissers zodat ook zij plezier beleven met de hengel aan de waterkant.

Vissen in Zuid-Holland

Visvergunning Merwede

  • Boven Merwede (Gemeente Gorinchem) schuilmiddel toegestaan op de rechter (noord)oever.
    Gehele breedte, inclusief de havens aan de noorden zuidoever.
    Oostelijke begrenzing: De lijn in het midden van de voormalige sluis te Dalem en het midden van de invaart van het Oudendijkse Gat (deze lijn loopt ongeveer gelijk aan km. 953.700) Westelijke begrenzing: De lijn getrokken tussen de toren van Schelluinen en de betonnen paal (Gorinchemse verrechten) aan de zuidoever (deze lijn loopt nagenoeg gelijk met km. 958).
  • Nieuwe Merwede incl. killen en gaten gelegen aan beide oevers en incl. het toeleidingskanaal naar de Spieringsluis.
  • Beneden-Merwede de linkerhelft (zuidzijde) vanaf km 961.250 tot km 964.500.

2 gedachten over “Vissen op de Merwede

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *