Vissen op de Hoogeveense Vaart

Vissen op de Hoogeveense vaart

Drenthe staat bekend om haar mooie viswateren, en daar zijn de Hoogeveense Vaarten zeker onderdeel van. De visstand is er goed en vangen lukt ook zeker, mits je weet wat je doet. Wij geven je tips en tricks voor het vissen op de (verlengde-) & Hoogeveense Vaart zelf.
Sportvisbrigade Logo
Sportvisbrigade
Auteur

Alles wat je moet weten over de Hoogeveense Vaart:

Het vissen in en om Hoogeveen is populair in Drenthe. Iedereen die wil weten hoe je succesvol kunt vissen in de Hoogeveense Vaart, moet eerst weten welke vaarten en stuw vakken er zijn. Er wordt gesproken over drie Hoogeveense Vaarten, waar er twee dezelfde in principe dezelfde zijn.

4 verschillende Hoogeveense vaarten;

 • Oude Hoogeveense Vaart (Meppel)
 • Omgelegde Hoogeveense Vaart
 • Hoogeveense Vaart
 • Verlengde Hoogeveensche Vaart

De Omgelegde Hoogeveense Vaart is de, Hoogeveense Vaart die om Meppel heen afbuigt naar het Meppelerdiep. De Omgelegde Hoogeveens Vaart behoeft geen andere vistechniek dan de Hoogeveense Vaart zelf. 

De Oude Hoogeveense Vaart is de Hoogeveense Vaart die afgedamd is en naar het centrum van Meppel doorstroomt. Deze kent minder tot geen trek, en vist wèl anders dan de hieronder beschreven technieken.

In dit blog spreken wij alleen over de visserij en technieken die goed zijn op de Hoogeveense Vaart en de Verlengde Hoogeveense vaart. We gaan beschrijven de stuw vakken en waar jij als visser rekening mee kunt houden tijdens je vissessie aan het de Hoogeveense Vaart.

In dit blog spreken wij alleen over de visserij en technieken die goed zijn op de Hoogeveense Vaart en de Verlengde Hoogeveense vaart. We gaan beschrijven de stuwvakken en waar jij als visser rekening mee kunt houden tijdens je vissessie aan het de Hoogeveense Vaart.

vissen op de hoogeveense vaart

Geschiedenis van de Hoogeveense Vaart

De Hoogeveense Vaart met de verlenging “de Verlengde Hoogeveense Vaart” loopt van het Meppelerdiep bij Meppel tot de Duitse grens bij Zwartemeer. Er is niet veel professionele binnenvaart, voornamelijk wordt er grind, ijzer en kunstmest over vervoerd.

Een klein deel van de Verlengde Hoogeveense Vaart ligt in Duitsland, waar het Schöninghsdorf-Hoogeveenkanaal wordt genoemd. Dit kanaal mondt uit in het Zuid-Noordkanaal in Schöninghsdorf, gemeente Twist. Dit deel van het kanaal wordt thans niet meer bevaren en heeft uitsluitend een functie voor de afwatering.

De benedenloop van het Oude Diep is al vanaf de middeleeuwen aangetoond als vaarwater. Zo kon er bijvoorbeeld materiaal worden aangevoerd tot enige honderden meters achter het Huis te Echten. In 1632 of 1633 werd het gedeelte tussen Echten en Hoogeveen gegraven en van verlaten voorzien. Dat gebeurde in opdracht van de Compagnie van de 5000 Morgen. Toen pas was er sprake van een Hoogeveense Vaart, in die zin dat er een vaart lag tot Hoogeveen. Het water liep toen van Hoogeveen, ten zuiden van het Huis te Echten, naar Meppel, waar het in het Meppelerdiep uitmondde.

Het tracé tussen Echten en Meppel volgde grotendeels de loop van het Oude- of Echtense Diep. Voor de verbreding van het kanaal in de jaren 70 en 80 van de twintigste eeuw waren hier nog vrij veel bochten in het tracé. Kijk voor de volledige geschiedenis op Wikipedia.

Vaarten en stuwvakken

De breedte en diepte van de Hoogeveense Vaart zijn niet overal hetzelfde, de gemiddelde diepte is 3,5 meter en de gemiddelde breedte ligt rond 35-40 meter. 

De Verlengde Hoogeveense Vaart is iets smaller is varieert van 15 tot 22 meter breedte. De diepgang is gemiddeld 2.2 meter. 

Overwegend hebben beide kanalen veel stukken met zachte bodem, houdt hier als visser rekening mee. Je wilt idealiter o de hardere bodemstructuren vissen aangezien dit vaak duidt op natuurlijk voedsel aanbod voor grote vissen.

De Oude Hoogeveense Vaart

De Oude Hoogeveensche Vaart is de vaart die richting het centrum van Meppel stroomt en afgedamd is. Hierdoor is de niet bevaarbaar voor scheepvaart en is dit qua vistechnieken ook anders vissen dan de Hoogeveense Vaart zelf.

Kies bijvoorbeeld voor een korte vaste stok, winkle picker of meer finesse materiaal als je hier gaat vissen. De vissen zijn goed te vangen, met name in de buurt van waterplanten, bruggetjes of andere onderbrekingen.

Omgelegde Hoogeveensevaart

De Omgelegde Hoogeveensevaart stroomt om Meppel heen en vormt de aansluiting met het Meppelerdiep. Qua vistechniek is dit water hetzelfde vissen als de Hoogeveense Vaart zelf.

Verlengde Hoogeveensche Vaart

De Verlengde Hoogeveensche Vaart stroomt de Ericasluis te Erica naar Noordscheschut. Het allereerste deel vanaf Erica tot aan de Duitse grens wordt ook wel het Van Echtenskanaal genoemd, deze takt ook af met middels het Oranjekanaal naar Emmen

De Verlengde Hoogeveens vaart kent een goed witvis, karper en snoek bestand die gedurende de verschillende seizoenen goed vangbaar zijn. Snoek is met name goed vangbaar als het water helderder is, dit is einde zomer en begin van de herfst vaak het geval. De karper en witvis zijn vanaf het voorjaar tot en met het najaar goed vangbaar.

Richt je in de winter met name op de haventjes, diepere delen en “windluwe” delen van het kanaal om de grootste kans op succes te hebben. 

Hoogeveense Vaart

De Hoogeveense Vaart stroomt van Hoogeveen tot aan het Meppelerdiep bij Meppel en kent verschillende stuwvakken;

 • Industriehaven – Nieuwebrugsluis
 • Nieuwebrugsluis – Ossesluis
 • Ossesluis – Rogatsluis
 • Rogatsluis – Meppelerdiep (omgelegde Hoogeveense Vaart)

Het water bevat op alle stuwvakken een goed visbestand. In het karperbestand is er mede vanwege onderhoudsuitzettingen van de KSN sprake van een oud en nieuw bestand. Het oude bestand zijn mooie hoog en zwaar gebouwde kanaalschubkarpers, het nieuwe bestand bevat SKP’ers(SpiegelKarperProject-vissen) en edelschubs(gekweekte schubkarpers.

Het witvis en roofvisbestand is ook goed vangbaar als je de juiste technieken toepast, er worden zelfs kleine en grotere meerval vangsten gemeld. Dus sta niet raar te kijken als je een keer een keer één van deze ‘slijmjurken’ haakt. Ze zijn misschien niet allemaal even mooi, maar het is een fantastische sportvis.

vissen in drenthe

Karpervissen op de Hoogeveense Vaart

Karpervissen op de Hoogeveens Vaart en Verlengde Hoogeveens Vaart loont, mits je er moeite in wil steken. 

Voer 1 of 2 dagen voor en ga dan een nacht vissen. Heb je vis gevangen voer dan door om te kijken of je de vis kunt vasthouden. Lukt dit niet en vang je 2 sessies achter elkaar niks, verkas dan naar een nieuwe stek en begin opnieuw. Je moet de vis lokaliseren en dan krijg je zeker de kans er één of meerdere te vangen. Op de Hoogeveense Vaarten is het vaak “vinden is vangen”.

Probeer vangsten bij de houden gedurende je sessies om patronen te ontdekken. Zo wordt je per sessie effectiever. Ps: dit geldt trouwens voor veel kanalen in Nederland.

Roofvissen op de Hoogeveense Vaart

Snoekbaarsvissen op de Hoogeveense Vaart is met name goed te rond de schemering. Vis met een dood visje aan een sleepje in de buurt van bruggen, sluizen of diepere stekken en je maakt veel kans tijdens het kantvissen op snoekbaars.

Snoek vang je het beste door trollend te vissen langs de taluds van de vaargeul, zowel het trollen met de fireball alsook het trollen met kunstaas is erg effectief. 

Baarsvissen op de Hoogeveense Vaart is goed zoeken, de meeste kans maak je rond de taluds bij sluizen of zwaaikommen. Hier profiteert de baars van de kleine aasvissen die zich hier vaak ophouden. Vis traag met kleine shads of creature baits en gebruik een ultra light hengel want de aanbeten zijn vaak voorzichtig.

Witvissen op de Hoogeveense Vaart

Witvissen doe je met de vaste stok op 10 meter net achter de talud rand, vis met schraal voer en een dobber van 0,5 – 2 gram afhankelijk van de stroming en je maakt goede kans op een leuk dag vol vangsten van voorn tot grote brasem.

Feedervissen op de Hoogeveense Vaart kan het beste met de korf strak tegen de overkant of tegen het talud aan van de overkant. Door te vissen met pelletvoer of schraalvoer en mini-boilies of pieren maak je goede kans op grote brasem. Wil je liever voorns, kolblei en kleinere witvis vangen kies dan voor het vissen met maden.

Snoekvissen op de Hoogeveense Vaart

Lekker zig-zaggend trollend vissen met je kunstaas op laag tempo werkt erg goed. Ook het slow-trollen met de fire-ball is erg effectief, zeker op de heldere momenten van de Hoogeveense Vaart.

Deze snoeken zijn erg dressuur gevoelig en volgen lang het kunstaas. Juist daarom is de boot ideaal, want daardoor krijg je de aanbeet wél, omdat de snoek langer kan volgen dan bij het werpend vissen.

Probeer het werpend vanaf de kant eens met snoekstreamers aan de spinhengel. Dit zal dressuurdoorbrekend werken.

Visboot huren op de Hoogeveense Vaarten

Een visboot huren op de Hoogeveense Vaart is lastig. Beter kun je je eigen boot traileren of lekker met de rubberboot het water op. Er zijn diverse trailerhellingen die je kunt gebruiken en met een rubberboot + elektromotor kun je overal wel de Hoogeveens Vaart op.

Heb jij een visboot verhuur aan de Hoogeveense Vaart? Neem dan contact met ons op voor een vermelding op deze plek.

Zo kunnen we vissers in de buurt nog beter helpen aan goede vangstkansen tijdens de visdag.

Visvakantie aan de Hoogeveense Vaart

Heb jij tips voor een lekkere visvakantie adres in de omgeving van de Hoogeveense Vaart? Laat het ons weten en wij vullen onze informatie graag aan.

Zo helpen we meer vissers aan een optimale beleving van de visdag, visweekend of visvakantie.

Onze voorlopige tip, check even de Natuurhuisjes in Drenthe
om op lekkere en ontspannen manier te verblijven in Drenthe.

Vissen op de Verlengde Hoogeveensche Vaart

In het voorjaar, najaar en winter is het een kwestie van de vis zoeken, maak meerdere stekjes en vis deze 1 voor 1 af. Heb je de vis gevonden, blijf dan lekker zitten en beleef een visdag vol actie.

Op de Verlengde Hoogeveense Vaart kun je dezelfde technieken hanteren als op de Hoogeveense “hoofd” Vaart, echter kan het vaak dichter bij de kant en dus met lichter materiaal. Ons advies “Vis zo licht als nodig en zo zwaar als moet”.

Dieptekaart de Hoogeveense Vaart

De dieptekaart van de Hoogeveense Vaart vind je op Sonar Chart Viewer en Genesis maps. Hier krijg je een goed beeld van de verwachte dieptes op jouw visstek. Met name Sonar Chart Viewer is erg compleet voor de Hoogeveense en de Verlengde Hoogeveense Vaart.

Zoek in het voorjaar en zomer naar ondiepe zones, en in de winter naar diepe zones en stukken kanaal die buiten bereik liggen van de koude noordenwind.

Tips en tricks voor het vissen op de (verlengde-) Hoogeveense Vaart

Wil je de Hoogeveense Vaart echt ontdekken? Boek dan een visvakantie in drenthe en neem de tijd om het kanaal ècht goed aan te pakken.

De Hoogeveense Vaart is een ideaal water om lekker een dagje te gaan vissen in de zomer als je op vakantie bent in Drenthe.

In het voorjaar, najaar en winter is het een kwestie van de vis zoeken, maak meerdere stekjes en vis deze 1 voor 1 af. Heb je de vis gevonden, blijf dan lekker zitten en beleef een visdag vol actie.

Heb jij nog tips en tricks voor ons om te delen met anderen? Laat het ons weten, dan nemen we deze op in onze tekst. 

Alvast bedankt namens alle andere vissers. 

Visvergunning Hoogeveense vaart

 • De Oude Hoogeveense Vaart
 • Omgelegde Hoogeveensevaart
 • Verlengde Hoogeveensche Vaart
 • Hoogeveense Vaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *