Vissen op het Heegermeer

Vissen op het Heegermeer

Wij delen graag onze tips voor verschillende vistechnieken en seizoenen, zodat je het maximale uit je viservaring op het Heegermeer kunt halen. Of je nu op zoek bent naar snoek, baars, snoekbaars of andere vissoorten, het Heegermeer biedt volop kansen voor een succesvolle visdag.
Sportvisbrigade Logo
Sportvisbrigade
Auteur

Het Heegermeer (Hegemer Mar) ligt in gemeente Súdwest-Fryslân. Het Heegermeer is een ware oase voor sportvissers. Dit prachtige Friese meer trekt het hele jaar door enthousiaste vissers uit alle hoeken van het land. Het ligt ten zuidwesten van Heeg, en het gaat in het zuidwesten over in de Fluessen. In het meer bevinden zich enkele eilandjes, waarvan de Rakkenpolle het grootst is.

Met zijn schilderachtige landschap en overvloedige visbestand is het Heegermeer een droombestemming voor zowel beginnende als ervaren vissers. Of je nu wilt genieten van een ontspannen dagje vissen of op zoek bent naar een uitdaging, het Heegermeer heeft het allemaal.

Dankzij de gunstige ligging en de aanwezigheid van diverse visstekken is het Heegermeer een ideale plek voor vissers. De nabijgelegen campings en vakantieparken bieden de perfecte uitvalsbasis om optimaal van je visavontuur te genieten. Of je nu vanaf de oever vist of liever met een boot het meer op gaat, er zijn talloze mogelijkheden om je hengel uit te werpen en te genieten van een prachtige vissessie.

Het Heegermeer, de Fluessen en de Morra zijn alle drie tijdens de Saalien Glaciaal door een gletsjer in de ondergrond uitgeslepen; ze vormen in feite een langgerekt gletsjerdal.

Karpervissen op het Heegermeer

Karpervissen op het Heegermeer is met name goed in het voorjaar en de zomer. De karpers zoeken met name de zones op met losgroeiende waterplanten en trekken richting de Fluessen. Als je met de boot op pad gaat kun je ze in de zomer ook rond het Eiland van Heeg met het blote oog spotten. 

Goede stekken zijn de kantzones met waterplanten, de rand van de vaargeul.

Voer als je de kans hebt, 1 á 2 dagen voor met grote boilies en/of tijgernoten. Probeer niet teveel met pellets te vissen, dit trekt zeker in de zomermaanden overmatig veel brasems en windes aan.

Wil je het karpervissen op groot water echt goed aanpakken? Lees dan onze tips!

Roofvissen op het Heegermeer

Vooral het vissen op snoekbaars is goed op de taluds nabij de instroom van de Jeltesloot en de Woudsender Rakken. Met name in het vroege najaar komt de snoekbaars hier graag, dus als jij met een boot daar ligt of vanaf de kant gaat vissen heb je een dag vol actie!

Ook baars is goed te vangen, zeker als je net achter de taluds en/of doorgangen naar de aangrenzende meren vist met bijvoorbeeld de carolina rig + creature bait. Zoek naar diepteverschillen kort onder de kant, dan kun je zelfs werpend vanaf de kant een dag vol actie verwachten.

In de winter kies je voor het snoekvissen in de havens van Heeg of Woudsend.

Witvissen op het Heegermeer

Het witvissen op het Heegermeer kan met name goed vanaf de koppen van de havens, eilanden en rondom de stekken bij de bruggen. Vis met lokvoer dat rijk aan vismeel is om de beste vangsten te boeken. Zeker in het voorjaar is de grote brasem erg eiwit/vismeel behoevend, speel hier dus zeker op in met je voer. Een method-feeder met pelletvoer en mini-boilie als aas kan dan zeer effectief zijn.

De voorns zijn het hele jaar goed te vangen aan een trosje maden.

In de winter zoek je de havens op om ze te vangen, gebruik dan meer aas dan voer om ze niet te verzadigen.

Snoekvissen op het Heegermeer

De waterplanten rondom het eiland van Heeg en de instroompunten zijn super interessant om af te werpen op snoek. 

Als je met de boot bent, pak dan het gedeelte rond het Eiland en of in de winter op de routes van en naar de havens. Hier kun je vaak de echte big-mama’s verwachten. 

Zowel vanaf de kant als vanaf de boot is het interessant om met jerkbaits en softbaits van ongeveer 15-18cm, dit is zeer effectief. Vis je in en om de waterplanten? Kies dan voor snoekstreamers en spinnerbaits.

Leestip: Snoeken op groot water

Vissen op het Heegermeer

Visboot huren op het Heegermeer

Huur een Vlet bij Ottenhome Heeg en je kunt lekker vissen en of touren over het Heegermeer.

Ga dropshotten op de diepere stekken, trollen met crankbaits of werp de wierbedden rond het eiland af met kunstaas.

Meerdere technieken kunnen zeer effectief zijn op het Heegermeer het belangrijkste is om de vissen eerst te vinden. 

Onze tip, begin met trollen tot de eerste aanbeet en werp dat stuk dan secuur uit.

Dieptekaart Heegermeer

De dieptekaart van het Heegermeer vind je op Sonar Chart Viewer. En geeft hèt antwoord op de vraag “Wat is de diepte van het Heegermeer? Richt je voornamelijk op de interessante dieptes kort bij de kant zodat je ook werpend succesvol kan zijn. En dus geen boot nodig hebt.

Heb je de eerste keer niet wat gevangen? Kom dan zeker vaker terug, want als je het eenmaal doorkrijgt wat de goede momenten in het jaar zijn dan kun je iedere sessie vis vangen op het Heegermeer ongeacht welke visserij of techniek je voor ogen hebt.

Vissen op het Heegermeer: Alles wat je moet weten

Tips voor je visvakantie? Boek bijvoorbeeld een havenlodge in Heeg en ontdek in jouw vakantie het vissen op het Heegermeer. 

De beste visstekken zijn de stekken die je zelf ontdekt. Het water is zo groot en de stekken zo seizoens afhankelijk dat we niet specifiek één stek als beste aan kunnen wijzen. Voor de roofvissers zijn de waterplanten goede stekken, voor de serieuze karpervissers zijn het de kanaalmondingen.

Heb jij tips wat betreft vistechnieken specifiek voor het Heegermeer? Deel deze dan met ons, en wij nemen ze op in de tekst.

Help andere vissers zodat ook zij plezier beleven met de hengel aan de waterkant.

vissen in friesland

Visvergunning Heegermeer

Het Heegermeer wordt ingebracht door Sportvisserij Fryslân – Grou

Viswater: Het Heegermeer

  1. Snoek moet onmiddellijk na de vangst levend in hetzelfde water worden teruggezet.
  2. Gevangen snoekbaars groter dan 70cm, moet onmiddellijk na vangst levend in hetzelfde water worden teruggezet.
  3. Snoekbaars gevangen in maart, moet onmiddellijk na vangst levend in hetzelfde water worden teruggezet.
  4. Nachtvissen binnen de begrenzingen van natuurgebieden van It Fryske Gea niet toegestaan (zijn met bordjes aangegeven).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *