Utrecht

Vissen op het Eemmeer

Vissen op het Eemmeer

Het Eemmeer is misschien wel de bekendste van alle meren in Utrecht. Toch heb zeker bij de eerste keer vissen, wat extra informatie nodig. Wij geven je tips, tricks en stekken om succesvol te vissen op het Eemmeer.
Sportvisbrigade Logo
Sportvisbrigade
Auteur

Het Eemmeer ligt tussen Flevoland en Utrecht in en is bij Stichtse Brug verbonden met het Gooimeer en bij Spakenburg met het Nijkerkernauw.

Met name in de zomer wordt er fanatiek en veel gevist op het Eemmeer, hier heb je niet per sé last van als je het goed aanpakt. Veel mensen die een visvakantie hebben geboekt bij Centerparcs de Eemhof of één van de omliggende parken gaan graag een dagje vissen op de randmeren in de zomer. Geef elkaar de ruimte en dan is er genoeg te vangen voor iedereen. Wij geven per vistechniek en seizoen, tips, tricks en handvatten om succesvol te zijn op het Eemmeer.

Karpervissen op het Eemmeer

Karpervissen op het Eemmeer is zeer succesvol tussen de maanden Mei en Oktober. Neem een rodpod mee want de beste stekken bereik je vanaf de basaltblokken.

Voer 1 á 2 dagen voor met grote boilies en/of tijgernoten en je kansen nemen direct al toe. De karpers zijn gewend om grote afstanden af te leggen, dus breng genoeg voer om ze vast te houden op de stek. Heb je er één gevonden, blijf dan nog even zitten. De kans op nòg een aanbeet is groot, zowel overdag als in de nacht zijn de karper goed te vangen.

Wil je het karpervissen op groot water echt goed aanpakken? Lees dan onze tips!

Roofvissen op het Eemmeer

Het pelagic vissen is erg populair op het Eemmeer, helaas ben je bij de pelagische vistechniek wel afhankelijk van dure apparatuur als je succesvol wilt zijn. 

Gelukkig is er ook vanaf de kant en ook vanaf de boot zonder dure apparatuur goed roofvis te vangen. Zoek de diepere stekken of stekken met veel waterplanten en je kunt al snel baars en snoek vangen. Doe je huiswerk goed met de Genisis map en je beleeft een goede visdag als je wilt baarsvissen of snoekbaarsvissen op het Eemmeer. Met name de monding van de Eem die vanuit Amersfoort het Eemmeer instroomt is interessant om goed uit te werpen.

Witvissen op het Eemmeer

Tijdens het witvissen op het Eemmeer heb je de kans om grote hoeveelheden vis te vangen, waaronder grote brasems en windes en dikke voorns.

Vis met schraal voer en veel aas. Er is vaak voldoende aanvoer van aas en lokvoer nodig, waardoor de vis snel kan worden gevonden en als er een school brasems over de voerplek komt, kun je ze een tijdje vasthouden op de stek. 

Het is afhankelijk van het seizoen, waarbij in het verleden Mei een goede vangstmaand was, is tegenwoordig augustus en september vaak een top maand om te vissen op het Eemmeer.

Snoekvissen op het Eemmeer

Snoekvissen kan zeer succesvol zijn op het Eemmeer maar niet zozeer gemakkelijk. De snoek houdt zich in de zomer en najaar vooral op rond de rand van de vaargeul en waterplanten. Vis tussen de waterplanten met spinnerbaits, weedless kunstaas en/of snoekstreamers. Dit zijn de betere aasjes voor het actief werpen op snoek. 

Afhankelijk van de dag liggen ze onderaan of aan de bovenkant van het talud te wachten op de witvis die de ondiepte op- en afzwemt. Ook het trollen met de fireball in de vaargeul kan zeer effectief zijn. Vergeet niet de kanten van de steenstort uit te werpen, dit zijn vaak ook goede stekken nabij interessante diepteverlopen.

Vissen op het eemmeer

Visboot huren op het Eemmeer

Huur de Topcraft bij Bootverhuur Huizen en je kunt lekker vissen en of touren over het Gooimeer naar het Eemmeer.

Ga dropshotten op de diepere stekken, trollen met crankbaits of werp de steenstort en wierbedden af met kunstaas.

Meerdere technieken kunnen zeer effectief zijn op het Eemmeer het belangrijkste is om de vissen eerst te vinden. 

Onze tip, begin met trollen tot de eerste aanbeet en werp dat stuk dan secuur uit.

Dieptekaart Eemmeer

De dieptekaart van het Eemmeer vind je op Sonar Chart Viewer en Genesis maps. Zij geven hèt antwoord op de vraag “Wat is de diepte van het Eemmeer?. Richt je voornamelijk op de interessante dieptes kort bij de kant zodat je ook werpend succesvol kan zijn. En dus geen boot nodig hebt.

Heb je de eerste keer niet wat gevangen? Kom dan zeker vaker terug, want als je het eenmaal doorkrijgt wat de goede momenten in het jaar zijn dan kun je iedere sessie vis vangen op het Eemmeer ongeacht welke visserij of techniek je voor ogen hebt.

Leestip: Snoeken op groot water

Vissen op het Eemmeer: Alles wat je moet weten

Tips voor je visvakantie? Boek bijvoorbeeld een visvakantie bij Centerparcs de Eemhof en ontdek in jouw vakantie het vissen op het Eemmeer en andere randmeren. 

De beste visstekken zijn de stekken die je zelf ontdekt. Het water is zo groot en de stekken zo seizoens afhankelijk dat we niet specifiek één stek als beste aan kunnen wijzen. Voor de roofvissers zijn de waterplanten goede stekken, voor de serieuze karpervissers zijn het de vaargeul en steenstort onder eigen kant.

Heb jij tips wat betreft vistechnieken specifiek voor het Eemmeer? Deel deze dan met ons, en wij nemen ze op in de tekst.

Help andere vissers zodat ook zij plezier beleven met de hengel aan de waterkant.

vissen in utrecht

Visvergunning Eemmeer

RANDMEREN behalve in de aangrenzende havens en vissend vanaf de zeedijk Nijkerkernauw en Wolderwijd tussen de mondingen van de Laak en de Schuitenbeek.

Voor verboden gebieden op het Eemmeer en Gooimeer zie de kaart op www.visplanner.nl

  • Gooimeer
  • Eemmeer
  • Wolderwijd voor zover gelegen in de voormalige gemeente Naarden
  • Nijkerkernauw
  • Nuldernauw
  • Veluwemeer
  • Drontermeer
  • Vossemeer
  • Ketelmeer
  • IJmeer

Het IJsselmeer en het Markermeer

Er geldt een langere gesloten tijd voor de aassoorten: van 16 maart t/m 30 juni mag niet gevist worden met dode vis, een stukje vis of enig kunstaas m.u.v. kunstvliegen kleiner dan 2,5 cm. Men mag in de onmiddellijke nabijheid van het IJsselmeer niet meer dan twee snoekbaarzen en/of vijf baarzen in bezit hebben.

De dijkbelopen rond het IJsselmeer zijn vrij toegankelijk, tenzij borden anders aangeven. Langs de Friese IJsselmeerkust mag gevist worden in de voor het publiek opengestelde gebieden die als natuurgebied zijn aangegeven. In de niet opengestelde natuurgebieden mag niet worden gevist (zie bebording en betonning).

Op de meerdijk van de Noordoostpolder mag gevist worden van hectometerpaal 8 bij Lemmer tot hectometerpaal 243 bij Urk en van hectometerpaal 256 bij Urk tot hectometerpaal 375 bij Schokkerhaven (vzv eigendom van de provincie Flevoland/waterschap Noordoostpolder).

De toestemming geldt uitsluitend voor het te voet betreden van de meerdijk ter beoefening van de hengelsport. Het is verboden bruggen en kunstwerken te betreden, hinder op dammen of wegen te veroorzaken, kunstmatig verdedigde oevers te beschadigen of daarop aanwezige stenen te verplaatsen of te verwijderen. Honden mogen onder geen enkele voorwaarde worden meegenomen op de meerdijk.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We value your privacy

We use cookies to enhance your browsing experience, serve personalized ads or content, and analyze our traffic. By clicking "Accept All", you consent to our use of cookies.