Vissen op het Hollands Diep

Vissen op het Hollands Diep

Het Hollands Diep is misschien wel de bekendste van alle wateren in Zuid-Holland en Noord-Brabant. Toch heb zeker bij de eerste keer vissen, wat extra informatie nodig. Wij geven je tips, tricks en stekken om succesvol te vissen op het Hollands Diep.
Sportvisbrigade Logo
Sportvisbrigade
Auteur

Het Hollands Diep biedt talloze mogelijkheden voor de sportvisser. Het Hollands Diep is een brede rivier van maar liefst 19 km lang en ruim 4000 hectare groot, die zich uitstrekt van de Moerdijkbruggen in het oosten tot de Haringvlietbrug in het westen. Deze rivier vormt de grens tussen Noord-Brabant en Zuid-Holland en wordt gevoed door de rivieren de Nieuwe Merwede en Amer die samenkomen bij Lage Zwaluwe.

Het Hollands Diep is gelegen naar de Biesbosch en staat bekend om zijn prachtige natuur en biedt vele mogelijkheden om te vissen. Het is vooral populair bij roofvissers uit heel Europa, vanwege de grote populatie snoekbaars, snoek en baars. Ook worden er regelmatig grote exemplaren gevangen en af en toe wordt er zelfs roofblei en meerval gevangen.

Vissen op karper en witvis is minder populair dan het roofvissen, maar zeker niet minder interessant. Je moet de vissen naar je visplaats lokken, waarbij je op groot, uitgestrekt viswater vaak uren kan wachten voordat de vis op je voerplek komt. Maar als je geduld hebt en de vissen weten te vinden, kan de beloning des te groter zijn!

Het Hollands Diep biedt ook een unieke kans om zeldzame trekvissen te vangen, zoals zalm en zeeforel. De Haringvlietsluizen gaan bij vloed op een kier, waardoor deze trekvissen stroomopwaarts kunnen migreren. De meeste trekvissen zullen dus het Hollands Diep doorkruisen om de rivieren op te zwemmen. Wie weet vang jij wel een van deze bijzondere vissen!

De beste visplaatsen van het Hollands Diep bereik je met een boot. Met een boot kom je namelijk makkelijker bij plaatsen met veel bodemstructuur, waar de meeste roofvis en witvis zich schuilhoudt. Ook aan de oevers van het Hollands Diep zijn er enkele goede visplaatsen te vinden.

Let wel op: het Hollands Diep vormt een belangrijk onderdeel van de vaarroute tussen Rotterdam en Antwerpen. Indien je uit een boot vist, dien je de vaarregels te kennen en te respecteren. Ga bovendien voor je eigen veiligheid het water beter niet op bij harde wind of mistig weer.

Karpervissen op het Hollands Diep

Voor de karpervissers is het Hollands Diep minder populair, maar toch zijn er mooie exemplaren te vangen. In het voorjaar en de zomer zijn de ondiepere delen van het water interessant voor karper, met name de stekken met waterplanten en de randen van vaargeulen.

In de winter zoeken de karpers juist de diepere delen van het water op. Het is dan zaak om met de boot op zoek te gaan naar de juiste stekken.

Wil je het karpervissen op groot water echt goed aanpakken? Lees dan onze tips!

Roofvissen op het Hollands Diep

Door de verschillende dieptes en onderwaterstructuren biedt het Hollands Diep voor iedere visser uitdagingen. Zo zijn er ondiepe delen, waarbij het belangrijk is om goed op te letten op de bodemgesteldheid. In de diepere delen kun je de roofvis beter vinden, waarbij vooral de taluds langs de bodem een goede stek zijn.

Gebruik finesse technieken zoals de Ned-rig, carolina rig of het vissen met chatterbaits.

Witvissen op het Hollands Diep

Witvissen op het Hollands Diep is vooral populair onder de feeder- en matchvissers. Op de plekken waar de rivieren samenkomen, zijn er vaak grote scholen brasem en voorn te vinden. Het is dan zaak om genoeg voer in het water te gooien, zodat de vis blijft hangen op de stek.

Ook achter de dijken en rond de kanaalmondingen zijn er goede plekken te vinden om witvis te vangen.

Snoekvissen op het Hollands Diep

Snoekvissen kan zeer succesvol zijn op het Hollands Diep maar niet zozeer gemakkelijk. De snoek houdt zich in de zomer en najaar vooral op rond de rand van de vaargeul en waterplanten. Vis tussen de waterplanten met spinnerbaits, weedless shads en/of snoekstreamers. Dit zijn de betere aasjes voor het actief werpen op snoek. 

Afhankelijk van de dag liggen ze onderaan of aan de bovenkant van het talud te wachten op de witvis die de ondiepte op- en afzwemt. Ook het trollen met de fireball in de vaargeul kan zeer effectief zijn.

Vissen op het Hollands Diep

Visboot huren op het Hollands Diep

Wil je het Hollands Diep verkennen met een boot? Bij Bootnodig kun je diverse boten huren voor verschillende dagjes uit. Richt je voornamelijk op de interessante dieptes kort bij de kant, zodat je ook werpend succesvol kan zijn

Ga dropshotten op de diepere stekken, trollen met crankbaits of werp de steenstort en wierbedden af met kunstaas.

Meerdere technieken kunnen zeer effectief zijn op het Eemmeer het belangrijkste is om de vissen eerst te vinden. 

Onze tip, begin met trollen tot de eerste aanbeet en werp dat stuk dan secuur uit.

Dieptekaart Hollands Diep

De dieptekaart van het Hollands Diep vind je op Sonar Chart Viewer en Genesis maps. Zij geven hèt antwoord op de vraag “Wat is de diepte van het Hollands Diep?. Richt je voornamelijk op de interessante dieptes kort bij de kant zodat je ook werpend succesvol kan zijn. En dus geen boot nodig hebt.

Heb je de eerste keer niet wat gevangen? Kom dan zeker vaker terug, want als je het eenmaal doorkrijgt wat de goede momenten in het jaar zijn dan kun je iedere sessie vis vangen op het Hollands Diep ongeacht welke visserij of techniek je voor ogen hebt.

Leestip: Snoeken op groot water

Vissen op het Hollands Diep: Alles wat je moet weten

Plan je volgende visvakantie naar Zuid-Holland of het Hollands Diep en ontdek de vele visstekken die deze prachtige rivier te bieden heeft.

De beste visstekken zijn vaak degene die je zelf ontdekt. Het water is enorm groot en de stekken zijn seizoensafhankelijk, waardoor we geen specifieke plek als de beste kunnen aanwijzen. Voor roofvissers zijn de waterplanten goede stekken, terwijl voor serieuze karpervissers de vaargeul en steenstort onder hun eigen kant goede plekken zijn.

Heb jij specifieke vistechnieken die werken op het Hollands Diep? Deel deze dan met ons, zodat we ze kunnen opnemen in deze tekst en andere vissers kunnen helpen om plezier te beleven aan de waterkant.

vissen in utrecht

Visvergunning Hollands Diep

Hollands Diep voor zover gelegen in de Gemeente Drimmelen inclusief:

  • Noord Hellegat, Noorder Voorhaven van Willemstad en het toeleidingskanaal naar de Volkeraksluizen. Let op: Het vissen vanuit vaartuigen is hier verboden.

Haventje van Moerdijk .

  • Uitgezonderd zijn de havens van het Industrie- en Havenschap Moerdijk.
  • Achter de strekdammen langs de Beversluisplaat mag niet worden gevist.

Voorwaarden en bepalingen:

  • Snoek moet onmiddellijk na de vangst levend in hetzelfde water worden teruggezet

Sportvisbrigade.nl

Sportvisbrigade.nl wordt gedreven door de simpele overtuiging dat de prachtige hobby vissen bijdraagt aan een betere mentale gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *