5 tips – Brasem vissen in december

5 tips - Brasem vissen in December

Veel beginnende vissers, maar ook ervaren vissers die brasem vissen in december hebben moeite om aanbeten te krijgen of missen de ene beet na de andere. Daarom geven wij tips & tricks voor het brasem vissen in december.

Tip 1. Vis in de luwte

De brasems die nog op zoek gaan naar voedsel, doen ze met name in de kantzone. Probeer dus eens op een zonnige decemberdag een compacte voerplek te maken 1-2 meter van de overkant af op een ondiep stuk kanaal. Dan zit jij op goud! Kies een lokvoer recept voor brasem dat bij jouw watertype past, blijft je korf niet goed liggen door de lijndruk? Kies dan een korf 10 gram zwaarder, net zo lang totdat je secuur op één plek kan blijven vissen met je feederhengel.

Met name in de namiddag en op stekken die buiten bereik liggen van de koude noordenwind zijn zéér interessant. Doordat de koude wind er geen vat op heeft en de heldere zonnestralen wel warmen de ondieptes relatief snel op en maken dit dus instant trekpleisters voor brasems.

Tip 2. Maak het attractief maar niet verzadigend

Gebruik smaken en dips voor je aas of lokvoer. Vooral in de winter moet je het schrale voer (voer met minder voedingsstoffen/verzadiging) aantrekkelijker maken. Door een attractor of flavour in je winter lokvoer te gebruiken werkt het niet extra verzadigend, maar heeft het wel meer aantrekkingskracht op de vis. Ook het gebruik van een dip kan het aas wat extra kracht geven.

Vergeet niet dat in de winter de eerste aanbeet wat langer kan duren. Heb je de vis of je aas eenmaal gevonden, dan wordt het waarschijnlijk een dag vol actie.

Tip 3. Gebruik fluorocarbon

Gebruik fluorocarbon lijn als onderlijn bij het brasem vissen in december. Fluorocarbon is vrijwel onzichtbaar onder water, waardoor het minder snel opgemerkt zal worden door de brasem. Zeker op de heldere wateren kun je daardoor je feedermontage en aas beter presenteren en de kans op een goede visdag vergroten.

Bijkomend voordeel van fluorocarbon lijn is dat het schuurbestendiger is dan nylon en stugger is dan nylon, waardoor je de aanbeten van de brasem beter kunt zien en sneller kunt reageren.

Tip 4. Kleed je warm aan

Misschien een open deur, maar zeer zeker het vermelden waard voor de minder ervaren vissers. Kies voor een goed vispak als je gaat brasem vissen in de winter. Zeker als je op de zitkist zit is een één delig vispak ideaal of kies voor een goed twee-delig pak. Beide warmtepakken hebben voor- en nadelen, kies vooral een vispak die jou lekker zit. Dit is natuurlijk ook bij het vaste stok vissen in de winter erg belangrijk.

Heb je geen warmtepak? Kies dan voor meerdere lagen kleding. Bouw je kleding zo op dat je begint met goede (thermo-)onderkleding, daarna een goede joggingsbroek en pullover met daaroverheen een winddichte laag zoals een regenbroek of regen/softshell jas. 

Tip 5. Vis secuur in December

In december is het belangrijk om secuur te vissen, dit betekent niet alleen subtiel qua haakmaat en onderlijn keuze maar ook om altijd op de juiste plek te kunnen werpen!

Gebruik de lijnclip. Door de lijnclip te gebruiken, zorg je ervoor dat je altijd op dezelfde afstand werpt. Vlak voor en tijdens het werpen concentreer je je op een vast punt aan de horizon, waardoor je precies één stek aanhoudt. Een compacte stek voorkomt dat de vis naar andere plekken zwemt om voedsel te zoeken. Als er een kleine hoeveelheid lokvoer heel verspreid ligt, is het erg moeilijk om de vis constant op zijn plek te houden.

Brasem kalender

januari | februari | maart | april | mei | juni |

| juli | augustus | september | oktober | november | december |

brasemvissen | Sportvisbrigade.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *