5 tips – Brasem vissen in november

5 tips - Brasem vissen in November

Veel beginnende vissers, maar ook ervaren vissers die brasem vissen in november hebben moeite om aanbeten te krijgen of missen de ene beet na de andere. Daarom geven wij tips & tricks voor het brasem vissen in november.

Tip 1. Gebruik wintervoer voor brasem

Wintervoer voor brasem! Wintervoer is schraal, bevat weinig eiwitten en andere verzadigende ingrediënten. Heb je nog kant-en-klaar voer thuis? Kies er dan voor om het schraal te maken met bijvoorbeeld leem of andere voedingsarm ingrediënt. Schraal voer is belangrijk zeker als je winkle pickeren of feederen in de winter op brasem.

Let op: voedingswaarde is wat anders dan attractieve waarde. Je kunt in de winter best wateroplosbare attractoren toevoegen zoals bijvoorbeeld aminozuren of krill-hydrolisaat. Deze verspreiden zich ook goed in kouder water, in tegenstelling tot vele andere attractoren.

Tip 2. Kleed je warm aan

Kies voor een goed vispak als je gaat brasem vissen in november. Zeker als je op de zitkist zit is een één delig vispak ideaal of kies voor een goed twee-delig pak. Beide warmtepakken hebben voor- en nadelen, kies vooral een vispak die jou lekker zit. Dit is natuurlijk ook bij het vaste stok vissen in de winter erg belangrijk.

Heb je geen warmtepak? Kies dan voor meerdere lagen kleding. Bouw je kleding zo op dat je begint met goede (thermo-)onderkleding, daarna een goede joggingsbroek en pullover met daaroverheen een winddichte laag zoals een regenbroek of regen/softshell jas. 

Tip 3. Kies je stek slim in November

Het kiezen van de juiste stek is belangrijk om succesvol brasems te vangen in september. In deze tijd van het jaar hebben brasems de neiging om zich te verzamelen in wateren die langzaam warmer worden en waar voedsel overvloedig aanwezig is. Zoek naar plekken waar de zon het water direct verwarmt, zoals hierboven genoemd tegen damwanden aan of ondiepe baaien, kribben en/ of in de buurt van waterplanten. Onthoud echter dat brasems ook gevoelig zijn voor temperatuurveranderingen. Tijdens de vroege ochtend en late middag kunnen ze dichter bij de kant komen om te profiteren van de warmere waterlagen. Naarmate de dag vordert en de zon hoger aan de hemel staat, kan de brasem zich dieper terugtrekken naar koelere delen van het viswater.

Tip 4. Boost je aas!

In november verandert het voedingsgedrag van brasems, en dit heeft invloed op het type aas dat het meest effectief is. Probeer verschillende soorten aas uit om erachter te komen waar brasems op jouw visdag het beste op reageren. In het najaar/winter zijn maïs, casters en mestwormen vaak goede keuzes. Overweeg om je aas een boost te geven met additieven die extra geur geven of de smaak versterken. 

Zeker als je wilt beginnen met brasemvissen is dit goed voor je vertrouwen om op zoek te gaan naar jouw favoriete “baitbooster”. Knoflookolie en Squid zijn twee van onze favoriete baitboosters. Wel even je handen wassen met zeep als je thuis komt!

Tip 5. Gebruik grote voerkorven

Voerkorven betekent niet direct dat ze ook vol voer zitten. Kies voor grote voerkorven zodat je meer aas kan brengen. Plak de zijkanten van de korven af met bijvoorbeeld tape zodat het aas en voer langer in de voerkorf blijven zitten. 

Houdt er rekening mee dat het vergroten van de korf effect heeft op het werpgewicht van de korf+voer. Verlaag dus het loodgewicht van de korf als de feederhengel dit gewicht mogelijk niet kan werpen. 

Als je het niet zeker weet, probeer dan eerst een voorzichtige zijwaartse worp zodat de feederhengel niet breekt.

Brasem kalender

brasemvissen | Sportvisbrigade.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *